Ilos Sansibar ja iloinen Iikka Nurmonen.
Ilos Sansibar ja iloinen Iikka Nurmonen.Kuva: Pekka Salonen

Ilos Sansibar pötki pakomatkalle mielipaikaltaan – ylitti omistajansa odotukset

Teräsmiesliiga oli Vermossa Iikka Nurmosen ja Ilos Sansibarin näytös. Keulapaikalle edennyt valjakko meni kirikierroksella menojaan.

Heti alkumetreillä Iikka Nurmosella ei ollut hoppua ajaa takamatkalta eteenpäin, vaan hän tyytyi pitämään asemansa sisäradalta startanneen suosikki Believerin rinnalla. Kun Arna Ruohomäki kaasutti 40 metrin takamatkalta lähteneen Uccion kanssa eteenpäin, Nurmonen lisäsi Ilos Sansibarin kanssa vauhtia ja pokkasi kärkipaikan itselleen.

Ilos Sansibar sai vetää kärjessä vailla prässääjiä. Kirilenkin alussa Janita Antti-Roiko käänsi Believerin 2. ulkoa kiriin, ja Nurmonen käänsi samalla kaasuhanasta. Viimeisellä takasuoralla kärkivaljakko oli jo muista irti, ja loppukurvissa viimeistään saattoi homman huomata olevan voiton suhteen taputeltu.

”Janita lähti kolmannelle, niin ajattelin, että ajetaan reipasta karkuun, ettei tule äkillisiä rytminvaihdoksia”, Iikka Nurmonen kertoi taktiikastaan. ”Hevonen meni tosi hyvällä paineella koko matkan. 500 jäljellä näytti sille, etteivät ne taida meitä saavuttaa.”

Ilos Sansibarin omistavan Ilos Oy:n takaa löytyvä Veijo Kumpulainen seurasi suojattinsa edesottamuksia raveissa – ei tosin Vermossa, vaan kotiratansa Pihtiputaan katsomossa.

”Katsoin, että olipa hevonen pikkuisen kunnossa nyt! Se oli paljon parempi, en tuollaista osannut ollenkaan odottaa”, Veijo Kumpulainen iloitsi.

Iikka Nurmosen taktiikka muuttui ennakkoon kaavaillusta, ehkäpä perusmatkan King Colen poisjäännin myötä.

”Iikan kanssa kun juttelin, hän meinasi, että ajetaan nyt rauhallinen startti, kun hevonen on ollut starteissa vino. Niinhän tuo näkyi keulaan työntävän. Iikka ei malta olla ajamatta, jos hevonen kulkee – ja niinhän sitä pitää silloin rohkeasti ajaakin.”

Ilos Sansibar ravasi hienon voittotuloksen 15,4/3140 metriä.

”Keulapaikka on hevoselle mieluinen paikka. Se oli nyt niin suora koko ajan. Aikaisemmin se on keulaan päästyä sitten suoristunut. Kotona se on aina suora, mutta startissa lyö toisten kanssa vinoon. Iikka on meinannut, että se on lapsellisuuttaan vino. Hän on arvellut, että kyllä se siitä suoristuu, ja niin nyt teki.”

Odotetut tammavoittajat

A.V. Marttilan tammasarjassa suomenhevostammat antoivat näyttöjä Seinäjoen kuningatarkisaan.

Hetviina voitti ensimmäisen osalähdön ylivoimaisesti Antti Tupamäen kanssa. Jälkimmäisessä tammakisassa Ciiran Tähti kisasi pitkällä matkalla ensimmäistä kertaa ja piti marginaaliaan hallitumpaan voittoon ennen vahvasti kirinyttä Tutun Impiä.

Derbysarjassa Making Match sai vetää keulassa avauslenkin hölkkätahdilla. Yolo Savoy vaani selässä ja kiitti lopussa vetoavusta tylyllä tavalla lopettamalla napakasti parhaaksi.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi