Viime vuonna Chief Orlando kiri yleisön edessä Sweden Cupin kakkoseksi, tänä vuonna se juoksee tyhjille katsomoille Elitloppetissa. Kuva: Jarno Unkuri
Viime vuonna Chief Orlando kiri yleisön edessä Sweden Cupin kakkoseksi, tänä vuonna se juoksee tyhjille katsomoille Elitloppetissa. Kuva: Jarno Unkuri

Chief Orlandon omistaja Esa Himanen: ”Voittaja menee ysiä, oli se sitten kuka hyvänsä”

Esa Himanen katselee Elitloppetia kotistudiossa perheen ja ystävien kanssa. Chief Orlandolle hän odottaa finaalipaikkaa.

Chief Orlando kutsuttiin Elitloppetiin kolmantena hevosena jo yli kuukausi sitten sen voitettua The Onion loppin Solvallassa.

”Hevosen pitäisi olla hyvä kaikin puolin. Viimeksi Mantorpissa kuskille tuli tapaturma, kun hän meni liian aikaisin siivekkeen taakse. Molemmilta sivuilta tuli hevoset ja kun Chief Orlandolla oli kokolaput, joissa oli reiät, niin sehän alkoi vastaamaan. Ja kun auton puomi oli vastassa, niin painetta alkoi olla pannussa liikaa ja se laukkasi. Juttelin kuskin (Rikard N Skoglund) kanssa startin jälkeen messengerillä, ja hän sanoi, että kyllä hän kerrasta oppi. Onneksi se laukka tapahtui Mantorpissa, eikä Solvallassa”, omistaja Esa Himanen arvioi Chief Orlandon edellistä, lähtölaukkaan vesittynyttä starttia.

”Kyllä Chief Orlando sellaisessa 09-kunnossa on, että ysiä sen pitäisi mennä. Mutta sehän riippuu paljon myös juoksupaikasta ja juoksunkulusta. Siinä on aika kovia tykkejä avaamaan, mutta kyllä tämä meilläkin avaa. Se avasi viimeksi nollaviittä, toista rataa. Ja tämä on kyllä sellainen, että vastaa, kun joku tulee rinnalle”, Himanen puntaroi.

Hän kertoo valmentaja Pia Huusarin viestittäneen hänelle kaiken olevan kunnossa sunnuntaita varten. Perjantaina oriilla ajettiin reippaita vetoja.

”Odotan kyllä finaalipaikkaa, jos juoksu vaan natsaa vaan. Jos hevonen jää kuolemanpaikalle tai hetkeksikin roikkumaan kolmannelle, niin sitten on vaikea tulla. Nyt on sellainen tilanne Elitloppetissa, että mukana ei ole yhtään ylikylän hevosta, eikä niin sanotusti statistia. Molemmat karsinnat ovat hyvin juoksuriippuvaisia. Jos mennään kymppiä ja alle, niin siellä ei enää kolmatta rataa kierretä.”

Tämän vuoden Elitloppet jää historiankirjoihin ensimmäisenä kertana, jolloin vuodesta 1952 asti kilpailtu sprintterikilpa ajetaan ilman yleisöä.

”Tämä koronahan on vaikuttanut kaikkeen. Kyllähän tämä tulee olemaan sellainen tietynlainen välivuosi Elitloppetissa, kun ei ole katsojia. Mutta ei se mielestäni kilpailun arvostusta kuitenkaan vähennä. Kyllä siellä voittaja menee ysiä, oli se sitten kuka hyvänsä”, Himanen pohtii.

Missä vaiheessa aloit uskoa, että sinulla on omistuksessasi Elitloppet-hevonen?

”Se oli itseasiassa silloin, kun Chief Orlando lähti Ruotsiin. Ja kun se juoksi Rommessa ensimmäisen lähdön, ja tuli vesisateessa tasan seitsemää viimeisen viisisataa metriä, ja loppusuoran tuli 05. Silloin ajattelin, että jos se maililla onnistuu ja saa hyvän lähtöradan, niin kyllä se sitä ysiä menee ja niinhän se meni”, Himanen toteaa.

”Olihan se viime vuonna toinen Sweden Cupissa johtavan rinnalta ja voitti niin hyvän hevosen kuin Cyber Lane. Tiesin, että hevonen ei anna kovin äkkiä periksi.”

Kuinka isosta unelmasta Elitloppetin kohdalla puhutaan?

”Onhan se tottakai suurin unelma. Kyllä tämä on mailin kisoista ylivoimaisesti Euroopan arvostetuin kisa. Ja tiedät itsekin, kuinka moni sinne havittelee vuosittain. Eli onhan se aina haaveena ollut ja täytyy olla nyt iloinen, kun näin on päässyt käymään”, Himanen iloitsee.

”Olen ollut monissa Elitloppet-raveissa mukana, ja kyllä se tunnelma vaan on käsin kosketeltava. Ei ole toista samanlaista.”

Kokenut hevosenomistaja aikoo jännittää finaaliin pääsyä perheen ja muutaman ystävän kanssa.

”Meillä on kotistudio, iso 65-tuumainen televisio, ja siitä näkee hyvin. Lisäksi mulla on tietokone, jossa on kaksoisnäyttö, niin näen samaan aikaan pelit. Suomen kanava on auki, ja Ruotsin kanava myös, niin näen lämmitykset ja pystyn pelaamaan”, Himanen taustoittaa.

”Seuraava tavoite on päästä finaaliin.”

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi