Hevosopiston ongelmia ratkotaan juristivoimin – työntekijöiltä kantelu epäasiallisesta kohtelusta

Hevosopiston ongelmia ratkotaan juristivoimin – työntekijöiltä kantelu epäasiallisesta kohtelusta

Hevosopiston hallitus perui perjantain yhtiökokouksen. Osaomistajat vaativat uutta ajankohtaa ja ovat saaneet tiedoksi myös ryhmäkanteen. Joukko Hevosopiston työntekijöitä ovat myös jättänyt tänään asianajajan välityksellä kantelun työoloihin liittyen.

Hevosopiston hallitus päätti 22.1. kokouksessaan, ettei se järjestä osaomistajien vaatimaa ylimääräistä yhtiökokousta. Osaomistajat ovat nyt pyytäneet kokousta uudelleen.

”Saimme alkuviikosta Hevosopiston hallitukselta tarkennuspyynnön, ja olemme vastanneet siihen. Käytännössä uudistimme 18.1. esitetyn vaatimuksen ylimääräisen yhtiökokouksen koollekutsumisesta päättämään yhtiön hallituksen jäsenten ja puheenjohtajan erottamisesta sekä uuden hallituksen ja puheenjohtajan valinnasta. Näin ollen ylimääräinen yhtiökokous pitäisi olla tulossa”, Suomen Ratsastajainliiton hallituksen puheenjohtaja Marjukka Manninen kertoo.

Keskustelu on tässä vaiheessa edennyt juristivoimin.

”Koska jo pelkkä ylimääräisen yhtiökokouksen koolle kutsuminen on saanut varsin erikoisia käänteitä, katsoimme parhaaksi antaa Hippoksen, Ypäjän ja Jokioisen kanssa juristille yhteisen toimeksiannon asian suhteen. Viivästyksen syistä minulla ei ole tietoa. Tilanne on erikoinen, ja toivoisimme, että asia etenee mahdollisimman pian asiallisella ja rakentavalla tavalla”, Manninen sanoo.

Mainitut omistajatahot ovat peräänkuuluttaneet haluavansa puolueetonta tietoa henkilöstön hyvinvoinnista, mutta myös koko toiminnasta laajemman auditoinnin, jota suora omistajaedustus on ohjaamassa.

”Olemme vahvasti sitä mieltä, että tämä kokouspyyntö on tehty ilman perusteita yhtiön tahallisessa vahingoittamistarkoituksessa, ja takana on poliittiset pelit”, Hevosopiston hallituksen puheenjohtaja Thomas Stenius puolestaan sanoo.

”Saimme juuri Taloustutkimuksen henkilöstötutkimustuloksen, joka osoittaa, ettei ole henkilöstöongelmia. Vastausprosentti oli 73, ja vain 5 vastaajaa oli erittäin tyytymätön Hevosopistoon työnantajana.”

Stenius ei tiedä tutkimuksen yksityiskohtia, kuten sitä, onko mukaan haastateltu esimerkiksi alueella toimivien yrittäjien työntekijöitä, jotka eivät suoraan ole työsuhteessa opistoon. Sen Stenius myöntää, ettei opiston hallitus pysty estämään ylimääräistä kokousta.

”Mutta ymmärtääkseni, jos se tehdään yhtiön vahingoittamiseksi, niin se on hyvin epäilyttävää. Emme pysty sitä estämään, mutta emme myöskään heti paikalla ryntää kutsumaan sitä koolle. Voi hyvinkin olla, että meillä on sitten tilinpäätös valmiina ja päästään pitämään varsinaista yhtiökokousta. Siihenhän ei muutenkaan ole kuin kuukausi aikaa.”

”Tietysti omistajilla on se kortti, että he voivat pyytää aluehallintovirastolta ylimääräistä yhtiökokousta, mutta en mene vannomaan, että avi näillä eväillä sitä tekee.”

Varsinaiselle kokoukselle ei ole lukkoon lyötyä päivämäärää.

”Emme ole voineet tehdä sitä siitä syystä, että tilintarkastus on vielä edessä. Miten pitkään se ottaa, ratkaisee kokouksen koollekutsumisen.”

Stenius muistuttaa, ettei valtio ole omistajan roolissa vaatimassa ylimääräistä yhtiökokousta. Siihen, mikä kokouksen järjestämisessä on nyt niin vaikeaa, Stenius vastaa:

”Olemme ehdottaneet useampaan otteeseen neuvotteluja omistajille, mutta he eivät ole suostuneet. Toistaiseksi ei ole esitetty mitään valtuuksia hallituksen erottamisvaatimukselle. Sekä Hippoksella että SRL:llä on uusi hallitus, enkä tiedä, onko tätä uudessa hallituksessa käsitelty. Vaikuttaa yhden ihmisen ristiretkeltä Hevosopistoa vastaan.”

Steniuksen saamien tietojen mukaan Juha Rehulasta (kesk) leivottaisiin Hevosopistoa johtavan Pauliina Mansikkamäen seuraajaa. Rehula on väitteestä tyrmistynyt.

”Olen aloittanut tammikuussa Pukkilan kunnanjohtajana. Vastaus on yksiselitteisen selvä: en ole kiinnostunut Hevosopiston johdosta. Hyvä, että ihmisillä on mielikuvitusta, mutta huhuillekin pitäisi olla rajansa.”

Sen sijaan Rehula on Hippoksen ehdokas Hevosopiston hallituspaikalle.

”Se on totta, ja se on ihan eri asia.”

Ylimääräisen yhtiökokouksen järjestämisen käänteitä Rehula on seurannut epäuskoisena.

”Voihan asian tehdä vaikeaksikin. Omistajien täytyy kuitenkin viedä tämä tiettyyn pisteeseen asti”, Rehula vannottaa.

Hevosurheilun saamien tietojen mukaan opiston omistajat ovat saaneet tiedoksi työntekijöitä edustavalta asianajajalta erittäin laajan ryhmäkantelun, jossa kyse on työnantajan työturvallisuuslain vastaisesta menettelystä ja epäasiallisesta kohtelusta Hevosopisto Oy:n työntekijöitä kohtaan.

Hevosurheilu tavoitti Thomas Steniuksen uudelleen kommentoimaan kannetta.

”Kuulen ensimmäistä kertaa asiasta enkä siten voi kommentoida sitä. Kuulostaa hyvin erikoiselta”, hän kuittasi.

Edit. klo 16.52 Lisätty Thomas Steniuksen kommentti Hevosopiston työntekijöiden ryhmäkanteesta.

Edit. 29.2. klo 10.20 Korjattu otsikkoon ryhmäkanne-termi kanteluksi

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi