Tuula Pursiainen ei koskaan varsinaisesti suunnitellut ryhtyvänsä hieromaan hevosia ammatikseen, vaan pikemminkin ajautui alalle ja jäi sille tielle.
Tuula Pursiainen ei koskaan varsinaisesti suunnitellut ryhtyvänsä hieromaan hevosia ammatikseen, vaan pikemminkin ajautui alalle ja jäi sille tielle.Kuva: Hanna Laakso

Hevosurheilun Vuoden henkilö: hevoshieroja Tuula Pursiainen

Hevosurheilu esittelee vuoden viimeisessä numerossa toimituksen valitseman Vuoden henkilön. Vuonna 2016 tuo henkilö on hevoshieroja ja Kangasalan Hevosklinikan yrittäjä Tuula Pursiainen.  

Hevoshieronnan uranuurtajan hoidettavaksi Tampereen kupeeseen Kangasalle tuodaan hevosia jopa Oulusta ja Sotkamosta asti. Pursiainen ei kiistä sitä, etteikö hän olisi hyvä työssään, mutta sanoo myös, että asiakkaiden luottamus pitää enemminkin nöyränä kuin ylpeänä.

"Jotkut ihmiset lähtevät nimittäin ajamaan tänne hevostensa kanssa kahdelta yöllä, jotta ehtivät aamuksi", Pursiainen sanoo.

Hoidettavat vaihtelevat Suomen ykkösravureista harrasteponeihin, ja Pursiaiselle on tuotu klinikalle muun muassa hevosten voittopokaaleita kiitokseksi hyvästä hoidosta.

Esimerkiksi Passionate Kemp ja Quite An Avenger sekä tällä hetkellä kilpailevista hevosista Callela Eliza ja Vitter ovat uransa aikana olleet Pursiaisen säännöllisessä käsittelyssä.

Passionate Kempistä Pursiaisella on paljon hyviä muistoja.

"Se ei tosin ollut mikään helppo hevonen hoitaa. Vaati paljon työtä, että voitit sen hevosen luottamuksen. Kuuma, omapäinen, vahvaluonteinen tamma", Pursiainen sanoo.

Pursiaisen työkalenteriin kuuluu vuosittain lukematon määrä matkoja ulkomaille. Hän hoitaa Suomen kouluratsastusmaajoukkuehevosten lisäksi myös esimerkiksi Englannin kouluratsastusmaajoukkueen hevosia.

Jos Pursiaisen pitäisi nimetä yksi ratsuhevonen ylitse muiden, se olisi kouluratsastaja Emma Hindlen olympiaratsu, vuonna 2011 eläkkeelle jäänyt Lancet.

"Se oli myös oikein kovapäinen hoidettava. Sellaisia kilpahevosia ei voiteta puolelleen lahjomalla, sokeria syöttämällä. Vaan sillä, että toimit oikein. Se on ihana tilanne, kun hevonen katsoo sinua karsinasta sillä ilmeellä, että jee, tuo tyyppi on tulossa tänne", Pursiainen sanoo.

"Kaikki hevoset ovat yhtä tärkeitä ja arvokkaita, ja myös harrasteratsu voi sykähdyttää. Hevonen on omistajalleen maailman tärkein, ja silloin sen täytyy olla minullekin sillä hetkellä maailman tärkein."

Hevosurheilu seurasi Pursiaista yhden tavallisen työpäivän ajan. Laaja henkilöjuttu Tuula Pursiaisesta Hevosurheilussa torstaina 29. joulukuuta. 

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi