Heli Taipaleen Victory Zet juoksee lauantaina kotiratansa jackpot-kierroksella. Kuva: Satu Pitkänen.
Heli Taipaleen Victory Zet juoksee lauantaina kotiratansa jackpot-kierroksella. Kuva: Satu Pitkänen.

Derbyvoittajia ja maailmanmestareita

Kouvolalaiset isä Arsi Skyttä ja tytär Heli Taipale marssittavat lauantain Toto76-kierrokselle kaksi hevosta, Victory Zetin ja Tiger Sharkin.

”Pitää mennä 40 vuotta takaisinpäin, jos aletaan miettimään, mistä meidän ravihommat alkoi. Alettiin kavereiden kanssa käydä raveissa, ja sen jälkeen alkoi hevosetkin kiinnostaa. Oli hienoa päästä taputtamaan naapurin työhevosta”, Arsi Skyttä kertoo.

Derbyn ja monen muun suurkilpailun voittajan Billy The Kidin hoitajanakin menestystä kokenut Skyttä hankki myös itse ajoluvan. Ajoura sai lentävän lähdön.

”Joskus vuonna 1978 Kouvolan rataennätys oli ruotsalaisen Athoksen nimissä 18,2. Mie johdin Rickyllä ja ajoin ekan kierroksen kovempaa kuin mitä rataennätys oli. Sitten se kyllä antoi periksi, mutta rahoille vielä päästiin”, Skyttä nauraa.

Sittemmin seurasi muutto maalle oman tallin perässä. Vuonna 1996 syntynyt tytär Heli pyöri mukana hevostouhuissa ihan alusta lähtien, ja huolehtii nykyisin hevosten hyvinvoinnista kotona isän käydessä edelleen päivätöissä. Heli valmistui viime kesänä Koulutuskeskus Salpauksesta hevosenhoitajaksi.

Yksi tärkeä tarina on vielä kerrottava ennen tähän päivään palaamista. Vuonna 2001 Jody Jamieson ajoi Suomessa ohjastajien MM-kultaa, ja ensimmäinen voittoajokki Vermossa oli Skytän omistama ja valmentama I'm Local Hero.

”Lähdön jälkeen Jamieson tuli kysymään, saisiko hän muistoksi voittoloimen, koska se oli hänen ensimmäinen voittonsa Euroopassa. Iskä ei paljon englantia puhu, mutta siihen kohtaan hän osasi heti vastata, että NO WAY!” Heli Taipale kertaa moneen kertaan kuultua tarinaa.

Jatkoa seuraa. Isä Skyttä liikuttuu muistellessaan takavuosien voittoja, ja hakee leikekirjan. Myös tytär on tunnettu siitä, että voiton jälkeen häneltä ei välttämättä saa sanaa suusta voittajahaastattelussa, joten tiukka eläytyminen kulkee suvussa.

”Vuonna 2010 Jamieson tuli uudelleen Suomeen, ja olin päättänyt, että vien hänelle Mikkelissä muistoksi sen Vermon voittoloimen yhdeksän vuoden takaa. Jamieson ilahtui suunnattomasti, ja kirjoitti siitä pitkän tarinan Kanadassa julkaistuun blogiinsa”, Skyttä kertoo, ja esittelee muistoksi otettuja valokuvia tapaamisesta.

Lisäksi Jamiesonista jäi muisto myös hevosen muodossa, sillä vuonna 2001 Taipaleen nimiin syntynyt orivarsa sai nimen Double J Can.

”Hän tosin sanoi tulevansa takaisin yhdeksän vuoden kuluttua ja tuovansa loimen taas takaisin”, Taipale lisää.

Kahvipöydässä riittää tarinaa. Kerrotaan vielä hauska yksityiskohta lauantain 76-lähdössä starttaavasta Tiger Sharkista. Se sai tammavarsan Abigail Duosta huhtikuun lopuussa 2015. Tammaa oli ajettu koko tiineyden ajan, jotta varsomisen jälkeen olisi helppo palata radoille.

”Varsa oli vielä emänsä kanssa kun Tiger Shark palasi radoille. Emä oli tullessaan aika laiha, niin varsan kanssa se saatiin syömään hyvin. Tissit oli vielä kilpaillessakin aika isot, ja Vermossakin Heli lypsi sen ennen starttia. Jouduttiin vielä doping-testiin, ja pohdittiin, mitä siellä sanotaan kun huomataan, että tamma on maidossa. Mutta ei ne mitään huomanneet”, Arsi Skyttä nauraa.

Lue lisää perjantain Hevosurheilusta. Tilaat lehden kätevästi tästä.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi