Hevosurheilun tulos kääntyi plussalle – ”Nyt on paljon levollisempaa jäädä eläkkeelle kuin olisi ollut vuosi tai kaksi vuotta sitten"
Keijo Kinnula, 66, teki viimeisen virallisen työpäivänsä Suomen Hevosurheilulehti Oy:n palveluksessa viime perjantaina 27.7. ja jäi sen jälkeen eläkkeelle. Kinnulan toimitusjohtajakausi osui varsin poikkeukselliseen ajankohtaan.
”Olin työskennellyt aikaisemmin levikkimyynnin parissa, ja kun tulin Hevosurheiluun huhtikuussa 2019, ajattelin levikin nostamisen olevan helppo nakki. Mutta postilakko syksyllä 2019 ja korona seuraavana keväänä sysäsivät koko alan digisiirtymään, ja yhtäkkiä levikkimies olikin syvällä digiprojekteissa”, Keijo Kinnula muistelee aloitustaan.
Tuloja täytyi saada myös verkosta, ei enää vain painetuista lehdistä. Verkon uuden, maksumuurillisen julkaisujärjestelmän ja lehden vanhan tilausjärjestelmän saaminen keskustelemaan keskenään vei kuitenkin enemmän aikaa ja rahaa kuin ajateltiin. Se ja pandemiaa seurannut paperinhinnan räjähdysmäinen ja muidenkin kustannusten merkittävä nousu painoivat yhtiön tuloksen vuosina 2022 ja 2023 miinukselle.
Viime vuonna investoitiin vielä tilausjärjestelmän uudistamiseen, mutta siitä huolimatta yhtiön tulos kääntyi 89 tuhatta euroa plussalle. Toimintaa tehostettiin ja kuluja leikattiin, mutta liikevaihtokin kasvoi 1,7 prosenttia.
”Nyt on paljon levollisempaa jäädä eläkkeelle kuin olisi ollut vuosi tai kaksi vuotta sitten. Infra on kunnossa ja antaa mahdollisuuden tehdä tulosta jatkossakin”, Kinnula uskoo.
Haasteita kuitenkin edelleen riittää. Valtaosa liikevaihdosta tulee edelleen painetuista lehdistä. Paperin hinnan nousu on toistaiseksi taittunut, mutta jakelun kustannusten ei.
”Kauhistelen sitä, miten Suomessa voi olla yhtiö, Posti, joka voi nostaa yksipuolisesti ja asiakkaiden kanssa neuvottelematta palveluhintoja monta kertaa vuodessa ja jopa 20 prosenttia. Samaan aikaan palvelun laatu ei ole kuitenkaan sitä mitä odotetaan”, Keijo Kinnula jyrähtää.
”Asiakkaat monesti ajattelevat, että jos lehti ei tule kannettuna kotiin ajallaan, me teemme yhtiönä jotain väärin. Ei se kuitenkaan niin ole. Suomessa jakelu ei toimi vaan niin kuin pitäisi, se uhkaa koko printtiliiketoiminnan tulevaisuutta.”
Huoli alan markkinoinnista
Tulevaisuuteen katsoessaan Keijo Kinnula peräänkuuluttaa hevosalalta yhtenäisyyttä.
”Ravit ja ratsastus, Hippos ja SRL, kaikkien pitäisi puhaltaa yhteen hiileen. Olen yrittänyt pysyä ravipolitiikan ylä- tai sanotaanko mieluummin alapuolella, mutta tässä asiassa olen ollut näkevinäni parantamisen varaa.”
Vastuuta hän sälyttää myös jokaiselle yksittäiselle toimijalle.
”Sekoiluihin ei lajilla ole varaa. Uusi sukupolvi on toivottavasti sellaista, että pystyy toimimaan aina fiksusti, ja onkin”, Kinnula kokee.
Hänen suurin huolenaiheensa on lajin markkinoinnin hajanaisuus.
”Mikä ala pärjää ilman myyntiä ja markkinointia? Nyt viimeistään, kun Hippos ja radat perustavat markkinointiyhtiön, täytyy sille, radoille, Hippokselle ja Suomen Hevosurheilulehti Oy:lle luoda yhteinen markkinointirekisteri. Miten mikään yhtiö voi myydä lajia, jos se ei tiedä, kenelle sen pitäisi myydä”, Keijo Kinnula kysyy.
Toimitusjohtajan pestin päättyessä on kiitosten aika.
”Kiitokset hyvästä yhteistyöstä lehtiyhtiön hallitukselle, Hippokseen ja kaikille muille yhteistyötahoille sekä tietysti lehden työntekijöille. Jos ei ihan perhe, niin koossa on nyt tosi hyvä ja yhtenäinen joukkue ja siinä parasta osaamista jokaiselle pelipaikalle.”
Toistaiseksi vt. toimitusjohtajana toimii lehtiyhtiön hallituksen puheenjohtaja Pekka Kairtamo.