Esiselvitys rahapelijärjestelmän vaihtoehdoista valmistui - "Nykyinen malli ei optimaalisesti toimi"

Esiselvitys rahapelijärjestelmän vaihtoehdoista valmistui - "Nykyinen malli ei optimaalisesti toimi"

Lähikuukaudet näyttävät, nouseeko rahapelijärjestelmän muutos hallitusohjelmaan.

Rahapelitoiminnan yksinoikeusjärjestelmää arvioineen esiselvityshankkeen loppuraportti luovutettiin sisäministeriölle 17.4.2023. Sisäministeriön 5.1.2023 asettaman hankkeen tavoitteena oli luoda tilannekuva ja laatia kartoitus erilaisista rahapelijärjestelmän vaihtoehtoisista malleista poliittisen päätöksenteon tueksi. Konkreettisia suosituksia raportti ei sisällä.

”Ensisijaisesti raportti on esitietoa päättäjille tulevien päätösten pohjalle. Nyt varmasti tutkitaan ja luetaan, mitä kaikkea raportti tarkoittaa, ja henkilökohtaisesti toivon näkeväni siitä myös julkista keskustelua. Voisin kuvitella, että asia nousee esille myös hallitusneuvotteluissa, ja tulevien kuukausien aikana päätetään, mitä siitä kirjataan hallitusohjelmaan”, valtiosihteeri Akseli Koskela sisäministeriöstä avaa tilannetta Hevosurheilulle.

Raportti arvioi, että noin puolet suomalaisten verkossa tapahtuvasta rahapelaamisesta kohdistuu monopolin ulkopuolelle. Siitä pelaamisesta ei tule valtiolle tuloja - veroja tai lisenssimaksuja - mutta aiheutuu pelihaittoja.

”Raportista käy selkeästi käy ilmi, että nykyinen malli ei optimaalisesti toimi. Se nostaa oikeita kysymyksiä ja ongelmakohtia esille, mutta ennen päätösten tekoa pitää lisäselvittää monta eri tulokulmaa ja ratkoa monta eri asiaa monen eri ministeriön kanssa. Se vie aikansa, mutta näin kehitystyö tapahtuu”, Koskela kuvailee.

Keskeisiä vaihtoehtoja ovat monopolin vahvistaminen rajoituksia lisäämällä tai siirtyminen verkkopelaamisen osalta lisenssimarkkinaan. Raportissa verrataan, millaisia vaikutuksia tällaisilla toimenpiteillä on ollut muille maille: monopoliaan vahvistaneelle Norjalle tai lisenssimarkkinaan siirtyneille maille kuten Tanskalle ja Ruotsille.

Hankkeessa selvityshenkilöinä toimivat Harri Sailas (puheenjohtaja), Tuija Brax, Riitta Matilainen sekä Mikko Alkio.

Lähde: Sisäministeriön tiedote 17.4.2023

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi