Newstime Starin hoitaja Juha Hänninen oli mukana suojattinsa seremonioissa. Pokaalia pitelevän Heikki Korven ajopuvun rintamus hämää, sillä siinä lukee isoveljen nimi.
Newstime Starin hoitaja Juha Hänninen oli mukana suojattinsa seremonioissa. Pokaalia pitelevän Heikki Korven ajopuvun rintamus hämää, sillä siinä lukee isoveljen nimi.

Heikki Korpi voitti 30 vuotta sitten pääsiäisraveissa Newstime Starilla: ”Se kasvoi aina tehtävän mukaan”

Amerikan ori Newstime Star suorastaan leikitteli vastustajillaan 30 vuotta sitten pääsiäisenä ajetussa Porin Kultaloimessa. Rattailla istunut Heikki Korpi arvosti lahjakkaan hevosen ominaisuuksia, vaikka lopulta kieltäytyikin pitämästä enää sitä treenissään.

”Se oli semmoinen hevonen, joka petrasi joka lähtöön, ihan sama ketä vastaan se juoksi. Se aina kasvoi tehtävän mukaan. Newstime Star ei normaalisti ollut mikään rakettilähtijä, mutta Kultaloimessa se sai keulat, ja sen jälkeen sai ajaa omaa juoksua. Se voitti helposti”, oriin rattailla istunut Heikki Korpi muistelee.

Hevosurheilu-lehti kirjoitti oriin suorituksesta ylistävään sävyyn: ”Newstime Star ylsi Porin Kultaloimessa alkukauden mahtavimpaan urheilusuoritukseen raviradoillamme. Leikittelevän helposti se saavutti tuloksen 1.15,1a täydellä matkalla. Vaisumpikin suoritus on saanut puhkeamaan tarkkailijat loppumattomiin superlatiiveihin.”

Porin Kultaloimen kakkonen oli Ari Hartikaisen luotsaama Columbus Laukko ja Midnight Rockyn kiri kantoi kolmanneksi. Sen rattailla istui Aki Järvinen.

Vuonna 1990 Newstime Star voitti Kultaloimen lisäksi muun muassa Metsämäki-Stayerin ja Helsinki-ajon.

Heikki Korpi kertoo Pekka Korven ja Esa Lahtisen aikanaan välittäneen oriin Suomeen.

”Se ei Amerikassa ollut edes kohtalainen hevonen, mutta jostain syystä se sopi tänne. Sillä oli myös pirun hyvä hoitaja Hänninen Jussi, Nummen Urpon serkku, joka oli silloin Pekalla töissä. Ihan sama, minkä hevosen sille antoi hoidettavaksi, Texas Expressit sun muut, ne voittivat koko ajan. Jussi ajoi Newstime Starilla Pekan kotipaikalla Vihdin Haimoossa etupäässä harjoitusajot, minä ajoin sillä kerran viikossa hiittiä.”

Newstime Starin isä Cold Comfort tuli Suomeen astumaan 80-luvun lopulla.

”Ajoin Charme Asserdalilla joskus New Yorkissa Cold Comfortia vastaan. Ehkei se ollut niin hyvä siitosori kuin oli kilpailijana, mutta Newstime Starissa se jätti valtavan hyvän kilpahevosen.”

Korpi muistelee Newstime Starin ottaneen heiltä käsin 17 voittoa.

”Killerin Eliitissä se hävisi maililla Friendly Facelle. Siitä se sitten lähti meiltä, kun tuli omistajan kanssa riita. Omistaja oli mesunnut toimittajille lehdistöhaastattelussa, että minulle oli muka maksettu, etten ajanut voitosta. Soitin omistajalle, joka kiisti, ettei ole mitään puhunut. Hevosurheilun Tapio Mäenpäällä oli nauhalla se juttu. Ilmoitin omistajalle, että sano osoite, minne se hevonen menee. Että se ei tule enää meille.”

”Joku muu ehkä olisi voinut olla välittämättä, mutta en minä. Olen vähän erilainen. Sanoa saa asiasta, jos tulee virheitä, niitähän tulee kaikille.”

Jos olisi nykyinen elämänkokemuksesi, tekisitkö tilanteessa toisin?

”En.”

”Italiassa olen varmaan ollut ainoa treenari, jolle yksikään omistaja ei saanut soittaa. Parhaimmillaan meillä oli 120 hevosta treenissä. Italiassa ne lähtee kymmenen aikaan illalla syömään, juovat pari pulloa viiniä ja sitten rupeavat soittelemaan yöllä. Olin varsinkin kesäaikaan yhden – kahden aikaan yöllä raveista takaisin kotona ja vartin yli kuusi lähti aina seuraavana aamuna eka satsi hevosia ulos, koska tuli niin kuuma. Ei ollut kuin muutama tunti aikaa nukkua.”

Kultaloimen seremoniakuvissa Heikki Korven ajoasussa komeilee Pekka-veljen nimi. Siihen aikaan nimi rintataskussa ei ollut Korven mukaan niin nuukaa.

”Olin silloin niin hoikka vielä, että Pekan ajopuku mahtui minulle. Nyt lukisi rinnuksissa jotain ihan muuta. Amerikassa teetettiin paljon haalareita, ja niissä luki Ilkkaa, Pekkaa ja jossain sattui minunkin nimi lukemaan. Ei sitä katsottu, mikä puku meni päälle, vaan katsottiin eteenpäin, sinne minne hevonen menee.”

Newstime Starin Korpi muistaa olleen kovaluontoinen hevonen, joka suoritti työnsä, mutta muuten halusi olla omissa oloissaan.

”Hiitillä se meni kovimmillaan kilometrin suoralla 1.22-vauhtia. Se ei koskaan mennyt sellaisia vauhteja harjoituksissa kuin tuon luokan hevoset yleensä. Se sai mennä omaa vauhtiaan, jonka se itse päätti. Se oli aivan huippupäinen kilpahevonen. Jos oli ihan kivikova rata, niin sitten se vähän osoitti mieltään, mutta sai olla millainen tahansa velli, niin se vain meni. Se oli niin riski, että eivät muut pysyneet mukana.”

Newstime Star siirtyi Korvilta Antti Teivaisen kautta Aki Antti-Roikon talliin. Vuodesta 1991 tuli sille edellistäkin loisteliaampi, kun se voitti 14 startistaan puolet ja tienasi lähes 400 000 markkaa.

Newstime Starin ennätyksiksi kirjattiin 12,2aly ja 15,9ly. Voittosumma ylsi yli miljoonan markan. Pinsiön Hevoshaka Oy:n omistama ori jätti muun muassa voitokkaan Lixy´s Starin, 12,1aly.

Heikki Korpi asustelee tällä hetkellä Nummelassa ja haikailee Italian-pestin perään, kunhan koronavirus hellittää otettaan.

”Pääsiäisen vietän Nummelassa. Olen käynyt käveleskelemässä ja hakkaamassa Forsmanin Mikalla halkoja, jotta saisi vähän itsensä laihtumaan. Italiaan haluan mennä ja olla siellä loppupätkän. Siellä ei tartteisi tehdä niin paljon töitä, tekisin ohjelmat, valkkaisin hevoset ja katsoisin perään. Mutta sinne on niin vaikea saada työväkeä. Yksi on lupautunut lähtemään mukaan, ja meidän piti lähteäkin nyt, mutta tulikin tämä tilanne."

"Hyvä, ettei nyt päästy sinne, siellä on meno vähän villimpää. Soitin yhdelle tutulle ravituomarille, joka ei pitänyt minään, että siellä oli kuollut 800 ihmistä vuorokauden aikana. Hänen mukaansa ne olisivat kuolleet muutenkin vanhuuttaan.”

”Haluaisin vielä tehdä jotain, täällä Suomessa ei oikein ole mitään tehtävää. Tykkäsin olla Italiassa, vaikka onhan siellä omat ongelmansa. Pidän siitä elämäntyylistä. Italiassa syntyy vieläkin Euroopan parhaat hevoset.”

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi