Helena Halinen. Kannen kuva: Anu Leppänen.
Helena Halinen. Kannen kuva: Anu Leppänen.

Hevosten hoitajasta näköalapaikalle

Helena Halinen on raivannut tiensä kärkivalmentajien alaisuudesta hevosalan edunvalvonnan huipulle.

Tämän viikon Hevosurheilu sisältää 36 sivua tuoretta hevosasiaa, kuten Kuukauden henkilön Helena Halisen kuulumiset toukotöiden keskeltä. Hän on MTK:n hevosverkoston puheenjohtaja, fysioterapeutti, ratsastusterapeutti, hevoskasvattaja, harrastajavalmentaja ja paljon muuta. Halisen ratsastustalli toimii Janakkalassa maatilalla, jossa viljellään viljaa, sokerijuurikasta ja heinää.

”Nuoruudessani olin hevosenhoitajana Suomessa Pekka Korven ja Risto Airaksisen talleilla, USA:ssa Sören Nordinilla ja Ruotsissa Stig H Johanssonilla”, Halinen kertoo.

”Hevonen on hieno eläin ja sen eteen tehdään mieletön määrä hyvää työtä. He, jotka hoitavat asiansa moitteettomasti, voivat ylpeänä esitellä lajia missä tahansa ja koska tahansa.”

Halinen katsoo, että hevosihmisten intohimo auttaa pitkälle. ” Hevonen on hieno, monipuolinen eläin ja kaikki hevoselinkeinot ovat mielestäni tarpeellisia. Toivon todella, että talous elpyy mahdollisimman nopeasti ja saamme nauttia hevoselämyksistä edelleen.”

Lehti perkaa ajankohtaiset asiat ja tutustuttaa Salamakypärä Jesse Piiraiseen, joka pilkettä silmäkulmassa tekee työtä hevosten eteen sekä valmentajana, ajajana että lähdönjärjestäjänä ja ravituomarina. Hevoslähikuvassa esittelemme torstaina Bodenissa Petteri Joelta starttaavan Stonecapes Pron, joka on pro hevoseksi.

Lähihistorian siivet havisevat muistellessamme Ejakvalia, vuonna 1970 syntynyttä hevosta, joka voitti 1980 ensimmäisen Finlandia-ajon laatuaan. Ranskassa oriilla on 385 jälkeläistä – mutta paljonko on niiden kokonaisvoittosumma?

Hevosalalla toimimisessa on myös riskinsä, siitä muistutamme artikkelissa, jossa kerrotaan, kuinka silmänräpäyksessä voi sattua onnettomuus.

Neuvontaa ei unohdeta myöskään toisaalla. Suomenhevosten kilpailemattomuuden syitä tutki Janina Aronen opinnäytetyössään. Suomenhevostaitaja Timo Vääränen vertaa tuloksia omaan vuosikymmenten kokemukseensa.

Pitkä on kokemus myös Jukka Houtulla, suomalaisen urheiluhevosiin keskittyvän eläinlääkärikunnan uranuurtajalla, joka täyttää 70 vuotta ensi maanantaina. Houttu uskoo alitajunnan voimaan. Moni tunnistaa tilanteen, jossa on pohtinut jotakin asiaa hyvinkin pitkään, mutta yksi kaunis aamu vastaus on herätessä kirkkaana edessä. Kaikki eivät vain uskalla luottaa siihen vastaukseen.

”Sanotaan näin, että jos se mitä ihminen tiedostaa, on 25 neliömetriä, niin aivoissa on kapasiteettiä vielä 25 neliökilometriä. Jos aiot olla jonkun alan huippuasiantuntija, niin silloin on otettava tosissaan se vastaan, mitä alitajunta työntää.”

Yksi Suomen ratsastuksen suurista hahmoista, Ursula Turtiainen, sanoo, ettei häntä ole oikeastaan koskaan ihmiset niinkään kiinnostaneet. ”Eläimet vain, lapsenakaan ei ollut nukkeja, yksitoista nallea kylläkin.”

Ratsastuksen pääjutussa kurkistetaan Turtiaisen arkeen, joka ei viime aikoina ole mennyt kuin suunnitelmissa. Hän on yhä toipilaana vakavasta sairaskohtauksesta ja jumissa Pyhtäällä, vaikka tässä kohtaa hänen pitäisi olla jo Andalusian lämmössä uutta elämää elämässä. Lue lisää ratsastuksesta täältä.

Tämän viikon Hevosurheilu sisältää lähtölistoja ja vihjeitä sekä Suomen että Ruotsin raveihin. Lehti palvelee sekä printti- että digilehtenä.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi