Hampaat vaikuttavat hevosen ikään – miten ravuri hyötyy ratsastamisesta?
Leena Karma. Kannen kuva: Anu Leppänen.

Hampaat vaikuttavat hevosen ikään – miten ravuri hyötyy ratsastamisesta?

Perjantailehti pureutuu hevosten suuterveyden lisäksi ravureiden ratsastukseen ja maastureihin. Entä miten Kari Lähdekorpi kokee päätöksentekemisen sujuvuuden hevosalan valtarakenteissa?

Nykyaikainen hevosten hammashoito kuuluu eläinlääkäreille, sanoo hevosten hammassairauksiin erikoistuva eläinlääkäri Leena Karma perjantainumerossa alan suuterveyskehityksen harpattua viime vuosina eteenpäin.

Hampaiden on tarkoitus kulua käytössä, ja ne puhkeavat koko hevosen eliniän. Nykyään hevoset elävät yhä vanhemmiksi, mutta hampaat eivät ole muuttuneet.

”Tänä päivänä 20-vuotias kesyhevonen ei ole mitenkään poikkeuksellinen. Jos ajattelemme hevosen elämän kaarta, kuolevat ne luonnossa jo hyvin paljon aikaisemmin”, Karma huomauttaa. ”Varmaan hevosen pitkän elämän salaisuus on osaltaan se, että sillä riittää hammasta.”

Maria Astikainen on lännenratsastaja, joka on ratsastanut useat EM-kilpailut, kahdesti ratsastuksen MM-kilpailuissa ja kerran reiningin omissa MM-kilpailuissa. Lämminveriravuritamma Hope To Cope sai lisävaihteen ratsastuksesta Astikaisella, joka on lähtenyt kehittämään itseään ravipuolella Markku Niemisen opinahjoa myöten.

Ravihevosten ratsastusohjelmaa Astikainen on kehitellyt yhdessä saksalaisen hevososteopaatin Simone Kleinen kanssa. Astikainen itse ratsastaa maneesissa, mutta hän huomauttaa, että kaikkia asioita pystyy tekemään esimerkiksi hiekkatarhassa.

”Hyvä olisi, jos pohja olisi ennemmin raskas. Raviratojen pohjat ovat aika napakoita, mutta tarhaan voisi laittaa enemmän hiekkaa”, hän vinkkaa.

Hevosurheilu kysyi viime aikoina paljon puhuttaneista hevosalan valtarakenteista Kari Lähdekorvelta, joka istui Hippoksen hallituksessa kolme vuotta. Aika avasi hänen silmänsä ravipäätöksenteosta.

”Luulin ja toivoin, että 28 vuotta Ruotsin raviurheilussa mukana olleena mulla olisi ollut sillä kokemuksella jotain annettavaa”, Lähdekorpi sanoo.

Mihin tulokseen ja millä perusteella Lähdekorpi tuli, selviää perjantainumerosta.

Ajoneuvoteemassa kerromme, että eri käyttötarkoitukset vaikuttavat lava-auton hintaan kymmeniätuhansia euroja. Testasimme jenkkiserkkuaan Suomen teille paremmin mahtuvan lava-auton.

Ratsastus paneutuu rauhasta ja liikkumisen tasosta kertovaan perustaitoon eli pysähtymiseen.

Alexandra Ahlqvist sanoo puolestaan oppineensa ”lähes eläinlääkäriksi” jouduttuaan tänä keväänä herpesvirus-epidemian eteen.

Perjantainumero analysoi ravit lauantaista keskiviikkoon. Nuorena poikana Tuomo Pesonen haaveili ostavansa jonain päivänä oman hevosen. Lauantaina Kajaanissa kilpailevan Pitskan myötä hän on saanut paljon enemmän.

Hevosurheilu palvelee sekä printti- että digiversiona.

Digilehden voi lukea missä päin maailmaa tahansa. Kätevästi digilehteä lukemaan pääsee lataamalla Hevosurheilun Apin sovelluskaupasta. Palveluun kirjaudutaan asiakasnumerolla, joka löytyy paperilehden osoitetiedoista postitoimipaikan jälkeen tai tilauslaskustasi (kirjoita asiakasnumero ilman ensimmäisiä nollia). Postinumero toimii salasanana.

Seuraava Hevosurheilu ilmestyy keskiviikkona 9. kesäkuuta.

Tilaa lehti täältä.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi