Hetviina puursi voittoon lähdössä, jossa vastuksena oli Suomen muita kärkitammoja.
Hetviina puursi voittoon lähdössä, jossa vastuksena oli Suomen muita kärkitammoja.Kuva: Anu Leppänen

Hetviinan rankka kiri toi toisen voiton putkeen – myös Vennelmon Varma hurjana

Hetviina urakoi tammalähdön parhaimmaksi, mutta sai kovan vastuksen Vennelmon Varmalta.

Jokimaan Toto5-kierroksen neljäs kohde oli suomenhevosten tammalähtö ja keräsi viivalle maan kärkikaartia. Kuningatarkilpailun kakkonen Ciiran Tähti avasi keulaan ja vei ensimmäisen puolikkaan vauhdikkaasti 23,0. Se sai rauhoittaa välillä tempoa, kunnes viimeisellä takasuoralla kovat kilpakumppanit lähtivät hyökkäyksiin. Häntäpareissa voimiaan säästellyt suosikki Hetviina iski kolmannelle ja sai pian eteensä Vennelmon Varman vetävän selän. Tammat kiersivät kolmatta koko porukan, ja loppusuoralle käännyttäessä oli ensimmäinen saanut otteen johtavasta. Hetviina työntyi ulkoa, ja vaikka Vennelmon Varma vastasi sille sitkeästi, puristi se väkisin ohi ja voittoon. Ajaksi kellotettiin 27,4/2640 metriä.

11-vuotiaalle tammalle voitto oli toinen putkeen pienen paussin jälkeen. Sen kasvattaja-omistajan Christer Sandholmin kotimatka sujui iloisissa tunnelmissa.

”Kyllä Hetviina on ihmetamma, aina jaksaa minua yllättää. Se ei välitä juosseista kilometreistä, vaan aina jaksaa puurtaa ja aina tulee.”

Myös kilpakumppani Vennelmon Varma sai ihailevat kommentit osakseen.

”Mietitytti kyllä, miten käy, kun Hetviina oli hännillä, ja tiesin sen, että kun Vennelmon Varma pääsee keulaan, sitä on vaikea ohittaa.”

Petäjävedellä Antti Tupamäen huomassa treenaavan tamman paussi alkusyksystä tuli tarkoituksella. Se sai lepoa, sitä ei ajettu paljoa eikä mitään tarvinnut lääkinnällisesti hoitaa.

”Hetviina ei ollut 100-prosenttinen Killerillä ennen taukoa ja sai sitten vähän huilia. Sitä on kahluutettu vedessä järvessä tähänkin asti. Se oli tauoltapaluussaan taas hyvä ja ravasi nytkin hyvin.”

Tamma palasi tauolta viime sunnuntaina ja voitti heti. Jokimaan ykkönen oli sille toinen muutaman päivän sisällä, lyhyestä starttivälistä huolimatta.

”Tämä lähtö tuli vähän yllättäen, sillä tähtäsimme tuohon avauskisaan tauon jälkeen. Tulipa vaan ilmoitettua tähänkin, kun matka oli 2600 metriä ja Hetviina on vahva, pitkä matka on sille parempi”, Sandholm kuvaili. ”Sunnuntaina se puhalsi enemmän lämmittelyn jälkeen kuin tänään, ei ollut väsynyt, mutta toki siinä oli seremonia välissä ennen kuin se tuli radalta pois.”

Seuraavaksi tähtäimessä on 13.11. Vermon 75-raveissa juostava tammalähtö, jonka pääpalkinto on 7000 euroa.

”Vielä ei Antin kanssa päätetty, ajetaanko tässä välissä jokin startti sitä ennen.”

Jännitystä kuitenkin riittää, ja Sandholm käy mielellään seuraamassa tammansa edesottamukset aidan vierellä.

”Aina se on yhtä jännää, kyllä ravit ovat parasta paikan päällä.”

Toinen mahtava esitys suomenhevospuolella nähtiin vasta uransa käynnistäneeltä Hottinelta toisessa toto5-kohteessa. Se otti pahan alkulaukan ja jäi kauas kärjestä, mutta kiersi porukan väkevästi ja työntyi murskaavalla ylivoimalla voittoon. Loppusuoralla se päästeli vielä muilta karkuun ja kirjasi lukemikseen 27,5/2140 metriä.

Voitto oli 7-vuotiaalle ruunalle jo kauden 13., ja tällä hetkellä se on vuoden voitokkain hevonen tasapäin Summitien kanssa. Kakkossijoja sillä on kaksi ja se on juossut kaikki uransa 16 starttia tänä vuonna. Hottine on nostanut tasoaan kauden mittaan, ja siltä on lupa odottaa komeita esityksiä ja sarjoissa etenemistä jatkossakin, mikäli terveyttä riittää.

Hetviinan voittojuoksun voi katsoa täältä ja Hottinen täältä.

Hevosurheilu palvelee sekä printti- että digiversiona.

Digilehden voi lukea missä päin maailmaa tahansa. Kätevästi digilehteä lukemaan pääsee lataamalla Hevosurheilun Apin sovelluskaupasta. Palveluun kirjaudutaan asiakasnumerolla, joka löytyy paperilehden osoitetiedoista postitoimipaikan jälkeen tai tilauslaskustasi (kirjoita asiakasnumero ilman ensimmäisiä nollia). Postinumero toimii salasanana.

Tilaa lehti täältä.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi