Charme Asserdal ja Madrigal viimeistelyhiitillä Vermossa ennen kauden avausta maaliskuun alussa 1981.
Charme Asserdal ja Madrigal viimeistelyhiitillä Vermossa ennen kauden avausta maaliskuun alussa 1981.Kuva: Hevosurheilun arkisto

Charme Asserdalin tarina, osa 12

Charme Asserdalin viimeinen kilpailukausi kahdeksanvuotiaana 1981 jäi vain neljään starttiin ja päättyi Killerin Eliittiin - samaan kisaan, joka oli nostanut tamman nelivuotiaana kotimaan eliittiin.

Charmen edelliskausi oli jäänyt puolinaiseksi hankositeen petettyä Forssan Valtikassa. Edesmennyt toimittajamme Ilkka Salokangas ruoti toiseksi viimeisen kilpailukauden antia Hevosurheilun Vuosialbumissa osuvasti.

"Charme Asserdalin kausi tuotti ajan 13,9a, suurvoittoja ja rahaa lähes 300 000 markkaa. Se olisi ollut kohokohta melkeinpä minkä tahansa muun suomalaishevosen kohdalla. Ei kuitenkaan Charmen, jolta on totuttu odottamaan miljoonatiliä ja väsymätöntä ahkerointia Euroopan suurkilpailujen palkintokorokkeilla."

Helmikuun lopulla Hevosurheilussa kerrottiin, että Charme Asserdal oli yhdessä Madrigalin kanssa tulossa starttiin maaliskuussa. Jutun mukaan Charme oli purkanut edellisvuoden loppukesän ajan valtavaa kilpailulataustaan vetelemällä puolen tunnin uintilenkkejä aina syyskuun puoliväliin saakka.

Tämän jälkeen jalka niin sanotusti poltettiin, mistä toivuttuaan tamma alkoi vedellä "viisi kertaa viikossa rengasta kävely-vauhdilla".

Charme juoksi koelähdön Vermossa numeroihin 20,3/1700 metriä talvikauden jäljiltä vielä pyöreässä kunnossa. Paikalla oli väkeä selvästi normaalia enemmän, niin suuri tähti Charme edelleenkin oli.

"Charme rupesi juuri lähdön hetkellä luonnollisille tarpeilleen, enkä raaskinut keskeyttää sitä", tyytyväinen Heikki Korpi naureskeli koelähdön jälkeen. Koelähdön voitti Kila-tallin uusin satsaus, jenkkiori Road Map.

Omistaja Timo Eve oli enemmän kuin varovainen kilpailuohjelman suhteen. "Nyt on pidettävä jäitä hatussa ja edettävä startti kerrallaan", hän lausui sittemmin ravihistorian ehkä toistetuimman fraasin Hevosurheilulle.

Nyt on edettävä hiipimällä kuin heikoilla jäillä

Timo Eve vielä täsmensi lausuntoaan Charmen koelähdön jälkeen.

Charmen kauden avauskisaksi oli suunniteltu Seinäjoki-ajoa, mutta homma näytti lässähtävän vuoden vaihteessa muuttuneisiin ravikilpailusääntöihin.

Uuden pykälän mukaan aiemmin Suomessa kilpailemattomien tuontihevosten ja yli puoli vuotta kilpailutaukoa pitäneiden hevosten oli juostava yksi hyväksytty kilpailu ennen osallistumistaan suurkilpailuun.

Tuohon aikaan Suomeen virtasi toinen toistaan siniverisempiä jenkkiravureita, ja Charmen kohtaloa oli jakamassa monta muuta kovaa nimeä.

Kiusallisesta tilanteesta selvittiin kuitenkin pintanaarmuilla, kun Seinäjoki lanseerasi Suomen Hippoksen luvalla kutsukilpailun Seinäjoki-ajosta karsituille hevosille, jotta ne pääsisivät kevään muihin suurkisoihin.

Kyseinen kutsukilpailu ajettiin samana päivänä kuin Seinäjoki-ajo. Pääkilpailussa Charmen manttelinperijä, Nurmen- & Viking-tallin omistama ja Antti Savolaisen valmentama jenkkiori Keystone Patriot otti ensimmäisen suurkilpailuvoittonsa Suomessa Risto Rautasen ajamana.

Kutsukilpailua hallitsi Pekka Korven tallin Star Reward, Charme oli lupaavasti toinen. "Tämä oli siksi hyvä debyytti, että jatkossa tulee parempaa", Heikki Korpi uskoi Hevosurhelussa.

Kohtalo päätti toisin. Charmen hankosidevamma uusiutui Lappeenrannan Villimiesajossa. Tamman jalka kipsattiin pahinta peläten, mutta ura ei vieläkään ollut paketissa.

Viimeinen yritys tapahtui Killerin Eliitissä. Kaikkien vaikeuksien jälkeen Charme oli nyt mustan hevosen roolissa. Timo Even mukaan Charme oli vedellyt kisan alla "uskomattoman kovia vetoja" eikä ollut ontunut tippaakaan.

"Kelloa ei ollut mukana, mutta kovasti kävi tuuli edestä ja vedet tulivat silmiin", hän kuvaili Hevosurheilussa. "Enää en mieti muuta kuin sitä, mikä hevonen tulee Eliitissä toiseksi."

Toiseksi tuli Einari Vidgrénin tallin Barbo Assassin, kun Pekka Korven ajama Super Mon oli ylivoimainen.

Kila-tallin kisa oli kaksijakoinen. Charmen ja Madrigalin tie vei B-finaalin jälkijoukkoon, kun taas tallin uudet vahvistukset Ennet Asserdal ja Road Map voittivat omat karsintansa. Finaalissa ne eivät enää yltäneet kärkeen.

Nopeiden liikkeiden miehenä Timo Eve teki johtopäätökset heti. Hän kertoi Charmen lähtevän piakkoin Ranskaan astutettavaksi vanhalla kilpakumppanillaan Hadol du Vivierillä, jolle paikka oli jo varattu.

Tarkoitus oli kilpailla Charmella vielä ainakin Suurmestaruudessa, mutta kesäkuun alussa uutisoitiin Charmen uran olevan ohi. Tamman raportoitiin nousseen 3. kesäkuuta Finnjetiin aloittaakseen matkansa Ranskaan astutettavaksi.

Suuren sinivalkoisen kilpahevosen ainutlaatuinen ura oli päättynyt. Viimeiseksi startiksi jäi Killerin Eliitin B-finaali 17.5.1981. Se toi 10. sijan ajalla 18,4a/1600 metriä.

Seuraavassa osassa kerrotaan Charmen päivistä Ranskan Normandiassa ja siitä, miten se onnistui äitiystehtävissään.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi