HU Kysyy: Pitäisikö Kymenlaakso-ajon karsinnatkin ajaa 12 hevosella?

HU Kysyy: Pitäisikö Kymenlaakso-ajon karsinnatkin ajaa 12 hevosella?

Kymenlaakso-ajon finaali huipentaa Kouvolan T75-kierroksen lauantaina 28.10.

TotoTV:n lähetyksessä Kymenlaakso-ajon karsinnoista nousi esille mielenkiintoinen huomio. Finaali ajetaan 12 hevosella arvatenkin, jotta takamatkalaisille ei tule kohtuuttomasti kiertämistä *, mutta karsinnoissa perusmatkalla on useinkin täydet 12 hevosta. Pitäisikö sääntöjä muuttaa niin, että karsinnatkin ajettaisiin enintään 12 hevosella, Kouvolan raviradan toimitusjohtaja Arto Hytönen?

"Kymenlaakso-ajon ajatus on tarjota loppukaudesta erilainen kilpailu, jossa syyskauden nousukkaat pääsevät haastamaan kokeneemmat ikäluokkatähdet. Kaikki varsat eivät kehity yhtä nopeasti ja matkalle voi osua monenlaisia murheita. Sarjamäärityksellä on pyritty antamaan kaikille mahdollisuus menestykseen. Paalun rahasummaa, on palkintotason noustessa korotettu hillitysti, jotta kilpailun alkuperäinen ajatus säilyy."

”Kun tarkastellaan tämän vuoden karsintoja, niin 20 metrin takamatkalle ilmoitettiin 11 varsaa, joista paikan loppukilpailuun saavutti kolme varsaa (27 prosenttia). Perusmatkalle ilmoitettiin 47 varsaa, joista paikan loppukilpailuun saavutti yhdeksän varsaa (19 prosenttia). Täydet paalut luovat takamatkan kilpailijoille haastetta, mutta prosentuaalisesti takamatkalta pääsi kuitenkin loppukilpailuun useampi kilpailija kuin perusmatkalta. Paaluhevosten vähäisempi rutiini tasoittaa osaltaan lähtöasetelmaa. Vuosittain on myös pientä vaihtelua ilmoitettujen määrissä. Jos tänä vuonna olisi ilmoitettu paalulle kaksi varsaa enemmän, olisi karsintoja tullut viisi ja perusmatkalla olisi lähdöissä ollut varsoja 10/10/10/10/9.”

”Kun tarkastellaan viimeistä kymmentä vuotta, on loppukilpailun voittaja tullut yhtä monta kertaa (5) paalulta ja takamatkalta. Näitä taustoja vasten en rajaisi karsinnoissa kilpailijoiden määrää 12 varsaan. Se parantaisi kyllä hieman takamatkan varsojen lähtötilannetta, mutta en koe sitä tässä kilpailussa tarpeelliseksi. Kokonaisuuden kannalta on hyvä, että palkintorahat ohjautuvat ikäluokissa laajemmalle joukolle.”

* Pääsyy sille, että Kymenlaakso-ajon finaali ajetaan 12 hevosella, on tietysti varautuminen siihen, että kaikki finalistit tulisivat perusmatkalta. Yhdelle paalulle mahtuu enimmillään 12 hevosta. (Täsmennys 27.10. klo 13.55)

HU Kysyy: Pitäisikö Kymenlaakso-ajon karsinnatkin ajaa 12 hevosella?
Kymenlaakso-ajosta 18-vuotiaan Anton Punkan tähtihetki? ‒ "Jotain kikkakolmosia tulee kopioitua näiltä kovilta miehiltä"

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi