Hevoslotan kädet selailevat muistojen albumia rakkaudella. Kuva: Ada Pykäläniemi.
Hevoslotan kädet selailevat muistojen albumia rakkaudella. Kuva: Ada Pykäläniemi.

Hevoslotasta tuli eläinlääkäri ja suomenhevosen ystävä

Karjaalla omassa kodissaan asuva 93-vuotias Eva Nordström-Kunnas on nähnyt sodan kauhut hevosten kanssa. Nuorena naisena hän työskenteli hevoslottana eli ”konilottana” Hämeenlinnassa Hevossairaala 2:ssa ja huolehti myös hevosten kuljetuksista rintamalta hevossairaalaan ja takaisin.

Hevosurheilu tapasi pitkän eläinlääkärinuran tehneen Nordström-Kunnaksen itsenäisyyspäivän alla. Keskustelimme suomenhevosen roolista sodissa ja kävimme läpi niin muistoja kuin valokuva-albumia.

”Maailma on muuttunut niin paljon, itsenäisyyspäivän viettokin. Aikanaan sytytimme valkoisen steariinikynttilän itsenäisyyden kunniaksi kello kahdelta iltapäivällä ja se sai palaa viiteen asti. Kynttilät vietiin myös sankarihaudoille ja juhlat olivat siinä", Nordström-Kunnas muistelee.

Nordström-Kunnas opiskeli sotien jälkeen yhdeksi Suomen ensimmäisistä naiseläinlääkäreistä. Kun Suomessa eläinlääketieteellisen ovet aukenivat tuohon aikaan vain miehille, opintie vei Tukholmaan.

”Viisikymmentäluvun Karkkilassa naiseläinlääkäri oli tietysti erikoinen asia. Muistan miten suurtilallinen Aapeli Lapinleimu läimäytti minua salkullaan pyllylle kun tapasimme ensimmäisen kerran. Ja kun vallesmanni tarjosi lounaan ravintolassa, eläinlääkärin apua etsivät tulivat kumartamaan vallesmannille kun luulivat häntä miehenä eläinlääkäriksi”, Nordström-Kunnas kertoo.

Eläinlääkäriksi kannattaa Nordström-Kunnaksen mukaan ryhtyä sellaisen, joka on valmis nousemaan eläinten takia keskellä yötä sängystä siinäkin tapauksessa, että edelliseltä työkeikalta palattuaan on saanut vasta toisen jalan peiton alle. ”Itse en ehkä enää ryhtyisi eläinlääkäriksi, kun siihen työhön liittyy niin paljon näitä lemmikkejä.”

Lue keskiviikon 2.12. Hevosurheilusta Eva Nordström-Kunnaksen haastattelu hänen kokemuksistaan hevoslottana.

Millaisia tauteja ja vammoja lottien hoitamilla hevosilla oli? Miten hevoset kuljetettiin rintamalta hevossairaalaan? Millaisella kyydillä Nordström-Kunnas joutui palaamaan rintamalta kun tuli se viimeinen ja kiireisin lähtö? Mitä asioita hän arvostaa suomenhevosessa eniten?

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi