Irrin talliin kaksoisvoitto kotiradalla - "Pitää toiselle omistajalle selittää, miksi ajan toisella ohi"
Joni-Petteri Irrin valmentamat kolmivuotiaat olivat hyvässä vireessä Teivossa.Kuva: Anu Leppänen

Irrin talliin kaksoisvoitto kotiradalla - "Pitää toiselle omistajalle selittää, miksi ajan toisella ohi"

Joni-Petteri Irrin valmentama Emily Quackfaster nappasi uransa avausvoiton. Tallikaveri Credit To Easy varmisti kakkossijallaan kaksoisvoiton. Myös Anne Kinnusen valmennettavat ravasivat kaksoisvoiton T5-lähdössä.

Teivon tiistainen T5-kierros käynnistyi kotiradan treenarin näytöksellä.

Enintään 3000 euroa tienanneille Suomessa syntyneille 3-vuotiaille lämminverisille rajatussa 2100 metrin tasoitusajossa kiihdytys sujui Irrin näkökulmasta mainiosti. Olli Koivusen ohjastama Credit To Easy sujahti seiskaradalta keulaan, ja tallipäällikön itsensä ohjastama Emily Quackfaster sai paikan sen kannasta, kun ensin johtavan taakse ehtinyt Criminal Ace laukkasi ensimmäisessä kaarteessa.

Johtavan rinnalle ei ollut hinkua kenelläkään, joten keulahevonen sai vetää tasaista vauhtia. Kierroksen väliaika oli 18,0.

Viimeisessä kaarteessa kärkikaksikkona ravanneet tallikaverukset alkoivat repiä eroa muuhun porukkaan. Voitto oli kahden kauppa, ja pidemmän korren veti johtavan takaa lopussa ykköseksi kirinyt Emily Quackfaster, joka avasi samalla voittotilinsä ajalla 16,5ke.

”Oli tähtäimenä päästä sisäradalle tallikaverin perään, mutta Ari (Moilanen) kerkesi sinne ensin. Sen jälkeen piti ruveta miettimään vähän paikkoja. Criminal Acen laukka pelasti meidän tilanteen, ja pääsimme sukeltamaan Ollin perään”, Irri kertasi kiihdytystä radan voittajahaastattelussa.

”Fiiliksethän oli hyvät, kun näki viimeisellä takasuoralla, että ei meitä kukaan varmasti uhkaa loppusuoralla. Sain itse odotella ihan loppuun, ja tamma tuli varmasti ohi.”

Kaksoisvoitto näytti maistuvan hyvältä, mutta Irri kertoi pieni pilke silmäkulmassa, että viimeisillä metreillä riitti pohdittavaakin.

”Ainahan se mielessä on, että pitää toiselle omistajalle selittää, miksi ajan toisella ohi”, Irri lohkaisi. ”Tämä sai paremman juoksun ja kuittasi lopussa. Credit To Easy oli kanssa aivan loistohyvä. Se on tehnyt nyt kahdessa viime startissa tosi hyvät juoksut. Mukava näillä on lähteä Kouvolaan ensi viikolla.”

Emily Quackfasterin on kasvattanut ja omistaa Märkä Talli, johon kuuluvat eri kokoisilla osuuksilla Joni-Petteri Irri, Kari Irri, Jonne Peltoniemi, Jyri Peltoniemi, Katariina Marttila, Anne Mettälä, Miia Kuusniemi ja tallin edustajana toimiva Noora Mykkänen.

”Totta kai oltiin tyytyväisiä. Märkä Tallilla on ollut vähän vastoinkäymisiä. Meidän vuoden vanhemmalta hevoselta (Gyro Gearloose) meni jalka kesän alussa, ja nyt on ollut vähän tällaista hiljaiseloa, niin tuntuu aina mukavalta pärjätä”, puhelimitse tavoitettu Mykkänen kertoo.

”Emily Quackfaster on ollut vielä vähän lapsellinen. Joni-Petterikin on sanonut, että se ei tee vielä täysin totta. Mukava juttu, että teki kuitenkin tuon verran totta, että ylitti maalilinjan ensimmäisenä.”

Mykkänen kehaisee treenarin tekemää työtä. Hän sanoo, ettei omistajaporukan tarvitse kuin myhäillä tyytyväisenä tamman menoa katsellessaan.

”Joni-Petteri ajaa sillä myös nätisti, eikä lähde kaahottelemaan. Tuollaiselle nuorelle hevoselle saa sitä kautta nättejä juoksuja.”

Märkä Talli on Mykkäsen mukaan mainiosti toimiva kimppa.

”Olen itse ollut mukana monessa kimpassa. Tämä on mukava kimppa harrastaa.”

Omistajat ovat keskenään ystäviä, mikä tuottaa hyvän yhteishengen lisäksi myös suorapuheisuutta. Pettymys voi epäonnistuneen kisan jälkeen purkautua tiukkanakin palautteena, mutta Mykkäsen mukaan kukaan ei tästä kuitenkaan vedä hernettä nenään. Tunteet kun ovat iso osa raviurheilua.

Märkä Tallilla on omistuksessaan kolme hevosta: 12-vuotias tamma Hunters Queen ja sen jälkeläiset Gyro Gearloose sekä Emily Quackfaster. Kimppa on asettanut tavoitteet korkealle.

”Mehän olemme kasvattaneet nämä kaikki hevoset sillä periaatteella, että niistä tulee Elitloppet-voittajia, joten sitä odotellessa. Mutta näiden hevosten kanssa peli on niin raakaa, että jos terveenä pysyy ja jatkaa vähänkään samalla mallilla, niin siihenkin saa olla tyytyväinen.”

Monta muutakin kaksoisvoittajaa

Teivossa nähtiin useita muitakin kaksoisvoittajia. Heti ensimmäisessä lähdössä kaksi ensimmäistä sijaa menivät Bella Varjosen valmennettaville. Voiton vei ylivoimaiseen tyyliin Varjostain. Tallikaveri Ainon Aaria ravasi toiseksi.

Tammakriterium -revanssissa Kenneth Danielsenin treenattavat veivät illan suurimmat setelit, kun Dusktodawn Boogie jatkoi vakuuttavia esityksiään voiton muodossa. Olli Koivunen ajoi Speedy Norwegianin toiseksi ja täydensi Danielsenin menestyksen. Lähdön ykköspalkinto oli 3500 euroa.

T5-kohteisiinkiin saatiin Joni-Petteri Irrin lisäksi toinenkin kaksoisvoittaja. Anne Kinnunen oli matkannut Teivoon kahden valmennettavansa kanssa, eikä reissu olisi voinut paremmin mennä. Hänen treenaama Turen Touhu puristi tasaisessa maaliintulossa niukaksi ykköseksi ennen tallikaveri Landen Likkaa.

Speedy Norwegianin ja Credit To Easyn kanssa kakkossijat napannut Olli Koivunen pääsi myös voiton makuun. Hän vei nimiinsä kaksi viimeistä T5-kohdetta, kun ensin Rarity Red hallitsi varmoin ottein keulasta, ja päätöskohteessa Zest Boy spurttasi yllätysvoittoon keulassa ravanneen suursuosikki Salam Aleikumin takaa.

T5-voiton otti myös Isto Kuisman treenaama Hosianna Sisu, joka kiri mailin kisassa neljännestä ulkoa vaivattomaan voittoon.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi