Excalibur It näytti muille takakavioitaan sunnuntaina jo 24. kerran urallaan. Arkistokuva: Anu Leppänen.
Excalibur It näytti muille takakavioitaan sunnuntaina jo 24. kerran urallaan. Arkistokuva: Anu Leppänen.

Excalibur It leikitteli pääsarjassa - "Tekee lenkit aina sata lasissa"

Seinäjoella lähdön parhaasta hevosesta ei jäänyt epäselvyyttä sunnuntain kovimmassa 2100 metrin 12,3 ja hitaampien aikaryhmässä. Niko Jokela kiihdytti Excalibur Itillä maalisuoralla muilta karkuun.

"Täytyy sanoa, että hienolta tuntuu, kun hevonen voitti", valmentaja Antti Mäntymäki summasi lastattuaan hevosen autoon ja valmistautuessaan kotimatkalle.

Excalibur It palasi lakeudella voittokantaan luottokuski Niko Jokelan ajamana irrottuaan vastustajiltaan kahdella hevosenmitalla. Valjakko aloitti johtaneen Noble Boy S:n ulkopuolella, mutta siirtyi tämän laukattua pitävään keulaan. Jokela arveli Antti Ala-Rantalan ajaman johtohevosen loikanneen lähtöauton renkaiden jättämien valkoisten lumiurien yli.

Jokela piti pakkaa pitkään kasassa, mutta antoi Excalibur Itille menoluvan rahanjakosuoralla. 9-vuotiaaksi varttunut Express Itin poika erkani helposti 1100 euron arvoiseen ykkössijaan ennen johtavan takaa kelpo juoksun tehnyttä Redhot Tap Danceria. Voittotulokseksi kirjattiin 14,7a/2100 metriä.

Excalibur It merkitsee Teuvan Horonkylällä kyläkauppansa yläkerrassa asuville Antti ja Sari Mäntymäelle rakasta iltapuhdetta. ”Callen” hoito, valmennus ja kilpailuttaminen on jo lapsuudenkodeissaan hevosiin tottuneelle pariskunnalle elämäntapa.

Voitto oli 98. kilpailussa jo hevosen voittoprosenttia mukaillen järjestyksessään 24. Uralle mahtuu kaksi pronssidivisioonafinaalin voittoa ja muutenkin merkittävää menestystä raviviikon tärkeimpinä päivinä.

"Ei olisi koskaan uskonut, että hevonen pystyy tuommoisia saavutuksia saamaan. Eihän ne isossa mittakaavassa suuria saavutuksia ole, mutta meille ne ovat sitä kuitenkin", joulukuussa 60 vuotta täyttänyt Mäntymäki sanoi.

"Kotona hevonen on tuntunut hyvältä, mutta en tiedä, mistä se klikkaa, kun ravipaikalla ei kuitenkaan aina luista. Noh, syitäkin on haettu. Takajalkojen vuohiset ovat niin vennot, että se meinaa lyödä ne rataan, koska liikkeet ovat tuollaiset kuin tuolla on. Takajalka menee tosi pitkälle eteen. Sitä on yritetty suojittaa monella lailla, mutta ei ole oikein hyvää konstia siihen löydetty."

Tänä sunnuntaina voitto lohkesi kuitenkin helposti.

"Hevonen oli virtaisan oloinen vielä juoksun jälkeenkin. Niko sanoikin, että viimeisessä kurvissa paine tuntui ohjissa vain lisääntyvän", Mäntymäki kuvaili.

Kotioloissa Excalibur Itin luonne näyttäytyy kilttinä, joskin oman arvonsa tuntevana.

"Sitä pystyy käsittelemään melkein kuka vain, mutta kun lenkille lähtee, melkein se on mun ajettava. Se on niin kova painamaan ja tekee kyllä lenkit aina sata lasissa."

"Kattellaan sille näitä lauantailähtöjä, jos hevonen pysyy pirteänä ja paikat kunnossa. Alustavasti olen katsellut Oulun starttia."

Kasvattaja-omistaja Spoonriver Stableen kuuluvat Mäntymäkien lisäksi isä Tapio Loukko ja veljekset Marko ja Markku Loukko sekä Antti Muurimäki.

Kaikkiaan yli 108.000 euron voittosumman juosseen Excalibur Itin suurimmaksi voitoksi nousee toistaiseksi kovalla täyden matkan 12,6-ajalla syntynyt kevään 2019 pronssidivisioonavoitto, joka toi paikan Solvallan Elitloppet-raveihin. Sillä kertaa yritys ruotsalaisten kirsikkapuiden kukkiessa toi kahdeksannen sijan.

"Hyviä lauantaivoittoja on tullut. Solvallan-matka oli opiskelumatka. Jos joskus lähtee uudestaan, niin pitää katsoa tallipaikka Solvallan radalta. Meillä oli tallipaikka Julmyrassa - se oli vähän liian kaukana itse pääpaikalta."

Samana keväänä Mäntymäki osoitti heittäytymisominaisuuksiaan Excalibur Itin voitettua Seinäjoki Race -raveissa stayermatkan. Hän lauloi podiumilla Juha Vainion Albatrossin.

"Junnu Vainio on suuri suosikkini. Mutta ei se heittäytyminen varmaan aina helppoa ole heittäytyjän näkökulmasta, mutta kyllähän se värittää. Tapio Kukkosta kuuntelin viimeksi keskiviikkona", Mäntymäki hymyili.

Entä mitä muissa Toto5-kohteissa tapahtui? Avauskohteessa Veijo Riipisen The Battle juoksi haamumaileriksi. Seppo Markkula ajoi 60-vuotispäivänään auringontarkan voiton Matti Riipisen valmennettavalla. Tälläkin kertaa voitto tuli toisesta parista, mutta nyt toista rataa pitkin. Se toi Markkulan mukaan epävarmuuden tuntua, mutta hyväpäiseksi ajajan kuvailema ruuna selvitti tehtävän ennätysajallaan kuitenkin voitokkaasti. Voittotulokseen vaikutti rivakka matkavauhti, kun seitsemänneksi pudonnut Allyhill’s Dream latoi alun 09,0 ja kierroksen 12,5-kyytiä.

Cheri Saneen Hannu Hietanen teki ensituttavuutta onnistuneesti. Valjakko oli kakkoskohteen vauhdikkain alussa ja lopussa. Kymppiavauksessa haetusta johtopaikasta kävi luopuminen 2600 metrin matkan takia Feeling Dreamille. Kun nuorempi Hietanen käänsi Cheri Sanen isänsä Markun ajokin takaa kiriin, se näytti kuin lähtevän lentoon Tornapullin kirittäessä. Cheri Sanen omistaja ja valmentaja on Pentti Keskinen Kauhajoelta.

Kolmatta kohdetta leimasivat kolmen pelatuimman hevosen laukat, ja voittoon jyräsi neljänneksi Toto5:ssä pelatuin Olaus Magnus ajalla 30,7. Kristiina Koivulahti Ilmajoelta treenaa Heikki Hietasen ajokkia. Suosikki Apila-Annelin keulalaukka toisessa kaarteessa petasi tilan Virittäjän johtojuoksulle, minkä Mika Katteluksen suojatti hyödynsi vetämällä sijalle kaksi. Kaksarikerroin kohosi yli 120:een. Heikki Hietanen voitti myös useasti voltissa harjoitellun 9. lähdön avausvoittoon kirineellä Aki Huhtamäen valmennettavalla Tootsie.

Myös neljännessä kohteessa voitti nelossuosikki, kun Juha Länsimäki löysi sisäradalta startanneelle Tapani Tainion valmentamalle 10-vuotiaalle tammalle Will Daisy Beatille kiritilan kolmannesta sisäparista. Länsimäen mukaan voimia jäi jäljelle runsaasti. Väylä aukeni loppukaarteen lopussa Kari Lehtosen valmentamien keulan BWT Edenin ja johtavan takana juosseen Caramanian takaa. Fixitin ja Mauno Laurilan takasuoralta alkanut hyökkäys kantoi kolmanneksi, Caramania nousi toiseksi.

Suomenhevosten kovin ryhmäajo juostiin ennen Toto5-kohteita. 12-vuotias Manionni ei ollut voittanut 23 kuukauteen, mutta nyt talvikelissä tärppäsi tuulenhalkojan paikalta. 13,5-kertoimella voittanutta Hannu Hietasen ajokkia valmentaa Olli Antila, joka kertoi hevosen toipuneen virustaudista ja maltillisten vauhtien talvikelien sopivan ruunalle. Eskel tuli hevosenmitan päähän, suosikki Tutun Impi harppoi tasaisesti neljänneksi. Päätöslähdön Vuaran Viiman myötä Hannu Hietanen ohjasti ravien kolmoisvoittajaksi.

Ravien alussa nähtiin kaksi ensivoittajaa. Olavi Oja-Nisulan valmentama kuusivuotias ruuna Hilvektor (I.P. Vektori) 36,7 ja Juha-Pekka Laurilalta nelivuotiaana aloittanut tamma Broomhilda (All Laid Out) 18,0 hallitsivat lähtöjään johtopaikalta lupaavin ottein. Koelähdössä oli sekunnin ratahyvitys.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi