Il Funny Lin toimintatonnin arvoinen voittotulos 17,5a/2100 metriä syntyi "voittajanreiästä", johtavan takaa. Arkistokuva: Juhani Hynynen.
Il Funny Lin toimintatonnin arvoinen voittotulos 17,5a/2100 metriä syntyi "voittajanreiästä", johtavan takaa. Arkistokuva: Juhani Hynynen.

Il Funny Li ohitti päivän pankin Lappeessa piristyttyään vetohupuista - "Pitää silloin tällöin tehdä täsmäiskuja"

Savonlinnalaisen kimppatallin 6-vuotias ruuna Il Funny Li oli terävällä päällä sunnuntaina Lappeenrannan talvikelissä.

Markus Dahlström kiihdytti radalta seitsemän niin vauhdilla, että sai johdon Redemptionilta. Kun jälkimmäinen työntyi uudestaan johtoon, avaus venyi 11,5-vauhtiseksi. Toto5-kierroksen pelatuimmaksi hevoseksi noussut Redemption sai rauhoittaa kierroksen väliajaksi 18,5, mutta loppua tultiin taas juosten, 14,5-kyytiä. Kun Com Tuff hyökkäsi kolmannesta ulkoparista halukkaasti, Henri Bollström lisäsi keulassa vauhtia ja Il Funny Lille syntyi kiritila 11. hetkellä.

”Henkan oli pakko löysätä lopussa, meille tuli sopivasti tilat”, Markus Dahlström selvitti ratahaastattelussa.

Voittomarginaaliksi Redemptioniin nähden tuli päänmitta.

"Pikkaisen sisärata murtui. Voimia oli, mutta ei oikein päässyt kovempaa", Henri Bollström puolestaan totesi.

34,93-kertoimella voittanutta Il Villaggion poikaa Il Funny Litä oli pelattu Toto5:ssä lähtönsä neljänneksi eniten, mutta silti vain 1,86 prosenttia.

”Tämä ei ole suorittanut sillä tavalla, mitä olisin odottanut”, Dahlström niputti. ”Meillä oli pitkästä aikaa vetohuput, se varmaan vähän piristi.”

”Ajettiin tässä useampi startti silleen, että niitä vetohuppuja ei ollut", Dahlström jatkoi tallialueelta. "Tänään ajateltiin, että laitetaan taas. Jos joka kerta ne laittaa, ne menettävät tehonsa. Pitää silloin tällöin tehdä täsmäiskuja. Se spurttasi niiden avulla terävän oloisesti, kun siinähän on ollut sitä, että se ei katokselle tullessa paljon puhaltele eikä anna ulos itsestään. Se treenaa tosi hyvin ja kaikki on sille helppoa, mutta voittoja ei ole tullut siihen tahtiin mitä tuli uran alkupuolella. Tietysti lähdötkin aina kovenee."

Il Funny Lin omistaa savonlinnalainen Funny Stable.

”Meitä on viisi siinä mukana. Yksi mun pitkäaikainen lapsuudenkaveri ja sellaisia, jotka ovat olleet pitkään hevosenomistajana. Kaksi heistä ovat olleet mukana emä Fanny Southwindissäkin eli tässä on tavallaan pitkät perinteet."

Urallaan liki 3600 kertaa kilpaa ajanut ja 324 ykkössijaa ohjastanut Dahlström, 46, ajoi viime vuonna 9 täysosumaa. Hän sanoo, ettei voittamiseen väsy.

"Varsinkaan kun tuon hevosen kohdalla sitä on vähän odotettu, että se voitto pitäisi taas tulla. Viime vuonnakaan ei tullut kuin yksi voitto, vaikka muuten teki ok-juoksuja. Viimeinen puristus vaan jäi vähän uupumaan."

Il Funny Lin kokonaisstatistiikka näyttää 38 kilpailusta nyt 11 voittoa ja 23 800 euron voittosummaa.

"Voittoprosentti on hyvä, vaikka nyt on ollut tasaisempaa sen suhteen. Aika nopea se on ja ravivarma eikä ole paljon ole tarvinnut hoidella. Joskus nuorena oli etupolvivaivaa, mitä on monella varsalla. Sillä tavalla se on helppo hevonen. Hokissa se menee hyvin ja talvikelit sopii. Viime talvella oli tarkoitus ajaa kilpaa ja kesällä olisi annettu olla, mutta sitten kun meille kaikille tuli se pakollinen tauko, ajettiin kesälläkin kilpaa. Menihän se 11,5a, mutta ihan keskikesällä se ei kuitenkaan ole parhaimmillaan. Varmaan jotain pikkuallergiaa on."

Dahlströmin oma toiminta on keskittynyt Savonlinnaan - ja hevosiin.

"Kolmetoista hevosta on, joista kymmentä ajetaan. Itse asiassa meillä valmistui nyt kuukausi sitten laajennus, että karsinoita on kolmetoista ja pihatto, missä on pari tammaa ja varsa. Koko ikäni olen hevosten kanssa tehnyt enkä pitkään aikaan ole muuta tehnytkään. Aikoinaan meillä oli Savonlinnassa eläinkauppa, mutta tällä hevoshommalla tullaan nyt toimeen."

Ravien kovimman tuloksen 14,1a juoksi iltapäivän ainoalla maililla keulasta kärkisijan pyöräyttänyt Quick Vald. Matias Salon valmennettava valtasi johtopaikan ja osoittautui siitä ohittamattomaksi, vaikka Intuto syöksyi toisesta ulkoparista hyvännäköisesti. Ohjastaja Esa Holopainen luonnehti Quick Valdin esitystä sitkeäksi.

7-vuotias ruuna Proud Match voitti avauskohteen huolimatta haparoinnistaan neljännessä ulkoparissa. Kotioloissa kiltti, mutta radalla kuumuva ruuna näytti luonnetta etenemällä 900 metrin nousulla hallitusti ykköseksi. Timo Toiviaisen valmennettavaa ajoi Tapio Perttunen.

Toisen peräkkäisen voittonsa juossut Proud Matchin ikätoveri Ghaliya Web vakuutti. Henri Bollströmin ajokki haki johtopaikan kiihdytyksessä, mutta luovutti paikan rinnalla painaneelle Menino Bonitolle, kunnes hakeutui uudestaan johtoon kierros ajettuna. Lopussa Aatto Silventoisen valmentama tamma hallitsi varmoin ottein ennen Rahartia. Bollström oli sunnuntain voitokkain ohjastaja ajettuaan kärkisijat myös La Favoritella ja Minbriskillä.

Hali Rols hyödynsi Ierikan vetoavun pitkällä kirillään. Loppukaarteessa Pekka Vehviläinen nosti kaimansa Kontisen valmentaman 9-vuotiaan tamman loppuvetoon neljännelle radalle ja terhakka nousu kantoi ohi johtaneen Tiitukan.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi