Horse Show'n rautainen lukupaketti on ilmestynyt

Horse Show'n rautainen lukupaketti on ilmestynyt

Ratsastuksen huipulla pelataan isoilla panoksilla. Reilun pelin takaajana ja vilppiä estämässä on kollegoineen FEI-eläinlääkäri Liisa Harmo, Hevosurheilun perjantainumerossa Horse Shown alla esiteltävä Kuukauden henkilö.

Legendaarisen Matador II:n henkilääkärinä toiminut Liisa Harmo tuntee huippuratsastuksen. Kisoissa hän on doping-testaamisesta vastaava eläinlääkäri.

”Kun me toimimme FEI:n puolesta, kilpailun järjestäjä ei pysty vaikuttamaan meihin mitenkään. Meillä on oikeus testata kenet me haluamme”, Harmo luonnehtii.

”Moni kysyy, että eikö se ole tylsää vain istua ja kusettaa hevosia”, Harmo sanoo.  ”Laajemmasta perspektiivistä katsottuna tämä ei ole kuitenkaan vain sitä, ja onhan se tällaiselle hölöttäjälle kauhean mielenkiintoista tavata niitä ihmisiä, jotka hevosten kanssa kulkevat.”

Ratsastuksen ja suomalaisen raviurheilun lääkeainesäännöksissä on eroja. Lähtökohtainen ero on, että FEI:n säännöissä ei sellaista voida tuomita, mitä ei voida todistaa.

”Siellä ei siis ole lääkkeille varoaikasääntöjä, mutta kiellettyjä asioita näytteissä ei saa näkyä.”

Glamour on huippuratsastajan arjesta kaukana. Sen tietää Anna-Julia Kontio, joka starttaa Horse Show’ssa keltanokka Pacific des Essartsilla. Äiti Tuula Kontio on vakuuttunut, että Anna-Julian virtuositeetti tulee yli 10 000 voiton Jorma Kontiolta.

Hevosen loimitus on asia, josta eriäviä mielipiteitä ja erilaisia tyylejä riittää puitavaksi päiväkausiksi. Hevosurheilu kysyi loimituksesta kahdelta hyvin erilaiselta hevosalan ammattilaiselta, hevosenhoitaja Terhi Huhtalalta ja Rok-hevosista tunnetulta Pertti Rantalalta. Eläinlääkäri Kirsi Zibelina Armassalon mukaan loimitusasioista keskusteltaessa tärkeintä on tiedostaa, mihin yksittäinen hevonen on totutettu.

”Hevonen pystyy niin sanotussa normaalissa elämässä rodusta riippumatta selviytymään ilman loimitusta ympäri vuoden. Tarve loimitukselle tulee, kun hevonen hikoilee oikein kunnolla”, Armassalo sanoo.

Kaikkien aikojen parhaalla suomenhevosella Vieskerillä ei vielä loimea yllään ulkona ole, koska päivät ovat toistaiseksi olleet kuivia ja hevosen hyvinvoinnista huolehtiva Kari Ahokas uskoo, että liian kärkäs peitteleminen ei ole hyväksi vastustuskyvyllekään. Lue vanhan hevosen hyvinvointijutusta, minkä ikäisenä Viesker kasvatti ensimmäisen paksun talviturkin.

Helsinki toimii viikonloppuna hevostapahtumien huomion keskipisteenä, kun lauantain Toto76-ravit ajetaan Vermossa. Viime hetken vinkit ja vihjepaketit lauantaista keskiviikkoon löytyvät perjantain numerosta.

Tilaa Hevosurheilu kätevästi kestona.

Tai osta näppärä näköislehti.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi