Mikko Porokka toimi maanantaina autokuskina Joensuun raveissa. Päivän Hevosurheilulehteen oli Porokan synttärijuttuun lipsahtanut kuva Pasi Pykäläisestä, tässä oikea kuva. Kuva: Anu Leppänen.
Mikko Porokka toimi maanantaina autokuskina Joensuun raveissa. Päivän Hevosurheilulehteen oli Porokan synttärijuttuun lipsahtanut kuva Pasi Pykäläisestä, tässä oikea kuva. Kuva: Anu Leppänen.

Hevoskasvatusta ja paalin kantelua

Lauantaina 70-vuotispäiviään Juuassa viettänyt Mikko Porokka on ansioitunut hevoskasvattaja Boulder-hevosineen.

Vuonna 2008 hänet palkittiin Seinäjoen gaalassa Vuoden kasvattajana. Kasvateista Boulder Classicon  juoksuja Porokka tykkäsi katsella erityisesti. Derbykakkonen juoksikin yli 225 000 euroa ja ennätyksen 12,4a.

"Yli 80 hevosta ehdin kasvattaa, mutta vaimon jäätyä luopumiseläkkeelle en minäkään saanut siitostammoja enää pitää ja poika Markus on jatkanut siitä", Porokka selvittää. Sukupolvenvaihdos tilalla tehtiin 9 vuotta sitten.

Kuningatarkilpailuun kolmesti osallistuneen Vilmiiran hän omisti sen kasvattajan kanssa puoliksi kilpauran ajan ja hankki sitten siitostammaksi, mutta varsat jäivät neljään tamman kuoltua leikkauspöydälle Helsingissä.

Tällä hetkellä Porokalla on kolme hevosta, Boulder Cannon 13,8a, koelähtöön vastoinkäymisten takia vasta nyt 5-vuotiaana tuleva tamma Boulder Be Rich sekä 2-vuotias lexusfontlainen Next To Wheels.

"Syksyllä hommasin sen. Se antoi mulle intoa treenata vielä, kun se on aika kovalla emälinjalla", Porokka sanoo jälkimmäisestä.

Mikko Porokan aika kuluu pojan tallin tukitoimissa.

"Paalin kantelua riittää", hän luonnehtii toimenkuvansa. Talvisin hän hoitaa lumityöt, kesällä hän on heinänteossa mukana ja jos talonväki käy raveissa, vanha isäntä hoitaa iltaruokinnan.

Koneista jo nuorena kiinnostunut Mikko Porokka teki uransa puutavarankuljetuksen parissa. Ensimmäisen kuorma-auton hän kertoo ostaneensa 21-vuotiaana.

Vanhin poika Jarkko toimii Kuopiossa vakuutusalalla, keskimmäinen Jyrki pyörittää kuljetusliikettä ja nuorin Markus valmentaa hevosia. "Pankinjohtajaa ois vielä tarvinnut", 7 lapsenlapsen ukki arvioi.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi