Fortum on toimittanut viiden vuoden ajan useille talleille kuivikkeet ja hoitanut lannan poisviennin. Kuva: Anu Leppänen
Fortum on toimittanut viiden vuoden ajan useille talleille kuivikkeet ja hoitanut lannan poisviennin. Kuva: Anu Leppänen

Fortum lopettaa kuivike- ja lantahuoltopalvelun – Vermon yli 5000 vuosittaiselle lantakuutiollekin joudutaan etsimään uusi sijoituspaikka

Fortum lopettaa helmikuun lopussa HorsePower-liiketoimintansa sekä kuivike- ja lantahuoltopalvelun tarjoamisen. Yhtiö on tarjonnut palvelua hevostalleille vuodesta 2015 lähtien niin, että kuivikelanta on toimitettu pääosin Fortumin Järvenpään voimalaitokselle, jossa siitä on tuotettu energiaa.

Palvelun lopettamisen taustalla on se, että Fortum myi Järvenpään voimalaitoksensa kesällä 2020. Yhtiö myös kuvaa lantaa haastavaksi polttoaineeksi, eikä voimalaitoksilla ole laajaa halukkuutta sen hyödyntämiseen.

”On todettu, ettei edellytyksiä Fortum HorsePower -palvelun jatkumiselle ole”, yhtiö tiedotti tänään keskiviikkona.

Kuivike- ja lantahuoltopalvelu alkoi viisi vuotta sitten sisäisenä start up -hankkeena. Tavoitteena oli tuottaa puhdasta, ympäristöystävällistä ja uusiutuvaa lähienergiaa. Fortum on tarjonnut palvelua Etelä-Suomen alueella sekä Ruotsissa vuosina 2017-2019.

Fortum kertoo tuottaneensa viiden vuoden aikana hevosista peräisin olevaa energiaa noin 6500 omakotitalon energiatarpeen verran.

Vermon raviradan talleilla on ollut sopimus Fortum HorsePowerin kanssa. Toimitusjohtaja Heikki Häyhä kertoo hieman yllättyneensä palvelun lakkauttamisesta, mutta radan etsivän nyt aktiivisesti vaihtoehtoista palveluntarjoajaa.

Pelkästään Vermon yhdeksästä tallista syntyy hevosenlantaa noin sata kuutiota viikossa eli 52 00 kuutiota vuodessa. Kuiviketta kuluu Häyhän arvion mukaan noin 320 kuutiota kuukaudessa.

Fortum tiedotti heinäkuussa sopineensa Järvenpään ja Tuusulan alueiden kaukolämpöliiketoiminnan myynnistä Vantaan Energiasta, Infranodesta ja Kevasta koostuvalle yhteenliittymälle. Kaupan velaton kokonaisarvo oli noin 375 miljoonaa euroa.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi