Eläinsuojelutuomio huonosta hoidosta
Kymenlaakson käräjäoikeus antoi tuomionsa eläissuojelurikoksessa.

Eläinsuojelutuomio huonosta hoidosta

Suomenhevosori ei saanut riittävästi ruokaa ja muuta hoitoa. Syytetty myönsi syytteen kuvaukset oikeiksi.

Kymenlaakson käräjäoikeus on antanut tuomion suomenhevoseen liittyvässä eläinsuojelurikkomuksessa. Kyseessä oli 2003 syntynyt starttaamaton ravisukuinen ori, joka jouduttiin lopettamaan tämän vuoden alussa, kun se oli jo uudella hoitajalla.

Käräjäoikeus katsoi, että hevonen on jäänyt omistajallaan vaille tarpeellista hoito tai ravintoa. Eläinsuojelutarkastuksissa hevosella ei ollut tarjolla ruokaa eikä vettä, sen kaviot olivat hoitamattomat, sillä oli silmien ympärillä haavoja ja sen häntä oli lähes karvaton. Hevosen tarhassa oli rakennusjätettä, ja hevosella ei ollut riittävää säänsuojaa, eikä makuualue ollut kuvitettu.

Omistajalle vaadittiin vähintään vuoden mittaista eläintenpitokieltoa. Syytteen mukainen huono hoito kesti 1,5 vuotta, elokuun lopusta 2019 vuoden 2021 tammikuun loppuun.

Viranomaiset kävivät katsomassa hevosta 21.8. 2019 ja 16.9. 2019.

Tarkastuksissa hevonen oli myös liikkunut vaivalloisesti.

Hevosen omistaja hankki hevosen sen ollessa varsa. Hän kertoi käräjäoikeudelle, että hevosen hoito jäi huonolle tolalle, kun hänen äitinsä oli kuollut syöpään. Omistaja kävi töissä ja hoiti muistisairasta isäänsä. Hän kuitenkin asui samalla paikalla, missä hevosta pidettiin. Naapuri pyrki hoitamaan hevosta niittämällä sille heinää.

Omistaja yritti etsiä hevoselle uuden kodin jo ensimmäisen eläinlääkärikäynnin jälkeen, ja hän yritti myydä hevosta Torin ja puskaradion kautta siinä onnistumatta. Kun viimeisellä eläinlääkärikäynnillä miehelle kerrottiin mahdollisuudesta järjestää hevoselle uusi paikka, hän suostui.

Käräjäoikeus katsoi, että hevonen on kärsinyt ravinnon ja vedenpuutteesta, tarhan vaarallisuudesta, puutteellisesta säänsuojasta sekä karvapeitteen, kavioiden ja haavojen hoitamattomuudesta. Käräjäoikeuden mukaan hevosen pitkäaikainen jättäminen vaille asianmukaista hoitoa johti siihen, että sitä ei uudessa hoidossakaan saatu enää kuntoon.

Syytetty myönsi syytteen kuvauksen oikeaksi, sekä sen, että hevoselle on aiheutunut tarpeetonta kipua, kärsimystä ja tuskaa. Hän kuitenkin vastusti eläintenpitokieltoa, koska oli luopunut hevosesta vapaaehtoisesti. Mies kertoi, ettei ole enää hankkimassa uutta hevosta terveydentilansa takia.

Oikeus määräsi hevosen omistajalle 90 päiväsakkoa, mikä hänen tuloillaan tekee 2790 euroa.

Käräjäoikeus määräsi miehen 4 vuoden eläintenpitokieltoon. Perusteluksi katsottiin, että kun hänellä on oma pitopaikka, on kynnys uuden hevosen hankkimiseen on verrattain matala. Kuitenkin hänen oma kertomansa terveydentilastaan tukee sitä, että hän ei kykene huolehtimaan hevosesta jatkossa, sillä hevosen hoitotyöt ovat fyysisesti raskaita, eikä mies ole aiemminkaan hakenut niihin apua.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi