Herpesvirustilanne on helpottanut Euroopassa.
Herpesvirustilanne on helpottanut Euroopassa.

Hippos ja SRL purkavat herpesvirukseen liittyviä karanteenimääräyksiä

Hippos ja Suomen Ratsastajainliitto ovat päättäneet purkaa herpesvirukseen liittyviä suosituksia hevosten 14 vuorokauden karanteenista. Maanantaista 12.4. alkaen hevosten maahantulo on mahdollista ilman suositeltua karanteenia.

”Suosituksia voidaan nyt purkaa, sillä uhka herpesviruksen leviämiselle on pienentynyt viikkojen ja päivien mittaan. Suosituksien poistumisesta huolimatta tilannetta tarkkaillaan jatkuvasti, ja jos tilanne muuttuu äkillisesti, voidaan karanteenisuositukset ottaa nopeastikin käyttöön”, Hippoksen asiantuntijaeläinlääkäri Martti Tala kommentoi tiedotteessa.

Hippos ja Ratsastajainliitto suosittelevat kiinnittämään jatkossakin korostetusti huomiota käsihygieniaan ja varusteiden puhtauteen. Hevosten herpesvirus saattaa olla pitkään oireeton ja tauti saattaa levitä huomaamattomasti hyvin nopeasti.

”Suomi on onneksi toistaiseksi välttynyt aggressiiviselta hevosten herpesvirukselta. Tilanne voi kuitenkin muuttua hetkessä, jos yhdenkin hevosen mukana tauti kulkeutuu Suomeen. On siis äärimmäiseen tärkeää kiinnittää hygieniaan korostetusti huomiota, vaikka karanteenisuositukset pääosin poistuvatkin”, Ratsastajainliiton urheilujohtaja Jutta Koivula kommentoi.

Ratsastajainliitto suosittelee, että kilpailuihin ja valmennuksiin osallistuvien hevosten lämpö mitataan päivittäin ja tulokset kirjataan ylös. Myös hevosen yleisvointia pitää seurata tarkasti, ja siihen kannustetaan myös kilpailupaikkojen stewardeja ja eläinlääkäreitä. Yleisvoinniltaan jollain tavalla poikkeavaa hevosta ei saa tuoda kilpailupaikalle tai valmennukseen. SRL:n mukaan ulkomailta tuotua hevosta ei saa tuoda kilpailupaikalle tai valmennuksiin ennen kuin se on ollut vähintään 14 päivää karanteenimaisissa olosuhteissa, ja pysynyt terveenä. Tapahtumapaikalla on vältettävä kaikkea kontaktia vieraiden hevosten ja ihmisten välillä.

Seinäjoen suurkilpailuviikonlopun osallistujalistaan karanteenin purkamisella ei ole enää vaikutusta. Ulkomaalaishevosten ilmoittautuminen päättyi varhain tänä aamuna.

”Uusi tilanne ei vaikuta siihen muutoin kuin niin, että Selmer I.H. tulee juoksemaan varmasti”, Seinäjoki Racen promoottori Mikael Mattfolk kertoo.

Aiemmin hevosen osallistumisesta spekuloitiin, sillä sen karanteeniaika uhkasi jäädä 13 vuorokauteen.

Seinäjoella käytössä ovat koronan ja herpesviruksen ennaltaehkäisytoimet. Muun muassa vierastallissa on tavanomaista tiukemmat järjestelyt.

Myös Hevosopisto on purkamassa herpesvirukseen liittyviä rajoituksiaan.

”Kaikkia viranomaisten antamia määräyksiä ja ohjeita liittyen koronaepidemiaan tulee noudattaa tarkasti. Kaikkia kontakteja vieraiden ihmisten ja hevosten kanssa tulee välttää huolellisesti”, Hippos ja SRL tiedottavat.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi