Effronte Photo kilpaili ensimmäistä kertaa etukengittä. Arkistokuva: Anu Leppänen
Effronte Photo kilpaili ensimmäistä kertaa etukengittä. Arkistokuva: Anu Leppänen

Effronte Photo odotetun ylivoimainen – "Kunnolliselta lähtöpaikalta en pitäisi huonona avoimessakaan"

Ensimmäistä kertaa etukengittä kisannut Effronte Photo karkasi lopulta ylivoimavoittoon Jokimaan torstai-illassa. Pekka Ruuthin valmennettavan voittotulokseksi kirjattiin 13,9a/2140 metriä.

Toto5-pelin avauskohteena toimi 2140 metrin ryhmäajo enintään 96 000 euroa tienanneille lämminverisille.

Effronte Photon povattiin avaavan jo heti lähtökiihdytyksestä keulapaikalle, mutta Jukka Torvinen ei pystynyt tänään avaamaan hevosella täyttä ensi metrejä. Näin ollen Captain Morgan sai keulapaikan hallintaansa ja luovutti sen suosikille ensimmäisellä takasuoralla 12,5-vauhtisen avauspuolikkaan päätteeksi. Vaikka lähdössä oli poisjäännin myötä mukana vain kuusi osallistujaa, matkavauhti pysyi hyvänä, sillä kierroksen väliajaksi kirjattiin 14,0. Kolmannella puolikkaalla Effronte Photo veti hetken maltillisemmin, kunnes 10,5-vauhtisella päätöspuolikkaalla karkasi eleettömään voittoon.

”Etukengättömyyttä se vielä vähän alkuun karsasti ja oli hieman ylipaineissaan, eikä pystynyt avaamaan niin kovaa kuin pystyy. Suoritus oli muuten hyvä”, Jukka Torvinen kertoi radan voittajahaastattelussa.

Effronte Photon omistaa ja on kasvattanut Iloinen Pegasos Tmi, jonka takaa löytyy valmentaja Pekka Ruuth perheineen. Ruuth lähti hevosen kanssa Jokimaalle toiveikkain mielin, vaikka viimekertainen esitys ei ollut parasta Effronte Photoa.

”Tämän kanssa on tottunut, että yleensä pärjätään. Viimeksi se teki huonon suorituksen, mutta siihen löytyi selvä syy. Tänään laput jäi vetämättä ja korvatkin kiinni, eli varmasti se voitti”, kotimatkalta tavoitettu Ruuth kertoo.

Effronte Photo laukkasi tavoistaan poiketen pruuvissa, mikä sai valmentaja Ruuthin hieman mietteliääksi juuri ennen lähtöä. Syy pieneen hapuiluun oli erilainen balanssi.

”Etukengät otettiin hevoselta ensimmäistä kertaa pois. Vähän se mietitytti, kun kokeiluna tehtiin, mutta riskejä pitää aina ottaa. Aika varmastihan tuo startissa sitten meni”, Ruuth toteaa.

Effronte Photon on määrä kilpailla jatkossa T75-tasolla.

”Lauantaisin on varmasti tarkoitus kilpailla jatkossa, mutta en ole tarkkaan seuraavaa lähtöä vielä katsonut. Pari kertaa olemme kokeilleet avoimissakin, mutta on sattunut todella huonot lähtöpaikat. Kunnolliselta lähtöpaikalta en pitäisi tätä ihan huonona avoimessakaan koitoksessa”, Ruuth pohtii.

Ruuth on harrastanut raviurheilua vähän yli toistakymmentä vuotta.

”Itse kengitän ja valmennan kaikki tallin hevoset, mutta ihan harrastelijapohjalta tätä hommaa teen. Minulla on autokorjaamo ja ajelen vähän linja-autoakin, kun koulukuljetuksia tulee tehtyä. Olen sellainen monialayrittäjä", hän sanoo.

”Kädentaitoja tarvitaan niin autojen korjaamisessa, kuin hevosten kanssa, mutta muuten työ ja harrastus ovat kyllä hyvin erilaisia hommia keskenään”, Ruuth naurahtaa.

Kari Savolaisen 4-vuotias Maytheforcebwithu piti lopussa niukasti ykköseksi ja nappasi uransa toisen voiton tuloksella 16,1ake.

Ari Moilanen ohjasti kaksi Toto5-voittoa. Ensimmäisen toi Anne Kärkkäisen valmentama Walene, joka johtavan rinnaltakin jaksoi puristaa ykköseksi ennen ulkoa kirinyttä Maisteri Jutilaa.

Moilasen illan toinen voitto tuli heti seuraavasta lähdöstä Leemark’s Ghostilla keulajuoksun päätteeksi. Voitto oli Tapio Mäki-Tulokkaan valmentamalle ruunalle toinen perättäinen.

Mäki-Tulokkaan talli pääsi juhlimaan vielä ravien päätöslähdössä Perfect Chapmanin voiton myötä.

Kierroksen suurimmasta yllätyksestä vastasi Arto Laaksosen ohjastama Handsome Sam, joka kiri 2. ulkoa kauden kolmanteen voittonsa. Hevosta valmentaa Timo Ahtiainen.

Ravit avanneessa nuorten sarjassa Martti Patrakan Salam Aleikum oli vakuuttava voittaja tuloksella 16,1ake. Juha Utalan Quick No Trouble oli ravien toisen nuorten sarjan paras vahvan kirinsä päätteeksi.

Ava Di Alessia karkasi keulapaikalta 13-vauhtisella päätöspuolikkaalla ylivoimavoittoon 2-vuotiaiden junnustartti-karsinnassa. Tammaa ohjasti valmentaja Hannu-Pekka Korpi.

Marko Heikarin ohjastama ja valmentama Vihjeen Vilma palasi voittokantaan kierrettyään 40 metrin takamatkalta ykköseksi yhdeksännessä lähdössä.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi