Pyörylän Paroni ja Leo Mönttinen. Kuva: Anu Leppänen.
Pyörylän Paroni ja Leo Mönttinen. Kuva: Anu Leppänen.

Hevosten pelastama Leo Mönttinen Kuukauden henkilönä

Mikkelissä lauantaina ajettavaan Suurmestaruuteen Pyörylän Paronin valmentajana matkaava Leo Mönttinen on ravivalmentaja ja hevoskauppias. Silloin kun maailmassa vielä oli puhelinluettelot, oli niissä hänen virkanaan hevosmies.

Vuosikausia valmentajana menestynyt Leo Mönttinen sai uralleen toistaiseksi komeimman kruunun, kun Pyörylän Paroni voitti kylmäverihevosten Suur-Hollola-ajon.

Voittajaringissä Mönttinen liikuttui voimakkaasti. Eikä ihme, matka orvosta suonenjokelaisesta koulupinnarista perinteisen ja arvostetun suurkilpailun voittajan valmentajaksi on vaatinut työtä ja taitoa.

"Minusta pidettiin sellaista huomaamatontakin huolta", Mönttinen kiittelee yhteishenkeä Suonenjoen Käpylän kylässä.

Koulunkäynti oli hänelle kuitenkin likimain ylivoimaista. Huomattavasti enemmän kiinnosti Veli Kukkosen talli ja sen hevoset. Jatkuvat poissaolot koulusta saivat aikaan jo ehdotuksen pojan siirtämisestä kasvatuslaitokseen, mutta siihen väliin Leolle astui esiin puolestapuhujia. Sillä minkäänlaisessa pahanteossa häntä ei koskaan nähty, vaikka siihenkin suuntaan olisi tie voinut viedä.

"Oli monia koulukavereita, jotka menivät sille toiselle puolelle ja lähtivät kulkemaan leveämpää katua."

Leo Mönttinen kääntelee työhön tottuneita käsiään, katselee niiden kynsiä ja haroo sitten tukkaansa.

"Hevoset minut pelasti, etten lähtenyt mihinkään semmoiseen. Olen usein ajatellut, mistä se valtava into niihin minulle tuli. En ole keksinyt sen kummempaa selitystä kuin että hevonen vaan on se minun elämän juttuni."

Lue kiinnostava Kuukauden henkilö –artikkeli kokonaisuudessaan keskiviikkonumerosta. Lehdessä myös kuulumiset Nivalassa järjestetyistä työmestaruuskilpailuista ja ennakointia St Micheliin.

Hevosurheilu palvelee sekä printti- että digituotteena.

Hevosurheilun 95-vuotisjuhlavuoden ja 7 oikein -lehden 30-vuotisjuhlavuoden kunniaksi digilehti sisältyy tilauksiin. Kaikki tilaajat saavat sen kaupan päälle. Digilehden voi lukea missä päin maailmaa tahansa ja lukemaan pääsee kätevästi lataamalla Hevosurheilun Apin sovelluskaupasta.

Palveluun kirjaudutaan asiakasnumerolla, joka löytyy paperilehden osoitetiedoista postitoimipaikan jälkeen tai tilauslaskustasi (kirjoita asiakasnumero ilman ensimmäisiä nollia). Postinumero toimii salasanana.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi