Costello kävi jalkaoperaatiossa – starttiintulo menee ensi vuoteen
Costello starttasi viimeksi Suur-Hollola-ajon finaalissa kesäkuussa. Kuva: Roosa Lindholm.

Costello kävi jalkaoperaatiossa – starttiintulo menee ensi vuoteen

Tällä kaudella vastoinkäymisiä kokenut, mutta suomenhevosista eniten tammoja siementänyt viime vuoden ravikuningas Costello operoitiin tiistaina Tampereen Hevosklinikalla.

”Se oli pienessä leikkauksessa, operoitiin toinen etujalka”, valmentaja Tia Malinen kertoo. ”Sillä on ollut se luuliika koko ikänsä ja pari vuotta se on ollut semmoinen, että se on elänyt koko ajan.”

Ertolan Kristiina on hevosta hoitanut ja Jukka Houttu katsoi sitä kanssa, kun kysyttiin mielipidettä. Treeniä olisi voinut vielä jatkaa, mutta hän arveli, että leikkaus on jossain kohtaa edessä ja Houttu sen operoi.”

Malinen sanoo, että luuliika on vaivannut 10-vuotiasta Costelloa viimeksi 5-6-vuotiskauden taitteessa.

Nyt Costello on kaksi viikkoa rajoitetulla liikkeellä sairastarhassa tai karsinassa. ”Talutellaan. Joka päivä täytyisi vähän liikkua.”

Malinen arvioi, että prosessissa menee kolmisen kuukautta. Alustavasti kontrolli on sovittu loppuvuodeksi.

”Ajeltaisi hissukseen siihen asti. Tänä vuonna hevonen ei kuitenkaan starttaa.”

Positiivista on, että oriin lihasongelmat on selätetty.

”Viimeisetkin kovettumat ovat lähteneet liikkeelle ja hevonen on tuntunut ajossa tosi hyvälle. Mietittiin PM:ään ilmoittamista, mutta kun käytettiin hevonen klinikalla, tuli puheeksi luuliian operointi.”

Astutuskausi loppui elo-syyskuussa. Tammoja Costello sai suomenhevosista eniten, 111. Lukema yllätti taustajoukot.

”Hevonen oli sivussa radoilta käytännössä koko kesän, mikä monesti vaikuttaa. Oltiin ajateltu, että se ei saisi enää niin paljon tammoja, mutta tosi hienosti meni. Äkkiä hevonen unohdetaankin, joten tammamäärä oli positiivinen yllätys.”

Costellon toipumisessa auttaa Malisen mukaan paljon se, että ori on hyvä sopeutumaan tilanteeseen kuin tilanteeseen. ”Kyllä sitä miettii, miten hevonen sen ottaa, kun pistät sen täydestä treenistä seisomaan, mutta hirveän nätisti se osasi olla, kun aamulla kävelyttelin sitä pihassa. Costello on aina ollut järkevä.”

Valmentaja sanoo, että oriin radoillepaluusta on kysellyt moni.

”Uskoisin, että on parempi, että antaa sille sen ajan, minkä se tarvitsee. Hevosen fysiikkahan on jäätävä. Ensi vuonna sitten. Tavoitteena olisi, että pääsisi tekemään normaalin, täysipainoisen kauden.”

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi