Callela Lincoln kierteli lauantain Toto75-voitossa tulokseen 14,2a/2100 metriä. Kuva: Kristiina Lapinkorpi.
Callela Lincoln kierteli lauantain Toto75-voitossa tulokseen 14,2a/2100 metriä. Kuva: Kristiina Lapinkorpi.

Callela Lincoln häkellyttävän väsymätön Kaustisella - "On viimeisen päälle"

Nikulan Toto75-kierroksella auringon kanssa kilpaa loisti yönmustalta lähtöpaikalta startannut ja kiertelemään joutunut Callela Lincoln.

Melkoista voittoputkea rakentava Callela Lincoln runttasi 2100 metrillä 12-radalta kolmannen radan kautta johtavan rinnalle noin kierros ajettuna ja jyräsi siitä väkevästi 11,5-kirissä voittoon. Heikki Korhosen oritta ajoi Santtu Raitala. Esitys oli erittäin vakuuttava, eikä voiton arvoa vähentänyt sisäradalta iskeneen Indyana Jonessin haparointi maalisuoralla.

”Alkumatka meni hankalaksi ja hevonen teki fantastisen suorituksen tänään”, Santtu Raitala totesi voittajaseremonioissa. ”Hevonen lähti vastaamaan Indyana Jonessille ja voitti vielä korvat kiinni. Kun Indyana Joness haparoi vielä, tämä pystyi voittamaan ilman korvien avaamista.”

Omistaja ja vastuuvalmentaja Heikki Korhonen seurasi tapahtumia tyytyväisenä etänä reissun päältä.

"Jätettiin Jukka ja Veera (Hakkarainen) hoitamaan hevosia ja tultiin viikko sitten Ylläkselle hiihtämään", Korhonen kertoi. "Ollaan hiihdetty aamusta iltaan. Kohta on 200 kilometriä täynnä. Katsoin lähdön televisiosta. Hyvä oli lähetys ja hieno oli hevonenkin."

"Ollaanhan me tietysti aika paljon tehty hevosen eteen töitäkin, mutta hyvältä vaikuttaa Lincoln nyt."

Savolaistallilla osataan arvostaa hyvää hevosta ja mainiota tuoretta suoritusta.

"Se on viimeisen päälle", Korhonen kuvaili hevosta, jolla on ollut mutkiakin matkassa. "Pikkuisen sillä on ollut ravin kanssa ongelmia - se on ollut se kiusa -, mutta kun luokka on tiedetty, hevosen kanssa on vaan pitänyt tehdä töitä. Sitä on hoidettu selästä ja takakintereestä, kun ravi ei ollut ihan sataprosenttista. Sen takia sitä hevosta on tuotu näin hitaasti."

Viidennen peräkkäisen voittonsa juosseen ja voittosumman yli 41 000 euron nostaneen Hannu Nivolan kasvattaman viisivuotiaan oriin kanssa tavoitteet ovat korkealla ja suurissa kilpailuissa. Suomessa syntyneenä mielessä välkkyy jopa Suur-Hollola-ajo.

"Minä sanoin jo talvella, kun se meni 14:ää täyttä matkaa, että se hevonen menee 12 täyden matkan enkä vieläkään syö sanojani", Korhonen arvioi. "Kun se menee kesäaikaan täyden matkan 12, sillähän pääsee ainakin koittamaan. Voi olla, että minä tänä kesänä ainakin koitan sitä jo Suur-Hollolaan, mutta jos ei tälle kesälle vielä kerkeä, niin joku päivä kun saadaan hevonen pysymään terveenä, pystytään ajamaan sillä Suur-Hollolaa."

Kierroksen hahmoihin kuului myös eittämättä tuplavoittajavalmentaja Jasmiina Aho, jonka talliin Broomhilda ja päätöskohteen Just A Flirt juoksivat jäätävät Toto75-voitot.

”Hevoset on vaan hyviä, ei siinä sen kummempaa”, Aho juhlisti.

Kummallakin Hannu Torvisella oli sama taktiikka - keulaan ja karkuun.

Tammalähdössä Broomhilda tyylitteli johtopaikalta suoraviivaisen ykkössijan. Nelivuotias All Laid Outin tytär veti keulassa 15-tahtia, ja vain Cameleo Press pystyi luomaan jonkinlaista uhan tuntua maalisuoralle Torvisen ajokille.

Kuusivuotias ruuna Just A Flirt latasi päätöskohteessa ykkösradaltaan myös johtoon. Kun päätöskierroksen väliajat olivat 11,0 ja 10,0, oli tuloksena selvä voitto.

"Tuntui, että jäi varaakin", Hannu Torvinen ynnäsi Just A Flirtistä mikrofoniin radalla.

Lämminveristen Kavioliiga ajettiin 2600 metrillä. Seinäjoki Raceen jo kutsuttu ”panssarivaunu” Grainfield Aiden palasi voittokantaan valmentajansa Hannu Korven ajamana. Korpi siirtyi ruunallaan ulkoa salama-avanneen M.S. Triple J.:n ohi johtoon jo ensimmäisessä kaarteessa ja hallitsi tapahtumia vakuuttavasti tuloksella 13,9a/2600 metriä.

Noin kaksi kierrosta ennen maalia toiselle vetoavutta kiertänyt Don Williams ei lopulta pystynyt uhkaamaan kärkeä. Hannu Korpi näyttikin vastustajille maalisuoralla käsiliikkein, että tulkaa, tulkaa.

”Jos jollain on epäselvää, missä on maali, mutta kyllä ne perille löysi”, Korpi totesi.

Kolmannessa ulkoparissa juossut Ricocone nousi toiseksi ja M.S. Triple J. seurasi totoon.

Pelimanni-ajossa nähdystä Lissun Eerikin kirisoolosta lisää erillisessä jutussa.

Toto75 käynnistyi Veijo Kauppisen valmentaman Virin Veijarin hevosenmitan voitolla. Tapio Perttunen latasi 10-vuotiaalla ruunalla takamatkalta offensiivisesti, ja keulaan ensimmäisellä takasuoralla ohi Kruunun Prinssin. Jälkimmäinen osoittautui lopulta kovimmaksi vastustajaksi Hissun Turbon jäätyä pussiin ja lopulta laukattua paineissaan. Virin Veijarin tasoitusennätyksestä nipistyi 22-lopetuksessa kymmenys kengittä lukemiin 26,3. Tapio Perttunen arveli ratahaastattelussa, että hevosen voittosumma voi jopa moninkertaistua.

Kolmannessa kohteessa nähtiin melkoista ylivoimaa 6-vuotiaalta Hujakkeelta. Jani Ruotsalainen kiritti Fransin pojan kolmannesta ulkoparista kierros jäljellä kolmannelle ja lopulta murskavoittoon ennen Lumettajaa.

Ravit alkoivat 40 metristä keulaan ensimmäisellä takasuoralla sykäisseen kotiradan nelivuotiaan Too Macho For Youn (Pascia’ Lest) voitolla, joka syntyi oriin ennätystuloksella 15,4. Hannu Hietasen ajokkia valmentaa Sofia Nutivaara. Hietanen valotti seremoniapaikalla, että hänen valmentamansa Joriini luultavasti starttaa jo huhtikuun puolella, mutta helpommassa tehtävässä kuin Pelimanni-ajo.

Eetin pikkuveli Eräsmies (Boker) tuplasi voittosaldonsa kakkoslähdössä. Maalissa tuuletellut Tommi Ala-Nikkola ajoi keulasta, ja valjakolla oli koko matkan tekemisen meininki. Takakengittä juostun viimeisen kierroksen 27-kyydissä urhea Helkan Urho sai tyytyä kakkossijaan.

Ville Hakalan valmentama Shadow Leader sinkosi takamatkan juoksuradalta ensimmäisellä takasuoralla johtoon. Kun Santtu Raitala ajoi lopussa kiihdyttäen, sisärata veti ja maaliin tultiin ”piikki-perä”-järjestyksessä Shadow Leader – R.R. Sam’s Joy. Kengättömyys auttoi Raitalan mukaan voittajan liikkumista paljon.

Tammasarjan 2 000 euron ensipalkinnon jahdissa tultiin maaliin tasaisesti. Villihaave veti keulasta kolmanneksi ja Hissun Pamela työntyi rinnalta kohti voittoa, mutta haparoi maalisuoralla. Ykköseksi kurkotti tauolta palannut Javeri/Kari Torppa.

Father Christmas haki onnistumisen pääsiäisenä. Santtu Raitala eteni Team Ojanperän ruunalla keskipitkällä matkalla johtoon. ”Joulupukki” pysyi riittävällä ravilla maalisuoran, jotta hyvin edennyt Fancy Creek kukistui, mikä tarkoitti 4 000 euron ensipalkintoa 2600 metriltä.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi