”Hartolan hevosten” omistaja eri linjoilla viranomaisten kanssa

”Hartolan hevosten” omistaja eri linjoilla viranomaisten kanssa

Julkisuuteen tulleen eläinsuojelurikosepäilyn vastaaja haluaa oikoa hevosista esitettyjä väitteitä. Epäilyn mukaan 18 suomenhevosta on pidetty hevosenpitoon soveltumattomissa oloissa ja ne ovat olleet ainakin osaksi käsittelemättömiä.

Keskiviikkona Hevosurheilu uutisoi tapauksesta, jossa kantava 5-vuotias tamma oli jouduttu lopettamaan sen pudottua kesken ajon trailerista. Tapaus liittyi epäiltyyn eläinsuojelurikokseen Hartolassa, jossa 18 suomenhevosta oli pidetty hevostenpitoon soveltumattomissa oloissa. Onnettomuus tapahtui, kun yhtä hevosta oli kuljetettu pois tilalta uuden omistajan hoitoon. Voit lukea uutisen täältä.

Nyt hevosten vanha omistaja Tenho Aro haluaa kertoa oman näkemyksensä joistain julkisuudessa esitetyistä väitteistä liittyen sekä epäiltyyn eläinsuojelurikokseen että kuljetusonnettomuudessa kuolleeseen hevoseen. Hän haluaa esiintyä jutussa omalla nimellään.

Poliisi kertoi, että hevosen kiinniotto olisi kestänyt onnettomuuspaikalla viisi tuntia. Aron mukaan tämä ei pidä paikkaansa, vaan kyse oli noin kolmesta tunnista.

”Hevonen lähti meiltä aika tarkasti yhdeltätoista ja tästä ei ole kuin reilu 10 kilometriä sinne, missä onnettomuus tapahtui. Kuljettaja soitti silloin minulle, että nyt hevonen tuli kopin etuseinästä läpi ja se oli kello 11.23”, Aro kertoo. ”Isäntä, joka asuu onnettomuuspaikan vieressä, seurasi tilannetta ikkunasta ja kertoi, että hevonen lopetettiin noin kello 14.”

Hevosurheilu haastatteli Aron mainitsemaa henkilöä, joka seurasi tilannetta kotitaloltaan. Hän vahvisti kiinniottoyritysten jatkuneen noin kolme tuntia, minkä aikana hevonen palasi useita kertoja paikalla olleiden ihmisten läheisyyteen, muttei kuitenkaan antanut kiinni.

Aro kertoo tehneensä poliisille rikosilmoituksen hevosen kuolemaan johtaneesta tilanteesta, mutta poliisin ilmoittaneen, ettei asiasta aloiteta esitutkintaa.

Myös väite onnettomuuden seurauksena lopetetun hevosen käsittelemättömyydestä on Aron mukaan virheellinen.

”Hevosta oli kuljetettu kopissa useamman kerran aikaisemmin ja täysin ilman mitään ongelmia silloin, kun asiallisesti kuljettaa. Siinä kuljetuksessa on täytynyt tapahtua jotain.”


Epäillyssä eläinsuojelurikoksessa
Aron näkemys hevosten pito-olosuhteista eroaa valvontaeläinlääkärin näkemyksestä. Hänen mukaansa hevosilla on ollut säänsuojia ja käytössä oli myös tallitilaa. Hevoset ovat näissä tiloissa Aron mukaan myös oleilleet.

”Ne (valvontaviranomaiset) moittivat kaikkia sisätiloja, että niissä on liikaa sontaa ja eihän sitä voi tulla, jos ei hevoset ole siellä ollut”, Aro toteaa.

Hevosten ravitsemustila on ollut hyvä, mutta vedensaannista Arolle oli huomautettu. Isoimman hevoslauman juotto hoitui purosta.

”Eläinlääkärit vetosivat siihen, että hevoset eivät voi juoda luonnonvesistä purosta, vaan ne pitäisi juottaa astiasta”, Aro selventää.

”Tämä talvi on ollut sillä tavalla helppo, että ojathan ei jäädy, kun täällä on yli puoli metriä lunta. Hevonen vain kävelee sinne, niin se aukeaa ja sieltä tulee sula vesi näkyviin. Mutta on niillä ollut tarjolla myöhemmin juoma-astiakin, mutta ne eivät juo sitä tarjottua vettä.”

Hevosurheilun saamien tietojen mukaan hevoset ovat karkailleet tilalta jonkin verran, eivätkä aidat ole aina olleet ehjiä.

”Aidat ovat olleet ihan asiallisessa kunnossa, mutta tässä on sellainen ongelma, että asun ihan täällä korvessa ja täällä on erittäin runsaasti hirviä. Isolla tammalaumalla oli noin 40 hehtaaria aluetta käytössään, ja hirvet katkovat melko usein sähköpaimenlankoja. Sellaisista syistä hevoset aina joskus karkailivat, mutta ne eivät ole aiheuttaneet kellekään vaaraa tai menneet valtion teille”, kommentoi Aro.


Aro moittii
myös sitä, että valvontaeläinlääkärin vaatimukset ovat eri valvontakerroilla vaihdelleet, eikä Aro ollut kertomansa mukaan saanut valvontapöytäkirjaa ajoissa.

”Olin koko ajan hevosia vähentämässä, mutta en arvannut ruveta tammoja myymään, kun ne olivat minun kirjattomasta oriista kantavia. Sekä oriin että tammojen pitäisi olla varsomishetkeen asti minun omistuksessa, että varsat saavat ravikilpailuoikeuden. Sen valvova lääkäri kirjoitti viimeiseen pöytäkirjaan, että hän on luvannut selvittää Hippoksesta, saisiko ne varsat kuitenkin kilpailuoikeuden.”

Mikä on oma käsityksesi siitä, mistä tällainen eläinsuojelurikosepäily johtuu?

”Tämä on takaa-ajoa ollut siitä asti, kun minä olin ensimmäisellä maallikkojen keinosiemennyskurssilla 80-luvulla. Läpäisin kurssin ja siitä asti eläinlääkärit on minua tarkkailleet.”

Tällä hetkellä tilalla on Aron kertoman mukaan viisi hevosta ja niillä kaikilla on ostajat, jotka tulevat ne lähipäivinä hakemaan.

”Nyt ainakin tilapäisesti luovun hevosten pidosta. Jos vaan terveys antaisi periksi, niin voisin muutamaa hevosta vielä joskus pitää. Olen jo 70 täyttänyt ja erilaisia terveysongelmia on ollut, että ei tässä tarkoituskaan ole mitenkään laajamittaisesti enää toimia.”

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi