Endless Storyn tarina on kuin Tuhkimon. Lahjakas tamma saa osakseen paljon huoltoa ja hoitoa.
Endless Storyn tarina on kuin Tuhkimon. Lahjakas tamma saa osakseen paljon huoltoa ja hoitoa.Kuva: Pirjo Miettunen

Endless Story aloittanut kolmella voitolla – ”Vielä ei tiedä, mihin se pystyy”

Endless Story sai elonsa alussa huonot ennusteet raviuran kannalta, mutta torstaina se tykitti jo kolmanteen perättäiseen voittoon.

Seinäjoen Toto5-avauskohteessa Endless Story oli koko kierroksen pankki ja teki vain sen, mitä tarvittiin. Se kiihdytti ensimmäisen kaarteen jälkeen kepeästi kärkeen, piti tasaista vauhtia yllä, ja sai hallita maaliin asti vailla haastajia. Viimeiselle puolikkaalle kirjattiin 14,5 ja voittoajaksi 18,0ke.

”Aina pitää jännittää loppuun asti ennen kuin pystyy hengähtämään. Vaikka tamma näytti loppusuoralla hyvältä, se yllätti, miten helposti pyyhkäisi siitä. Aattelin vain, että voi himpura,” huokaa omistaja-kasvattaja Pirjo Miettunen.

Startti oli nelivuotiaan Endless Storyn, kotoisammin Maisan, uran kolmas ja voittoja sillä on yhtä monta. Koelähdön se suoritti vasta tammikuussa.

”Maisa on tehnyt hienoja esityksiä kyllä, kertakaikkiaan. Mennyt tosi tasaisesti varsinkin, kun sillä ei ole paljoa kokemusta. Sillä ajetaan kyllä paljon porukassa eli siihen se on tottunut.”

Tamman elämä alkoi vallan toisenlaisissa merkeissä, ja se sai tulevaisuuteen erittäin huonot ennusteet. Sillä oli syntyessään oikeassa takajalassa rakennevirhe.

”Jalka oli kiero, koko sääriluu oli vähän kuin spiraalilla. Maisa oli suuri ja pitkäjalkainen varsa, ja on ehkä sen takia ollut virheasennossa kohdussa, mistä vika on tullut. Kun se oli pikkuvarsa ja juoksenteli, tuntui, että jalka menee mihin sattuu. Sille tehtiin erikoiskenkää sun muuta pienenä, ja siitä se vahvistui pikkuhiljaa.”

Miettunen asennoitui niin, että varsasta tulee siitoshevonen. Mutta tunnetun ammattilaisen rohkaisulla uralle annettiin mahdollisuus.

Elfvingin Kimmolle suuri kiitos, kun tsemppasi, että tämmöiselläkin jalalla on juostu kilpaa. Maisa opetettiin ajallaan ja sitä treenattiin kyllä, mutta ikinä ei tiennyt, mitä jalka alkaa kantaa,” Miettunen muistelee. ”Olin asennoitunut, että se voi jäädä siitostammaksi. Sen emällä oli hyvä kilpapää ja se oli muutenkin hieno tamma, ja satsasin siitosoriiseen käyttäessäni Maharajahia.”

Varsa opetettiin ajallaan kuten tallin muutkin hevoset ja sitä treenattiin. Se näytti aikaisessa vaiheessa lahjojaan, mutta vei aikansa, että sen lihaksisto kehittyi. Matkalla oli niin ylä- kuin alamäkiä.

”Kesällä käytiin muutaman kerran harjoitusraveissa ja Maisa meni hyvin, mutta sitten tuli notkahdus. Aattelin, saadaanko siitä ravuria ollenkaan. Meillä on Vellun (Veli-Erkki Paavola) kanssa yhteinen talli ja sanoin hänelle, että saa ruveta ajamaan. Tamma on nyt tosi säännöllisessä treenissä ja tarvitsee sen. Se on tsempannut ja ottanut startit hyvin, ei ole tullut mitään takapakkia.”

Miettunen ja Endless Storya ohjastava Paavola toteavat molemmat, ettei hevosesta tiedä, kuinka paljon sillä on sisällään. Se on järkevä ja rauhallinen, ja on tehnyt sen, mitä on tarvittu.

”En tiedä vielä, mihin se pystyisi. Maisa on tavallista järkevämpi hevonen, mikä on hieno piirre. Lähtö kerrallaan mennään ja ollaan jo nyt hyvin onnellisia, kun ollaan päästy ajamaan kilpaa. Kaikki tuntuu erityiseltä, kun tamma on oma kasvatti ja sen tarina on tällainen.”

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi