Voittokantaan palannut Cool On Photos rattaillaan valmentaja Neea Espo. Arkistokuva: Roosa Lindholm.
Voittokantaan palannut Cool On Photos rattaillaan valmentaja Neea Espo. Arkistokuva: Roosa Lindholm.

Cool On Photos kiisi sunnuntain vauhdikkaimmaksi – ”Tämä voitto oli tälle hevoselle kaikista eniten oikein”

Neea Espon valmentaman Cool On Photosin täysosuma kuului tunteikkaisiin kotivoittoihin Kouvolan kauden päätösraveissa. Kärkisija toteutui siitä huolimatta, että ruuna kuului 11,5 ja hitaampien ryhmäajon vähiten tienanneisiin.

”Ihan mahtavaa”, Neea Espo kuvaili 7-vuotiaan ruunan edettyä ykköseksi 1600 metrillä toisesta ulkoparista.

Cool On Photosin edellisestä voitosta oli ehtinyt vierähtää yli puolitoista vuotta, ja silloinen täysosuma syntyi edellisen valmentajan Katja Melkon valmennuksesta Aki Järvelälle ja Maarit Myllymäelle. Espolta ensimmäisen starttinsa Cool On Photos juoksi reilu vuosi sitten.

Sunnuntaina tärähti. Vaikka vastassa oli Ida’s Owenin ja Trot Kronoksen kaltaisia kuusinumeroisen voittosumman tienanneita ravureita, ketterimmiksi osoittautuivat 40 000 – 50 000 euroa tienanneet. Niistä ulkoradalta johtoon sännännyt Sultan Journey johti pitkään, mutta kirissä siitä ehättivät ohi sekä Cool On Photos että Finest Chocolate.

”Runttasi älyttömän hyvin”, Espo kuvaili Cool On Photosia. ”Pitkään mietittiin, että viitsitäänkö edes ilmoittaa tällaiseen lähtöön, mutta ajateltiin, että saa edes jonkun startin ennen kuin ensi kuun puolivälissä on sitten Teivossa oma enintään 45 000 euroa tienanneiden lauantailähtö. Kun vasta oli tauko alla, haluttiin pysyä starttirytmissä.”

”Tällainen aikalähtö hirvitti kuitenkin jo ennen ilmoittamista, kun ei tiennyt yhtään, ketä tulee vastaan. Sitten kun lähtölistat tuli, katsottiin että siellä on näitä yli satatonnia tienanneita. Mutta se on hyvä, kun hepat eivät tiedä voittosummiaan.”

Cool On Photos venytti Tommi Kylliäisen ajamana puolen hevosenmitan voiton tuloksella 13,8a. Tulos oli sunnuntain ja samalla koko viikonlopun vauhdikkain kotimaassa.

”Meitä oli iso porukka katsomassa lähtöä. Porukalla tuuleteltiin.”

Tuhannen euron ensipalkinnon juossutta hevosta hoitaa Moona Espo. Neean ja Moonan lisäksi omistajiin kuuluu kolmas sisar Fiia Espo.

”Fiia ja Moona ovat mun pikkusiskoja”, Neea Espo täsmentää. ”Pilkanmaan perällä meillä on oma talli, missä meillä on 11 hevosta. Niistä 5 on poneja, 5 ravihevosta ja sitten mulla on yksi esteratsu.”

Espot ovat kuuluja poniraviurheilijoita, ja Neea Espo pitääkin poniraveja tärkeänä polkuna raviurheiluun.

”Ponien kautta oppii niin hyvin kaiken sen vastuun ja sen, kuinka paljon näiden kanssa pitää tehdä töitä. Poni treenataan samalla tyylillä, mitä hevosiakin. Siitä oppii jo valmentamista. Ja kun on poneilla ajanut pienestä pitäen kilpaa, on siitä hyötyä kilvanajossakin. Poneilla kun aloittaa, siitä on helpompi siirtyä hevosiin.”

Ponivastuut jakaantuvat sisarusten kesken. ”Itsellä on pääpaino hevosissa. Fiian vastuulla on enemmän shettikset, joita meillä on tässä tallissa se kolme. Olen nimellisesti Hietarannan Julian valmentaja, mutta Fiia sen kanssa tekee paljon töitä ja ajaa lähdöt, kun saa iän puolesta vielä ajaa. Moona hoitaa russeja ja treenailee Amazonia ja Corallia.”

Espojen tallissa toivotaan, että koronatilanne paranisi ja antaisi myöten poniravikilpailemisen.

”Ponilähdöt on tammikuun loppuun asti peruttu, kaikki lähdöt. Meilläkin ponit juoksevat avoimia isoja lähtöjä kesäisin, kuten Amazon. Toivotaan, että päästäisi palaamaan normaaliin elämään ja ajamaan kilpaa.”

Tämän päivän tähti Cool On Photos yrittää Neea Espon mukaan radalla aina parhaansa.

”Se on kaikki käy -tyyppi. Kun kaikki onnistuu, se pystyy voittamaan. Sillä on ollut tosi huonoja lähtöpaikkoja. Silti se on yrittänyt sieltä aina puristaa.”

Jouluaattona Espon tallissa kaikki hevoset saivat vapaapäivän, niin Cool On Photoskin.

”Kotona se on niin helppo treenata, kun se menee sitä vauhtia, mitä valmentaja kärryiltä haluaa.”

Espo kertoo kuulleensa haastatteluista monen sanoneen, että Cool On Photos ei olisi helpoin hevonen.

”Olemme ihmetelleet sitä, että tuon helpompaa hevosta ei olekaan, kun siinä ei ole mitään sellaista negatiivista puolta. Hienosti se on soveltunut meidän valmennussysteemiin ja kuskit ovat sitä kehuneet, niin kuin Tommikin sanoi tänään, että se on elämänsä kunnossa. Jotain me ollaan tehty sen kanssa oikein, kun kuskit kehuvat, että se tuntuu vain paremmalta.”

Sunnuntain voiton merkitys korostuu valmentajan mielessä. Neea Espon mielestä Cool On Photos todella ansaitsi sen.

”Voitot ovat tosi hienoja juttuja ja vielä tällaisen hevosen kanssa, kun lähdöt ovat tosi kovatasoisia ja kaiken pitää onnistua. Lähinnä olen miettinyt sitä, että tämä voitto oli tälle hevoselle kaikista eniten oikein, että se vihdoin sai sen. Se on niin hienoja juoksuja tehnyt. Voitot ovat kiertäneet ja olemme jääneet maalikamerakakkoseksi. Siksi tälle hevoselle on kaikkein parasta, kun se nyt voitti.”

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi