Ryskyn kilpaura on käynnistynyt menestyksekkäästi.
Ryskyn kilpaura on käynnistynyt menestyksekkäästi.Arkistokuva: Iita-Maria Ahtiainen

Herrasmies Ryskyn vahva loppuvuosi sai jatkoa Jokimaalla

Samuli Innasen ensimmäinen suomenhevoshankinta sattui mukavasti, sillä 5-vuotislupaus Rysky on aloittanut kilpauransa vahvasti. Jokimaan torstaisen voittokisan jälkeen Tiina ja Ari Naukkarisen kasvatin statistiikka osoittaa yhdeksän kisan jälkeen lukemia 6-2-0.

Rysky oli taottu enintään 8000 euroa voittaneiden ryhmäajossa 1,3-kertoimiseksi, mutta suursuosikkia ei kumarrettu, kun Pertti Puikkonen ajoi sitä vastaan. Puikkosen taktiikka osoittautui kahden kierroksen jälkeen täysin perustelluksi, sillä Paakkarin Into harasi vahvasti Ryskyä vastaan. Vasta aivan lopussa Rysky hankki otteen ja otti niukan, mutta hallitun täysosuman tuloksella 27,8a/2140 metriä.

”Se vähän peitsiä tapaili alussa, mutta malttoi sitten mielensä ja hoiti homman itse. Vähän se on hätäinen muiden välissä, kun siihen tulee painetta. Varmaan 50-50 oli, että laukkaako se. Sitten kun auto kiihdytti, oli kaikki hyvin”, Samuli Innanen kertoi, että Ryskyllä oli vaaranpaikka alussa.

”Paikka johtavan rinnalla kävi meille ihan hyvin, mutta meidän hevonen painoi vähän enemmän ensimmäisen lenkin kuin odotin”, Innanen jatkoi. ”Sitten se tyytyi vauhtiin, ja siitä oli ihan hyvä ajaa. Hevonen pysyi valppaana ja sai itse määrätä tahtia. Pyysin hevoselta 150 metriä ennen maalia, jolloin se otti uuden spurtin ja tuli ohi kaverista. Väsynyt se ei ollut, mutten tiedä olisiko se enää hokkikengässä kovempaa päässyt.”

Samuli Innanen omistaa isänsä Kari Innasen valmentaman Ryskyn yhdessä Tuomo Myyryläisen kanssa. Samuli Innasen ensisatsaus suomenhevosen omistajuuteen vaikuttaa sattuneen kultasuoneen. Syksyllä kilpailemisen tosissaan aloittanut Rysky ei ole kuin kerran erehtynyt kahden parhaan sakista – ja silloinkin paha alkulaukka selitti heikompaa sijoitusta.

”Kaksivuotiskeväällä kun sillä radalla ajettiin, se meni kahta minuuttia aika helposti, että tiesi sen juosta osaavan. Toki sen emän (Ruutu-Valssi) kaikki jälkeläiset ovat olleet ihan juoksijoita, helpporavisia ja helposti meneviä hevosia.”

Aurauksen poika Rysky kävi varsana Seppo Suurosella treenissä.

”Minä vähensin itse toimintaa, kuten isäkin teki Savonlinnassa. Ei ollut oikein sellaista tukikohtaa kaikille hevosille, joten se meni kaksivuotissyksyllä Suuroseen, jossa oli pari vuotta. Se teki sieltä yhden startin, jossa oli ihan hyvä kakkonen. Sitten tuli jotain kolhuja, ettei päästy starttiin uudelleen. Viime keväästä se on ollut Savonlinnassa. Se ui koko viime kesän ja aloitti sitten kilpailemisen.”

Samuli Innanen on Ryskyn suhteen realisti.

”Jos kymmenen tuollaista hevosta olisi, silloin yksi niistä voisi olla ihan ykkösarjalainenkin. Siihen vaikuttaa niin paljon asioita, että miten korkealle hevonen sarjoissaan nousee: miten pysyy terveenä, miten henkinen kantti kestää ja kovenee. Fysiikan ja ravitekniikan puolesta Rysky on lahjakkuus, mutta aika näyttää miten ison voittosumman se pystyy keräämään.”

Rysky ei välttämättä kohtaa ihan heti ikäluokkansa kärkinimiä kuten Parvelan Retua.

”Sen verran on juteltu, ja minullakin on toive, että ajettaisiin hevosella talvi tasaisesti kilpaa. Treenataan ja uidaan ennemmin kesäkaudella. Vältetään vielä ne ihan huippuvauhdit. Kilpailkoot nyt tässä pari talvea. Tuon ikäinen hevonen tarvitsee kuitenkin treeniä pari kuukautta ihan tiukkaan jossain vaiheessa. Jos kaikki menee kuten suunniteltua, yritetään kevääseen asti ajella kilpaa.”

Samuli Innanen kehui Ryskyn luonnetta.

”Rysky on erikoisen kiltti, sitä voisi ruunaksi luulla. Se pystyy matkustamaan toisen tamman tai ruunan kanssa kopissa. Rysky on tosi herrasmies ja ollut helppo varsasta asti. Se ei turhia miehistele tai tee itsestään numeroa. Se on tosi sieväkäytöksinen oriksi.”

Kari Innasen treenilistalta kisasi Lahdessa toinenkin ravuri. Samuli Innanen ajoi myös Intutoa, joka seurasi Mark Moren takaa hopeasijalle.

”Intutolla meni suunnitellusti. Hetken luulin, että pystyisikö se haastamaan Packalenin hevosta, mutta kun käänsin Intuton sen rinnalle, se nykäisi heti eroa. Intuto ei ole parhaalle tasolleen vielä noussut. Sillä oli tuossa vaivaa ja oli sairaana, mutta iltaravitasolla se riittää. Katsotaan, että saataisiinko se vielä lauantaikuntoon niin sanotusti.”

Toto5-kierros sujui suosikkivoittajien komennossa. Jokaisen, paitsi päätöskohteen, vei nimiinsä pelaajien suosikkivaljakko. Myös sen lähdön voittaja Hulluduunari oli lähes tasapäin veikattu suosikki Pöylefantenin kanssa, joten voitto-osuus jäi kahvirahoihin.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi