Kymi Grand Prix juostaan lauantaina Kouvolan raviradalla. Kannen kuvakäsittely: Pamela Aalto.
Kymi Grand Prix juostaan lauantaina Kouvolan raviradalla. Kannen kuvakäsittely: Pamela Aalto.

Huippuraviurheilun asiantuntijoiden arviot Kymi GP:stä – tällainen on hevosjalostuksen kotimaisen kehityksen suunta

Perjantailehti kertoo asiantuntija-arviot kansainvälisestä, mutta aiempaa suomalaisemmasta Kymi Grand Prixistä. Entä millainen on hevosjalostuksen kehityskaari Suomessa? Ratsastuksessa pitkän uran estekentillä tehneen Spartan IM:n tuoreet kuulumiset.

Sadantuhannen euron ensipalkinnosta juostavassa Kymi Grand Prixissä juoksee tänä vuonna peräti neljä Suomessa syntynyttä ja valmennettua hevosta. Millaisena kotimaiset ja kansainväliset huippuraviurheilun parissa työskentelevät asiantuntijat näkevät lähdön sekä rankingin lähdön kolmesta parhaasta?

Perjantailehdessä puidaan myös, miten kasvatusta ohjaavat toimet ovat vaikuttaneet hevoskasvatuksen tasoon viimeisen vuosikymmenen aikana.

Jalostusindeksillä mitattuna voidaan todeta, että sekä lämminverisillä että suomenhevosilla astutettujen tammojen geneettinen taso on parantunut 2010-luvulla. Nähtävissä on viitteitä perinnöllisestä edistymisestä, mutta mitä kehityksestä kertoo sukupolvien välinen aika eli vanhempien keskimääräinen ikää ensimmäisten jälkeläisten syntyessä? Lue lisää lehdestä.

Viisivuotias Sipisee voitti hiljattain sitten perinteisen Ilkka-ajon ja valmistautuu nyt Kouvolan lauantaiseen T75-lähtöön. Kausi on alkanut hienosti, vaikka varsinainen treenihirmu hevonen ei olekaan.

"Ylirauhallinen hevonen treenaamaan, mutta terävöityy radalla. Kiltti muutenkin, kotona sitä voi vaikka lapsi taluttaa, ja jos taluttaja kaatuu, tämä seisoo kuin tatti ja odottaa", valmentaja Olli-Pekka Hämäläinen valottaa.

Viisivuotiaalla hevosella voi olla edessä vielä pitkä ura, mutta lehti kertoo myös kilpauran lopettaneista hevosista. Esittelemme Juvalla tarhaavan Blend Backin, joka teki 2000-luvun alussa yhden tämän vuosituhannen hurjimmista ryntäyksistä sarjojen läpi.

Ratsastuksessa pitkän uran estekentillä tehneen Spartan IM:n kilpakengät on riisuttu viimeisen kerran. Vuonna 2006 syntyneen SWB-ruunan kilpaura alkoi vuonna 2011 Ruotsissa Satu Liukkosen alla ja keväällä 2021 Tiiu Tiihosen omistaman hevosen ura päättyi Ainossa.

Ratsastuksessa tutustumme myös kenttäratsastaja Lotta Lambergiin, joka on töissä Sanna Siltakorvella ja Elmo Jankarilla. Lamberg voitti Voitti kentän uuden Kiviniitty Big Tour -sarjan ensimmäisen osakilpailun kahden tähden tasolla kesäkuun alussa.

Hevosurheilu palvelee sekä printti- että digiversiona.

Digilehden voi lukea missä päin maailmaa tahansa. Kätevästi digilehteä lukemaan pääsee lataamalla Hevosurheilun Apin sovelluskaupasta. Palveluun kirjaudutaan asiakasnumerolla, joka löytyy paperilehden osoitetiedoista postitoimipaikan jälkeen tai tilauslaskustasi (kirjoita asiakasnumero ilman ensimmäisiä nollia). Postinumero toimii salasanana.

Tilaa lehti täältä.

Ensi viikolla Hevosurheilu ilmestyy juhannuksesta johtuen kaksoisnumerona keskiviikkona 23. kesäkuuta.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi