Hissun Pamela hallitsi Marinen muistolähtöä Tuomas Pakkasen ohjastamana.
Hissun Pamela hallitsi Marinen muistolähtöä Tuomas Pakkasen ohjastamana.Kuva: Anu Leppänen

Hissun Pamela vei Marinen muistolähdön – Salon talliin kaksi täysosumaa

Teivon tiistairavien erikoisuus oli T5-pelin päätöskohde. Kyseessä oli Marinen muistolähtö, joka tarkoitti sitä, että osallistumisoikeus oli vain niillä hevosilla, joiden sukutaulusta löytyy kyseinen tamma.

Marine oli aikansa huipputamma, joka kohosi legendaksi periyttämisensä ansiosta. Marinen viisi kantakirjapoikaa ovat Turo, Teme, Tino, Tume ja Taro, jotka ovat levittäytyneet vahvasti suomenhevossukuihin. Parhaiten näistä tunnetaan yksi kaikkien aikojen periyttäjämestareista, Turo, josta jo pelkästään jäi 1248 rekisteröityä jälkeläistä.

Itse lähtö oli Tuomas Pakkasen ja Hissun Pamelan hallintaa. Paalulta startannut kaksikko valtasi keulapaikan ensimmäisen kaarteen lopussa. Takaa-ajajien kirihalukkuutta Pakkanen pyrki hillitsemään säätämällä vauhdin tasaisen reippaaksi. Kilometrin väliaika oli 26,0.

Viimeisellä takasuoralla johtohevosta lähti haastamaan parhaiten edennyt Pitska, joka haki Hannu Hietasen ohjastamana jo kauden viidettä täysosumaa.

Niukaksi suosikiksi luotettu Pitska ei kuitenkaan pystynyt lopulta haastamaan Hissun Pamelaa, kun Pakkanen löi viimeisessä kurvissa kaasun pohjaan ja karkasi muilta. Samalla Timo Väisäsen valmentama tamma paranteli volttiennätystään puolella sekunnilla lukemiin 26,0ke.

Hissun Pamelan sukutaulusta Marine löytyy molemmin puolin Turon kautta, joka on tamman emänisä ja isänisä.

”Mä sanoin Moilasen Arille, kun mentiin volttiin, että jos Marine olisi tässä lähdössä, se voittaisi vielä varmaan tämän”, Pakkanen nauroi Teivon voittajahaastattelussa.

”Yritin vain lähteä reippaasti ravia liikkeelle. Kun päästiin keulaan, yritin ajaa tasaista vain, koska viimeksi meni Vermossa vähän liian vaikeaksi juoksu. Sen verran piti vauhtia, niin ajattelin, että ei se takahevosillekaan ole helppoa. Sillä on parempi ajaa tasaisen kovaa, kun Hissun Pamela ei vielä pysty sellaisiin hetkellisiin rytminvaihdoksiin. Tamma on kehittynyt hyvin. Se on päässyt nuoruuden ongelmistaan ohi, ja ruvennut oikeastaan ravaamaan vasta tänä vuonna. Toivottavasti se saa Marinen geeneistä itselleen kovuutta.”

Hissun Pamela on paitsi Timo Väisäsen valmentama myös kasvattama ja omistama. Treenari oli luonnollisesti tyytyväinen hevosensa suoritukseen. Myös käsikirjoituksen mukaan sujunut juoksunkulku miellytti.

”Kyllähän se näytti hyvältä. Tamma meni jo edellisessä startissa lähelle samaa aikaa, joten ajatuksena oli, että jos se keulasta menee nyt sen 26-alkuisen ajan, takaa on vaikea tulla. Odotuksena oli, että pitäisi aika korkealle pystyä”, Väisänen kertoo.

Väisänen vahvistaa Pakkasen sanat siitä, että Hissun Pamela on petrannut menoaan tälle vuodelle. Ikääkin sillä on vasta kuusi vuotta, joten tulevaisuudessa siltä voi odottaa paljon.

”Nyt se näyttäisi olevan hyvässä kunnossa. Tulevaisuus näyttää hyvältä, jos se tuolla tavalla jatkaa kehittymistä. Potentiaali näyttäisi olevan. Siinä on nopeutta ja jaksoa.”

Tänä vuonna tähtäimessä on ainakin Tammaderby, johon Hissun Pamela on maksettu mukaan. Muita lähtöjä kuusivuotiaille suomenhevostammoille on melko vähän, joten Väisänen näki hieman erikoisemmalla sarjamäärityksellä ajetun lähdön positiivisena asiana.

”Ainakin meille oli sopiva tällä kertaa”, hän hymähtää. ”Muutenkin nämä erikoisemmat sarjat ovat mielenkiintoisia. Mielellään otetaan vastaan tällaisia uusia ideoita.”

T5-kierros käynnistyi Matias Salon tuplavoitolla. Ensin onnistui avauskohteessa seiskaradasta huolimatta keulaan pamauttanut Global Withdrawl, joka hallitsi vaivatta lähtöä alusta loppuun. Tolppa oli sille jo neljäs peräkkäinen.

Saman tempun teki iittiläisvalmentajan treenaama O.P. Roc, joka niin ikään otti varmaan tyyliin keulasoololla toisen peräkkäisen voittonsa.

Myös Robert Maguire kasaa voittoputkea, sillä Miia Takalan valmennettava ravasi keulapaikalta jo kolmannen peräkkäisen ykkösensä.

Grace Pezzo oli illan ainoa T5-voittaja, joka tuli muualta kuin keulasta. Hannu Hietanen eteni kyllä ensin johtoon, mutta luovutti Ilpo Männyn valmennettavalla vetotyöt Club Nord Chipille. Ratkaisu palkittiin maalisuoralla, kun vapaan ladun löytänyt Grace Pezzo spurttasi kauden avausvoittoon

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi