Esa Holopainen, hoitaja Kaisa Tamminen ja Lilja Virtanen Ciiran Tähden viimeisiksi jääneissä voittajaseremonioissa 5.11.2022 Mikkelissä.
Esa Holopainen, hoitaja Kaisa Tamminen ja Lilja Virtanen Ciiran Tähden viimeisiksi jääneissä voittajaseremonioissa 5.11.2022 Mikkelissä.Kuva: Terhi Piispa-Helisten

Ciiran Tähti on poissa – ”Luoja päätti toisin”

Suomenhevosten absoluuttiseen tammaparhaimmistoon kuulunut Ciiran Tähti menehtyi lauantaina 10 vuoden iässä.

Mainiosti jo 5-vuotiaana menestynyt Ciiran Tähti rynni suomenhevosten tammahuipulle kaudella 2021. Se sijoittui Seinäjoen kuningatarkilvassa toiseksi häviten Suven Sametille vain 0,4 sekuntia.

Menestys jatkui seuraavalla kaudella, jolloin Ciiran Tähti lähti Forssan kuningatarkilpaan suosikkina. Vire ei ollut kuitenkaan ihan huipussaan, ja tuloksena oli neljäs sija – silti vain 1,1 sekuntia Suvin Samettia perässä. Kokonaisuutena kausi oli loistava.

Sitten alkoivat ongelmat. Mikkelin 5.11.2022 voitokas tammatasoitus jäi Ciiran Tähden uran viimeiseksi kilpailuksi.

”Sillä oli käyrät kintereet, se oli sen heikko paikka. Jänispatit päätettiin hoitaa kuumapolttamalla, kuten oli tehty ensimmäisen kerran pari vuotta aikaisemmin, mutta siitä tuli joku komplikaatio. Vasen takajalka ei lähtenyt paranemaan millään, se piti turvotusta koko ajan”, L.M.V. Stable Oy:n Lilja Virtanen perustelee viime vuoden starttaamattomuutta.

Hevonen päätettiin lähettää Stall Blombackelle vesikävelyyn, joka vaikutti tepsivän lupaavasti.

”Hevosihminen on tietysti toiveikas. Tarkoitus oli jatkaa vesikävelyä kuun loppuun ja ultrata sitten jalka. Melko yhteisymmärryksessä oltiin Sepon (Suuronen) kanssa kuitenkin puhuttu, että jos vesikävely ei auta, Ciirasta tulee siitostamma. Luoja päätti toisin”, Lilja Virtanen huokaa.

Ciiran Tähti menehtyi täysin yllättäen 17. helmikuuta lauantaina.

”Ei keretty tekemään mitään, tamma menehtyi ennen kuin eläinlääkäri ehti tulemaan. Mitään oireita ei ollut ennen kuin pari tuntia ennen, kun se näytti tarhassa vaisulta”, Virtanen kertoo.

”Eläinlääkärin oletus oli, että suolikierre oli aiheuttanut myrkytyksen. Ei hevonen pelkän ähkyoireilun takia sillä lailla suorilta jaloilta putoa.”

Ciiran Tähden äkillinen poismeno kosketti läheisesti monia.

”Meidän (L.M.V. Stable) porukat on jaettu 600 osuuteen. Ciiran Tähdestä noin 10 prosenttia oli myyty ulos. Iso porukka jää kaipaamaan”, Lilja Virtanen sanoo.

Hänelle henkilökohtaisesti tamman uran mieleenpainuvin kilpailu oli Forssan kuningatarkilpailu.

”Ciiran Tähti oli huikean hyvä ennen sitä ja sen jälkeen. Sille viikonlopulle vaan sattui huonot veriarvot, ja silti se pystyi olemaan neljäs. Ei ollut meidän vuoro”, Virtanen muistaa.

”Voi kun kaikki ihmiset muistaisivat, että tämä ei ole itsestään selvää, ja iloitsivat silloin, kun on sen aika. Joskus tulee se päivä, kun kaikki on poissa.”

Ciiran Tähden statistiikaksi 68 startista jäi 18-14-8, voittosummaksi 181 010 euroa ja ennätykseksi 21,2.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi