Veli-Pekka Toivanen kannusti Nineelevenin voittoisaan kiriin.
Veli-Pekka Toivanen kannusti Nineelevenin voittoisaan kiriin.

Fransson ja Nineeleven ravasivat Oulu Expressin karsintavoittoihin – ”Voitto oli pieni yllätys”

Oulussa kisattiin kummankin rodun Oulu Expressin karsintakisat. Etenkin suomenhevosten lähdössä riitti jännitettävää vielä maaliintulon jälkeenkin.

Markus Pulkkisen valmentama ja ohjastama I.P. Sisu latasi aluksi keulaan. Sen taakse alussa jäänyt suursuosikki Fransson nousi takasuoralla toiselle radalle ja eteni keulaan, mutta hetken rauhaa se ei saanut, kun Tapio Perttusen ensimmäistä kertaa ohjastama Satasen Onni iski rinnalle ja pian edelle.

Matkavauhti pysyi reippaana, ja loppukurvissa Fransson nousi Satasen Onnin rinnalle. Tämä vastasi, kunnes sortui maalisuoralla laukalle, joka johtui Tapio Perttusen mukaan hajonneesta kainalosuojasta. Fransson ajatteli kisan olevan ohi Satasen Onnin tiputtua rinnalta, mutta muut olivat niin kaukana kärkiparista, että voitto tuli selvällä marginaalilla 4-vuotiaan ennätysajalla 27,0ake.

”On kyllä juoksija, mennä kurvailee vaan ja menee noin lujaa”, Franssonin valmentaja-ohjastaja Mikko Niemistö ihaili voittajahaastattelussa. ”Totista kilvanajoa oli koko matkan. Fransson hyväntuntuisesti nousi Satasen Onnin rinnalle, ja sellainen tunne oli, että se halusi ohi tulla. Heti, kun Tapsan hevonen katosi rinnalta, se heitti heti hölkälle, että mitäpä sitä juoksemaan.”

Satasen Onni antoi laukkansa juuri ajoissa alas, ettei hylkäystä tapahtunut. Se tuli maaliin toisena paljon ennen I.P. Sisua.

”Rinta rinnan taisteltiin, että jännää, mitä olisi ravilla käynyt. Onneksi sain takaisin raville, että päästiin finaaliin. Se ei olisi halunnut laukata, siksi antoi niin nopeasti alas”, Tapio Perttunen kertoi maalisuoran laukkatilanteesta.

Oulu Expressin finaaliin edellä kerrotun kärkikolmikon lisäksi tiensä selvittivät Tatuari, Karelia ja Luraus.

Lämminveristen karsinnassa Hannu Torvisen ajama Charly Du Tremble latasi napakasti keulapaikalle. Se johti porukkaa, kunnes löi loppukaarteen alussa homman läskiksi ja vajosi taustalle.

Kirihevoset juhlivat. Veli-Pekka Toivasen ajama Nineeleven tuli maalisuoraa lujaa vauhtia ja voitti hallitusti ennen Goddess Go'ta. Kaukana kärkiparin takana kolmanneksi ylsi Too Smooth For You.

”Viimeisessä kurvissa jännästi alkoi jarruttamaan, mutta merkkiä kun antoi, lähti hyvin menemään ja tuli hyvin loppuun asti”, Veli-Pekka Toivanen kommentoi. ”Kouvolassa ensi kerran, kun ajoin tätä parhaita vastaan, oli tasapäin toinen ja nyt teki tällaisen esityksen, etteihän tästä voi odottaa kuin suuria.”

Nineeleven on Oinosen perheen kotikasvatti. Jenni ja Jani Oinonen myös omistavat 3-vuotiaan.

”Ajatus oli, että jos hevonen on samanlainen kuin Kouvolassa, olisin ollut pettynyt, jos se ei finaalipaikkaa olisi saanut”, Jani Oinonen kertoi kotimatkallaan. ”Voitto oli pieni yllätys, kun siinä oli niin hyviä hevosia vastassa. Bodenissa viimeksi se oli väsynyt, eikä tullut juosten maaliin. Se laittoi kysymysmerkkejä ilmaan. Hevonen oli startin jälkeen vähän räkäinen, ja oli pitkä kuljetusmatka kuumalla kelillä. Laitettiin niiden piikkiin, ja jospa syy olisi niissä ollut, kun tänään oli kuitenkin ihan eri lyönnissä.”

Nineeleven teki Franssonin tavoin voiton ohella uuden ennätyksensä 14,9ake. Oulu Expressin finaali on Nineelevenin kauden päätähtäin, sillä muihin ikäluokkakisoihin sitä ei ole Oinosen mukaan maksettu.

”Vellu sanoi, että finaalissa varmaan korvat avataan. Katsotaan nyt sitten, että mille kuuta kiertävälle radalle se lähtee vai mitä tapahtuu. Jos se vähän parantaisi finaaliin, kai sillä ilkeää lähteä sinne ajamaan.”

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi