Earl Simon kiri Kymi Grand Prix'n voittajaksi.
Earl Simon kiri Kymi Grand Prix'n voittajaksi.Anu Leppänen

Earl Simon Kymi Grand Prix'n voittajaksi

Sadekelissä ravatun Kymi Grand Prix'n juoksunkulusta ei väriä puuttunut.

Suosikkina 100 000 euron palkintorahoja tavoittelemaan lähtenyt Earl Simon kiri lopulta kisan ykköseksi värikkäiden vaiheiden jälkeen. 8-vuotiasta oria valmentaa Jarmo Niskanen, Juan Melis-Macias hoitaa ja Franck Ouvrie ohjasti.

Ykkösradalta matkaan avannut Earl Simon ei kiihdytyksessä ehtinyt nopeimpien matkaan vaan lopulta juoksupaikaksi muodostui 3. sisällä. Ken Ecce kierrätti takasuoralla Calle Crownin kärkipaikalle 10,5-vauhtisen avauspuolikkaan päätteeksi. Kisan viime vuotisen voittajan Ce Bello Romainin kohtaloksi jäi toimia toisen radan vetojuhtana.

12-vauhtisen avauslenkin jälkeen alkoi tapahtua. Viimeisellä takasuoralla Franck Ouvrie nousi sisäradalta ulos tavoitellen kiriväyliä, ja nosti ainakin Önas Princeä mennessään. Maalisuoralla lopulliseen voittotaistoon erottui Oscar L.A. sekä Earl Simon, joista lopulta jälkimmäinen osoittautui vahvemmaksi 13,5-lopetuksessa.

Earl Simonin julistamista voittajaksi saatiin odottaa hetki, tuomariston tutkittua kisan tapahtumia.

"Rata tuotti ongelmia, eikä päästy liikkeelle yhtään kuten odotin", Ouvrie kertoi Brita Flanderin tulkkaamana.

"Hevonen on nyt todella kovassa nousukunnossa. Vielä se ei ole valmis, vaan pystyy parantamaan tästä", Ouvrie totesi.

Suomalaistaustaiselle Jarmo Niskaselle voitto Kouvolassa oli tunteikas hetki.

"Tämä on ensimmäinen kerta, kun olen Suomessa raveissa ja nyt ensimmäistä kertaa valmennettavani voittaa Suomessa", Niskanen totesi.

Lähdön jälkeen tallialueella oli erilaisia näkemyksiä lähdön tapahtumista. Erityisesti Per Nordström näki tuomariston kanssa Earl Simonin ulostulon aivan eritavalla.

"Voittaja olisi pitänyt hylätä, sillä minut nostettiin neljännelle radalle. Ehkä 3–4 sija paloi noihin tapahtumiin", Nordström totesi.

Joakim Lövgren ei puolestaan osannut muodostaa selkeää mielipidettä tuomion oikeudenmukaisuudesta. Valmentamansa Oscar L.A.:n kakkossijaan hän oli oikein tyytyväinen.

"Valtavan hyvä juoksu. Viimeisellä satasella hevonen oli jo tosi väsynyt, mutta hienosti se tsemppasi maaliin saakka", Lövgren sanoi.