Making Match on voittanut huonolla numerolla ennenkin. 11 kilpailua ovat tuoneet 4 ykkössijaa ja täyden matkan ennätyksen 15,2a. Arkistokuva: Anu Leppänen.
Making Match on voittanut huonolla numerolla ennenkin. 11 kilpailua ovat tuoneet 4 ykkössijaa ja täyden matkan ennätyksen 15,2a. Arkistokuva: Anu Leppänen.

Ehti Porissa toivottomista asemista voittoon, vaikka omistaja ehti jo luovuttaa – "Hevoset ovat elämäni rakkaus"

Selene Lunen takaa tuttu Eija Tuominen sai jännittää nelivuotiaan Making Matchin perjantaista kausiavausta tosissaan.

"En voi muuta sanoa kuin, että olipas hurja", Eija Tuominen päivitteli.

Nelivuotias ori Making Match (Maharajah) vakuutti kausiavauksessaan Porissa. Harri Koivusen valmentamaa ja Heidi Taipaleen hoitamaa menestyjää ajoi Olli Koivunen.

Juoksusta saattoi 2100 metrin ryhmäajossa takarivin uloimpaa uumoilla hankalaa, ja niin kävikin. Hevonen jäi takajoukossa sisäradalla vetämättömässä selässä todella kauas kärjestä, mutta ehti kuin ehtikin puolilevottomassa lähdössä lujalla loppuvedolla ykköseksi. Se tuli ulkoratoja pitkin 800 metriä 14,6-vauhtia.  Yankee Pride/Ilkka Korpi antoi tiukan vastuksen. Kärkiparille merkittiin sama aika 16,9a.

"Mulla oli jo vähän huonoja ajatuksia Ollista, että miten se nyt sinne jäi", Eija Tuominen kertoi omistajan tuntoja lähdön aikana. Hänen hevosensa pelattiin lähtönsä suosikiksi. "Täytyy katsoa uudelleen, kun ei ymmärrä, miten se niin pahasti jäikin sinne taakse. Olin jo luovuttanut, ja ajattelin, että noh, näytetään nyt hevoselle rataa neljän kuukauden tauon jälkeen."

Koska Tiina Ollikkalan ja Punkarin Hevostalli Ky:n kasvattama Making Match osoitti jo kolmevuotiaana pystyvänsä voittamaan lähtöjä (kaudella 2020 10 startista 3 täysosumaa), omistajasta huokuu odotuksia parhaassa tapauksessa tuloksekkaaseen nelivuotiskauteen, jonka kruununa ajetaan klassinen derby.

"Totta kai on odotuksia, vaikka eihän sitä tiedä, mitä huominen tuo", Tuominen toteaa. "Jo viime vuonna ajattelin, että hevonen pärjää. Harri on se, joka päättää asiat."

Making Matchista Tuominen käyttää lempinimeä "Matti".

"Mattihan on tosi semmoinen herrasmies, mun seurassa se on hirveän kiltti ja rauhallinen. Olli olikin sanonut välikommenttina lämmityksen jälkeen, että hevonen oli ihmeen rauhallinen. Lähdöissä se on käynyt kuumana, mutta talven aikana se oli rauhoittunut. Viime vuonna sitä ei voinut lämmitelläkään hirveän innokkaasti, että se ei kuumene liikaa."

Kirkkonummelainen yrittäjä Eija Tuominen on muutenkin satsannut lajiin Apollo Holding Oy:n kautta. Syyskuussa omistukseen siirtyi Ypäjän huutokaupan kallein Ignacio (Nuncio) veroineen ja kuluineen 45 000 eurolla.

"Hevoset ovat se koko elämäni rakkaus olleet aina", Tuominen kuvailee. "Se (rakkaus) on vaan muuttanut muotoa. Itse olen tavallinen ratsastaja, ja ratsastanut enemmän kouluratsastustyyppistä. Jotenkin se liikeni esteratsastuspuolelle. Vahingossa sieltä mentiin ravipuolelle."

Koivuset kuuluivat Porissa illan avainnimiin. Viisivuotias tamma Rarity Red kiersi koko joukon Toto5-päätöksessä. Olli Koivunen pakitti huonolta lähtöpaikalta parijonon hännille, mutta tiesi, että tärkeintä on olla maalipaalulla ensimmäisenä. Rarity Red kiersi kahdeksannesta ulkoparista jokaisen. Valtakunnan valmentajaliigan tämän hetken ykkönen Harri Koivunen vastaa tämänkin voittajan valmennuksesta.

Takaa tultiin muissakin Toto5-lähdöissä. Hipatsu voitti 40 metrin takamatkalta Ari Moilasen kirittämänä. Sakari Oja-Nisula valmentaa 10-vuotiasta ruunaa, joka lennähti ohi Lilyn ja Laylan Porin maalisuoralla.

Stonecapes Sparrow kiisi selkäjuoksun jälkeen voittoon 2600 metrillä ajetussa Toto5:n avauskohteessa. Hannu Torvinen ajoi kolmannesta sisäparista Markku Niemisen valmentamalla Ready Cashin pojalla. Toiseksi sijoittunut Redhot Tap Dancer veti lähtöä pitkään eikä hölmistynyt suuremmin, vaikka Wide Game laukkasi rinnalta hylkäykseen kaksi kierrosta ajettuna.

Black Ice Boost juoksi 10-vuotiskautensa avausykkösen kukistettuaan ravien pelipankin Oven. 1600 metriä taittui aikaan 14,4a, kun Seppo Markkulan ajamalle Ovelle antoi runtua rinnalla Spanish Rose/Kimi Pesonen taaten reippaan matkavauhdin. Tasaisesti toisessa ulkoparissa ajaneelle tuplavoittaja-Torviselle suosikin voimienpoltto sopi, ja Sanna Kiiski sai valmentamalleen Black Ice Boostille voiton tauluun. Voittajakerroin kohosi yli 10:n.

Beauty Erin/Esa Ylilammi kaatui etusuoralla tovi ennen lähtöä. Se joutui sääntöjen mukaan jäämään pois, ja siirtyi varikolle käveltyään sinne omin jaloin.

Kuuden totosijan putken illan aikana ajanut Seppo Markkula voitti troikkalähdön Miia Takalan valmentamalla ruunalla Erkkaus (Erikasson), joka sekin kuului perjantain 10-vuotiaisiin voittajiin.

Villihaave jyräsi väkevästi kausiavauksessaan 60 metristä voittoon Tammasarjassa ja tienasi 2000 euroa tuloksella 32,5. S-Tallin 5-vuotiasta tammaa valmentaa sitä ajanut Hannu Hietanen, joka kiritti villihottilaisen maalisuoralla ohi Närvänän.

Harri Koivunen tietää varsin hyvin Porin maalipaalun sijainnin, ja ajoi lainakuskina Liisa Nummen treenaaman 26-kertoimisen 4-vuotiaan oriin Miragtionin kiriykköseksi ennen johtanutta Evita’s Bad Boyta. Jyrki Sojakan saman ikäinen Speedy Scion veti päätöslähtöä hallitusti Jukka Torvisen kiidättämänä.

Ulkoradalta johtoon edennyt Taistelu Jaska/Antti Tupamäki piti kolmoslähdön parhaaksi. Aika-Valtti vaikutti laukanneen ratkaisumetreillä sijoituksen kahden joukossa – Boheemi vyöryi toiseksi.

Väriä alkuraveihin toi ketun käyskentely keskikentällä.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi