Hannu Albrechtin valmentama Larkko palasi voittokantaan pitkän tauon jälkeen. Arkistokuva: Roosa Lindholm
Hannu Albrechtin valmentama Larkko palasi voittokantaan pitkän tauon jälkeen. Arkistokuva: Roosa Lindholm

Elämänsä kuntoon noussut Larkko hallitsi varmasti - "Täyden kympin hevonen"

Perjantain Toto5-ravit ravattiin Jyväskylän Killerillä. Avauskohteessa Hannu Albrechtin valmentama Larkko nappasi ensimmäisen voittonsa sitten syyskuun 2019. Illan voittotulokseksi kirjattiin 28,7/2140 metriä.

Voltin kakkosradalta liikkeelle avannut Larkko oli heti alussa nopein ottaen keulapaikan hallintaansa Sami Vehviläisen ohjastamana. Tämän kesäinen derbyfinalisti Vennelmon Välkky jäi heti alussa toiselle ilman vetoapua. Ville Mikkanen ei pyytänyt keulahevoselta reipasta matkavauhtia, joten ensimmäisen tuhannen väliajaksi kirjattiin maltillinen 31,0. 28-vauhtisen kolmannen puolikkaan jälkeen Larkko kiristi vauhtia keulapaikalla entisestään ja teki takahevosten tehtävästä vaikean. 26,5-vahtisella päätöspuolikkaalla se oli omaa luokkaansa napaten helpon voiton. Vennelmon Välkky kesti selvästi toiseksi ennen kolmanneksi tullutta Touhon Pyryä.

Voitto oli Larkolle sen uran kolmas.

”Nyt tämä on noussut elämänsä kuntoon”, ohjastaja Sami Vehviläinen totesi radan voittajahaastattelussa.

Larkon omistaa sen valmentaja Hannu Albrecht. Hän tiesi hevosen pystyvän tänään pärjäämään, sillä ruuna esitti jo viime startissa nousukunnon merkkejä.

”Viimeksi se oli hyvä, jäi jopa vähän pussiin. Eilen kävin ajamassa pienet viimeistelyt, joiden jälkeen odotukset nousivat kyllä todella korkeiksi tälle iltaa”, puhelimitse tavoitettu Albrecht sanoo.

Voitetut terveysmurheet ovat valmentajan mukaan mahdollistaneet Larkon hyvän vireen.

”Larkolla oli pitkään vatsavaivoja. Sillä oli aika paha vatsahaava, eikä sopivia väkirehujakaan meinattu löytää. Viime talvena kokeilemalla onneksi löydettiin sopivat rehut hevoselle. Keväästä asti vatsa on toiminut todella hyvin. Sitä on myös uitettu koko kesä, se tuntuu sopivan sille”, Albrecht taustoittaa.

Albrecht ja Larkko omaavat yhdessä pitkän yhteisen historian.

”Larkko on syntynyt meidän talliimme. Emä Pikku-Amalia oli meidän tallissa, ja omistaja päätti astuttaa sen. Larkon ollessa pikkuvarsa katselin sitä olohuoneen ikkunasta. Muut menivät laitumella aina laukkaa, mutta Larkko ravia. Ihan heräteostoksena Larkon ostin, lähinnä se oli tarkoitettu vaimolle ratsuksi”, Albrecht kertoo.

Ostosta ei ole tarvinnut katua.

”Se on todella kiltti kotona, mutta ravipaikalla terästäytyy. Startin jälkeen Larkko oli dopingtestissä ja sanoivat, että tämähän on täyden kympin hevonen, käyttäytyy niin hienosti”, Albrecht myhäilee tyytyväisenä.

Albrecht itse on ollut mukana raviurheilussa koko ikänsä. Nykyään hevoset vievät lähes miehen kaiken ajan.

”Isälläni oli aina hevosia. Välillä itse keskityin enemmän maatilan lehmäpuoleen, mutta vuonna 2011 jouduttiin laittamaan lehmät pois ja muututtiin hevostilaksi. Siitä lähtien meillä on ollut 15-19 hevosta tallissa. Siitostammoja, ratsuja ja ravureita, joista suurin osa on onneksi vieraita hevosia. Paljon olemme varsoja opettaneet ajolle, hirmu aktiivinen kilpatalli emme ole”, hän sanoo.

Larkon voittoa Albrecht meinaa juhlistaa lämmittämällä kotona saunan.

”Otetaan kunnon löylyt”, Albrecht naurahtaa.

Tapio Mäki-Tulokas teki valmennettaviensa kanssa menestyksekkään reissun Killerille, kun hevoset juoksivat kolme voittoa. Yksi voittajista oli neljännessä kohteessa juuri maalilinjalla ykköseksi ennättänyt T.Rex, jonka voitto oli jo sen pitkän uran 54.

Tallin muut voitot tulivat ylivoimatyyliin Magazine Matchin ja Intelligent Striden toimesta.

Kaikkien Mäki-Tulokkaan valmennettavien ohjastuksesta vastasi Santtu Raitala, joka ajoi vielä Toto5-päätöksessä Teuvo Nikulaisen valmentamalla Ivana Webillä illan viidennen voittonsa.

Esa Holopainen ja Chasing Highs hallitsivat omaa lähtöään keulapaikalta varmoin ottein. Voittotulos 16,5ke oli 4-vuotiaan Anne Takapuron valmentaman tamman uusi volttiennätys.

Holopaisen illan toisen voiton toi ravien avauslähdön voittanut Villilempi, joka toi Pekka Luukkosen talliin vuoden seitsemännen voiton.

Ville Tonttilan ohjastama Club Nord Chip kiitti kärkeä reippaasta matkavauhdista avauslenkillä kirien loppusuoralla selvään voittoon. Hevosta valmentaa Reijo Suomalainen.

Killerin illan muut voittajat olivat Mr Reddington/Juha-Pekka Ahonen ja Bravo Sencello/Heta Huuskola.

Vermon derbyviikonloppu käynnistyi iltapäiväraveilla. Ravien neljäntenä lähtönä ravattiin historian ensimmäistä kertaa monté-derby 4-5-vuotiaille lämminverisille. Lähtö päättyi tasapääjuoksuun BWT Ellospankin/Eveliina Sarismala ja Alien Scout/Heidi Kuossari välillä. Voittotulokseksi kirjattiin 14,8a/2120 metriä.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi