Jukka Torvisen ohjastama Carleman voitti selvällä marginaalilla.
Jukka Torvisen ohjastama Carleman voitti selvällä marginaalilla.Kuva: Pekka Salonen

Carlemanin tykkikiri puhui Vermossa

Pesiskimpan omistama Carleman kiersi koko porukan Vermon Toto64-pelin avauskohteessa. Emma Väre valmentaa voittajaa.

Toto64-1: Tommi Kylliäisen ohjastama Rambo Rivner latasi seiskapaikalta niin lujaa matkaan, että kiskaisi kärkipaikalle ohi sisäpuolen nopeiden avaajien. Samassa Jarmo Saarela otti Lindy Poppinsia toisella kiinni, ja Jari Kinnunen kierrätti Pascha Tillyn toiselle ilman vetoapua. Suursuosikki Pascha Tillyllä ei käyty kysymässä kärkipaikkaa, vaan Kinnunen tyytyi toisen radan vetojuhdan paikkaan.

Rambo Rivner sai vetää keulassa rauhallisesti, ja matkavauhdin piti olla kärkipään hevosia suosiva. Siitä huolimatta viimeisellä takasuoralla kiriinsä suunnannut Carleman liikkui maalisuoralla ylivoimaisesti parhaiten ja voitti helposti 2600 metrin kisan voittoajalla 14,5a.

Jukka Torvinen ei lähtenyt Carlemanin kanssa matkaan voitonvarmana, kun arvonta antoi radan 12.

”En ollut kovin toiveikas ennen yhtä poisjääntiä. Nyt taisi olla yksi hevonen vähempänä edessä, jolloin toiveet vähän nousivat. Matkalla ei tuntunut sille, että meidän kuuluisi lähtö voittaa. Kurvista saatiin huippuvauhti päälle, ja suoralle tultaessa hevonen liikkui ihan eri tavalla kuin muut ja piti vauhtinsa hyvin päällä.”

Kalle Savon kasvattaman Carlemanin voitto oli kauden ensimmäinen ja uran 13.

Toisessa ulkona matkannut Lindy Poppins lopetti toiseksi ohi kärkiparin. Santtu Raitalan ajokki Sue's Photo ylsi kolmanneksi.

Toto64-2: Pelin jättöajan loppuvaiheessa niukaksi suosikiksi kääntynyt Enon Vilppi nappasi heti keulapaikan. Sarsis kiihdytti takamatkalta napakasti matkaan ja eteni keulahevosen rinnalle. Matkavauhti oli ensimmäiset 1,5-kierrosta noin 26-lukemissa.

Enon Vilpin kaksi viikkoa sitten voittomatsissa lyönyt Råger lähti hänniltä kolmannelle kirilenkin alussa. Esa Holopaisen ajokki kiri mainiosti Enon Vilpin tuntumaan loppukaarteessa. Råger lähestyi Enon Vilppiä maalisuoralla, mutta satasen paalun jälkeen se sortui kohtalokkaalle laukalle. Tällöin Enon Vilppi voitti ylivoimaisesti ennen Runoneitoa.

"Hevonen on minulle tuttu nelivuotiskaudelta, kun ajoin sillä yhden lähdön", voittajan ohjastaja Antti Teivainen alusti. "Se oli silloin kauhean lapsellinen, mutta on nyt kehittynyt. Enon Vilppi on aina osannut juosta, ja sillä on hyvä vauhti. Laiska on ja odottelee muita, mutta nyt alkanut ymmärtämään, että vastaa aina kun painetta tulee ulkopuolella."

Viime keskiviikkonakin Vermossa voittanut Jari Aution valmentama Enon Vilppi meni voittoajan 25,7/2100 metriä.

Toto64-3: Ilman kaikkia kenkiä ja jenkkikärryt perässä ensimmäistä kertaa kisannut Grace Match oli varustemuutoksien myötä kuuma pelikohde, ja sitä veikanneita varmasti hymyilytti lähdön jälkeen, sillä Mika Forssin ajokki piti keulavoittoon.

Grace Match piti keulapaikan tasaisesta viuhkasta sisäradalta, mutta Tommi Kylliäinen kysyi juoksupaikkaa 1. takasuoralla alussa kolmannella roikkuneen Talladega Rangerin kanssa, jolloin avauslenkki mentiin reippaasti 14,5-vauhdilla.

Suursuosikki Bismarck Comery oli 3. ulkoa pakotettu kolmannelle 800 metriä jäljellä, muttei ollut parhaimmillaan. Talladega Rangerin ravi hukkui viimeisen takasuoran lopussa, jolloin Grace Matchin kovimmat haastajat tulivat sisäradalta. Santtu Raitalan ajokki MAS Cory kiri aivan voittajan rinnalle, muttei ehtinyt ohi.

"Nyt kun hevonen oli rauhallinen, en pelännyt, että se väsähtää, mutten tiennyt miten muilla spurttaa. Pari sataa - sata jäljellä tuntui, että Santtu menee ohi, mutta viimeisellä 20 metrillä vauhti tasaantui, ja oli fiilis, että voitettiin", Mika Forss kertoi.

Aripekka Pakkasen treenaama Grace Match voitti kauden kolmannen kilpailunsa ennätystuloksella 14,3a/2100 metriä.

Toto64-4: Tiistaina Teivossa neljän voiton iltaa viettäneen Antti Teivaisen vankka ajovire jatkui, kun nyt tuli ykköstila Borgmesterin kanssa.

Esa Holopainen nappasi keulapaikan Dalton Hossin rattailla. Hannu Torvisen ajama Fernando Vixi kiersi rinnalle, ja avauskierros oli reippaasti 13,0-vauhtinen.

Antti Teivainen ei hätäillyt alussa Borgmesterin kanssa, mutta lopussa Tero Pohjolaisen valmennettava liikkui todella riskisti, ja otti helpon voiton.

"Hevonen oli hyväntuntuinen, ja taustajoukoilta tuli neuvoa, että koitetaan ravilla lähteä ja pitää hevonen rauhallisena ennen starttia. Se oli rauhallinen ja matkalla hyväntuntuinen. Borgmester tuli ajamatta ohi. Ensikokemuksella sillä on hyvä moottori."

Kakkossuosikki Borgmester pisteli ennätyslukemat 13,7a/2100 metriä.

Toto65-5: Kylmäveristen ykkössarja oli Jouni Miettisen valmennettavien juhlaa, kun tallin napsahti voitto ja kolmossija. Ykköstähtenä tuikki Larvan Hurmos, joka palasi kahden heikomman juoksun jälkeen huipputasolleen.

Ville Tonttilan ohjastama Kujanpään Jyräys piti sisäradalta keulapaikan. Ari Moilanen kierrätti Larvan Hurmoksen nopeasti toiselle ilman vetoapua, mutta vielä matkan aikana ei pidetty hoppua. Lopussa kärkipari erottui muista, ja Larvan Hurmos runttasi loppumetreillä kärkeen pikkuyllättäjänä.

"Nousi sellainen hevonen eteen, joka ei edennyt, ja tämä tulee johtohevosen rinnaltakin", Ari Moilanen perusteli ajoratkaisuaan. "Jos Larvan Hurmoksella on hyvä päivänsä, se tulee johtavan rinnaltakin. Villen (Tonttila) hevonen vastasi sitkeästi, mutta nyt Larvan Hurmokselssa oli samaa rähinää mitä ollut aikaisemmin."

Larvan Hurmoksen voittoaika oli 23,3/2120.

Rapin Aatos kiri kolmanneksi täydentämään Jouni Miettisen juhlia.

Toto64-6: Emma Väreen valmennettaville tuli toinen ykköstila, kun Carlemanin ykköstilan lisäksi tuli voitto Seabiscuitin kanssa – eikä mikä tahansa voitto, kun Seabiscuit sooloili keulasta Isokengässä hervottoman voittoajan 11,7a/2100 metriä.

Jukka Torvisen ajokki Seabiscuit latasi 09,0-avauksessa kärkeen, ja sen jälkeen mentiin tasaisesti 11-vauhtia. Kovasta matkavauhdista huolimatta Seabiscuit erottui lopussakin edukseen, kun karkasi ylivoimavoittoon.

"Vanhus oli tänään menopäällä", Jukka Torvinen hymyili. "Se meni koko ajan hyväntuntuisesti. Hienoa, että se nousee tasolle johon kuuluu."

"Seurasin lähtöä pelonsekaisin tuntein. Kierros jäljellä hevonen painoi niin kovasti, että ajattelin huonosti käyvän, muttei käynytkään. Suur-Hollolaan on tähdätty, mutta ennen tätä lähtöä näytti, että alkuerien kautta joudutaan menemään, mutta katsotaan mikä tilanne nyt", Emma Väre jutteli.

Suosikki Brooklyn Hill jäi pussiin.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi