Kannen kuvituskuva: Leena Alérini.
Kannen kuvituskuva: Leena Alérini.

Hyperlipemia vaanii pieniä poneja ja pulleita hevosia

Ylöjärveläisen Inga Lehden poni sairastui hyperlipemiaan syötyään huonosti ruunauksen jälkeen. Hevosurheilun perjantainumero kertoo, mistä sairaudessa on kysymys.

”Ei tässä vielä olla mitenkään voiton puolella. Tiistaina poni ensimmäistä kertaa söi vähän porkkanaa. Se oli meille oikea riemuvoitto. Se tykkää hirveästi porkkanasta, mutta tähän asti se ei ole koskenut siihenkään”, Lehti kertoo.

Hyperlipemia on harvinainen, mutta vaarallinen rasva-aineenvaihdunnan häiriö, joka vaanii erityisesti pieniä poneja, miniatyyrihevosia, aaseja ja ylipainoisia hevosia. Hyperlipemialle altistaa energiavaje. Energiavajeen seurauksena elimistö alkaa irrottaa varastorasvaa energiaksi, kuten sen tietysti kuuluukin.

Hyperlipemiaan sairastuvan hevosen elimistö kuitenkin irrottaa varastorasvaa nopeammin kuin maksa ehtii muuntaa sokereiksi. Veren triglyseridipitoisuus nousee ja maksaan alkaa kertyä rasvaa. Maksan rasvoittuessa sen toiminta hidastuu entisestään ja noidankehä on valmis. Pahimmillaan hyperlipemia aiheuttaa rasvamaksan, jolloin maksa ei toimi enää lainkaan, munuaisvaurion tai muiden sisäelinten vaurioita ja johtaa kuolemaan.

Perjantain lehdessä hyperlipemiasta kertoo hevosten sisätauteihin erikoistunut eläinlääkäri Kati Niinistö Helsingin yliopistollisesta Hevossairaalasta.

Tuoreessa numerossa kerromme myös suomenhevosoriiden arvioista, hevosten herpes-tilanteesta sekä kysymme, missä nykyään vaikuttaa suomenhevososaaja Jukka Rintamäki Suomen Kurusta. Lehdessä selväksi käyvät myös Suur-Hollola-ajon uudet kuviot. Vihjeissä tutustutaan maamme raveihin sunnuntaista lähtien keskiviikon Lappeen Toto65-kierrokseen asti ja syvennytään Ruotsin lauantairaveihin.

Ratsastuksessa pureudutaan Finnish Eventing Leagueen, joka tullaan ratsastamaan kolmella eri tasolla.

Hevosurheilu palvelee sekä printti- että digiversiona.

Digilehden voi lukea missä päin maailmaa tahansa. Kätevästi digilehteä lukemaan pääsee lataamalla Hevosurheilun Apin sovelluskaupasta. Palveluun kirjaudutaan asiakasnumerolla, joka löytyy paperilehden osoitetiedoista postitoimipaikan jälkeen tai tilauslaskustasi (kirjoita asiakasnumero ilman ensimmäisiä nollia). Postinumero toimii salasanana.

Tilaa lehti täältä.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi