Eeti eteni uransa 21. voittoon. Kuva: Anu Leppänen.
Eeti eteni uransa 21. voittoon. Kuva: Anu Leppänen.

Eeti vahvin Porin keskipitkällä matkalla – kasvateille kaksoisvoitto

Eeti jyräsi ravirivin avauksessa Toto75-voittoon lauantaina Porissa. Saman kasvattajan hevoset juoksivat kaksoisvoiton Viljun toisen sijan myötä.

2600 metrin ryhmäajona ajetussa lähdössä Eeti palasi voittokantaan tiistain terhakan kakkossijan jälkeen.

Valmentaja Jouni Törmänen aloitti 10-vuotiaalla oriilla toisessa ulkoparissa, mutta eteni vajaa kaksi kierrosta jäljellä pitävään johtoon asti.

Sisäradan letkasta kolmanteen ulkopariin päässyt Vilju nousi kolmannen kautta kuolemanpaikalle ja Eetin haastajaksi. Vaikka marginaali venyi hevosten välillä maalisuoralla isoksi, Viljun kakkossija tiesi kaksoisvoittoa kasvattajalle. Eetin kasvattaja on Anita Viitanen - Viljun Anita Viitanen sekä Jouni Törmänen.

4 000 euron ensipalkinto irtosi tuloksella 28,5a/2600 metriä. Omistajatalli Staalon Kojamoiden edustaja, Jounin isoveli Juha Törmänen iloitsi voitosta Raaseporissa ja suunnitteli lähtevänsä hiihtolenkille.

”Aina ennen lähtöä pukkaa kylmää hikeä niskaan, kun tietää mahdollisuudet, mutta riskitkin – hevosen kilpailuvietti on niin kova”, ’Jussi’ Törmänen huokasi. ”Se on kotioloissa hyvinkin kiltti ja sillä tavalla sympaattinen hevonen, mutta kun varikolta tulee radalle, se tietää, että kaksinkamppailuja on luvassa. Mutta toisaalta se saattaa olla se avain voittoihinkin, että sitä tahtoa on.”

Juha Törmänen avaa, että omistajakimppa muodostuu hänen ja kasvattajien lisäksi mediakasvo Jere Törmäsestä sekä kolmikosta Toni Sarkama, Ilkka Riikonen ja Henri Lanz.

”Kyllä hevonen on hienosti kehittynyt. Välillä on tullut takapakkia ja silti se sieltä aina tulee”, Juha Törmänen selvitti. ”Nyt on tietenkin hyvä talvi taas, niin pystyy paremmin treenaamaan. On lumipolannetta nyt riittänyt, niin se auttaa paljon tuommoisen pyrkivän hevosen jalkoihin.”

”Kyllähän se hyvinkin sitä kakkossarjaa on, että kun herkkyyttä vähän saadaan hevoseen ja jos alakerta kestää, kyllä se sieltä vielä pykäliä löytää.”

Toinenkin kohde ajettiin 2600 metrillä, ja sen vei kolmannesta sisäparista yllättäjä Don Pescador/Marko Hautamäki. Tila aukeni sopivasti, mutta toisaalta viimeisellä mahdollisella hetkellä, jotta Don Pescador ehti 49-kertoimiseen täysosumaan ohi johtaneen Hudson Webin. Kolmannessa ulkona juossut kierroksen pankki Credit To Love putosi sijalle 11.

Maatian Tähti dominoi kolmatta kohdetta fiksusti vauhdin jakaneen Teemu Okkolinin käsissä. Tuulian Sälli seurasi tiiviisti Pelicansin logoa toiseksi ennen johtavan rinnalla tasaisesti tullutta Teppo Tuiskua.

Tapio Mäki-Tulokkaan tallin Mr Big Star nousi Toto75-voittajaksi kolmannesta ulkoparista lähdössä, jossa Slippery Runway täräytti keulaan niin lujaa, että avauspuolikaskin kellotettiin vielä 10-vauhtiseksi. Santtu Raitalan ajokki Mr Big Star nousi ykköseksi ennen ulkorataa vauhdilla porhaltanutta Wide Gamea ja kuolemanpaikan rehtiä Joseph Bokoa.

Kotiradan Daisy Nash näytti tammalähdössä, että viidennestä sisältä ehtii voittoon, jos kaikki natsaa. Kun kuolemanpaikan Credit To Dreamin paras anti oli takasuoralla annettu, alkoi tiloja syntyä. Jouni Kivelän valmennettavan Daisy Nashin ajoi 31-kertoimiseen kirivoittoon Tapio Perttunen.

Kylmäveristen Kavioliigan osakilpailussa Kartier teki loistojuoksun. Alku oli vuodenaikaan nähden vauhdikas 21,5, sillä Kujanpään Jyräys avasi johtoon ja puolusti paikkaansa Pyörylän Paronia vastaan. Heikki Mikkonen käänsi sisäradalta toiselle ja offensiivisesti eteenpäin, mikä toi keulapaikan noin puolitoista kierrosta ennen maalia. Vaikka kuolemanpaikalle eteni niin väkevä hevonen kuin Morison, Kartier vain erkani vastustajiltaan. Pyörylän Paroni jatkoi toiseksi ja Morison kolmanneksi – Sheikki laukkasi noususta loppukaarteessa.

"Se vähän yllätti, että alun kiihdytys meni niin pitkäksi", Heikki Mikkonen summasi ravien päätyttyä. "Arvelin, että taukohevoselta saadaan keulapaikka suosiolla, mutta ei saatukaan. Sitten jouduttiin ajamaan aika pitkään. Hyvin kyllä ori kesti sen - välituhannen sai ajaa rauhassa, mutta olisi voinut tuommoisen avauksen jälkeen väsykin tulla."

Kotimaahansa Hannu Korven kanssa palannut Grainfiel Aiden hölkkäsi johtopaikalta täysosuman Kavioliigassa. Se irtosi 21,5-vauhtisen avauskierroksen jälkeen Esa Holopaisen kyyditsemänä kilpakumppaneiltaan leikiten, kun loppu tultiin huikua. Takapareissa juosseet Thai Profit ja Willow Pride olivat kiripuolikkaalla tekemättömän paikan edessä. Toiseksi piti johtavan takaa Hotshot Luca.

"Hevonen oli startin jälkeen kuin se ei olisi juossutkaan", Hannu Korpi luonnehti Porissa kotimatkalle valmistautuessaan.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi