Isän jalanjäljissä – lähikuvassa Jyrki ja Patri Filatoff
Patri ja Jyrki Filatoff treenaavat hevosiaan Metsämäen maastoissa. Taustalla murskavoitolla uransa aloittanut omakasvatti Vieskoff eli Vesku. "Jalostus on vienyt suomenhevosia eteenpäin, niistä on tullut enempi juoksijoita", Jyrki kehuu. Kuva: Emilia Lehtonen

Isän jalanjäljissä – lähikuvassa Jyrki ja Patri Filatoff

Keskiviikon Hevosurheilussa vieraillaan Filatoffien tallissa Turun Metsämäessä ja selvitetään, mitä samaa isässä ja pojassa on. 

Kahvinkeitin porisee tallin taukotuvassa, radiossa soi suomipoppi. Tunnelma on leppoisa, mutta uhkaavasti kiristymään päin. Metsämäki-huppariin pukeutunut Jyrki Filatoff on innostunut puhumaan ravipolitiikkaa, eikä jutusta ole tulla loppua.

”Mä aina vähän kuumenen tästä. Ei saisi valittaa, meillä on moni asia täällä tosi hyvin ja ihmiset on ammattitaitoisia”, mies painottaa. ”Mutta kyllä monessa asiassa olisi kehitettävää. Esimerkiksi lajimarkkinoinnissa. Liian pitkään on menty peli edellä.”

Patri Filatoff nyökkäilee vieressä. Isä ja poika ovat molemmat sekä ahkeria totopelaajia että kovia urheilumiehiä, ja heidän näkemyksensä on, että raviurheilua tulisi markkinoida nykyistä enemmän urheilu ja hevonen edellä. Oppia pitäisi heidän mukaansa ottaa länsinaapurista.

Vedetään vähän henkeä ja juodaan kupit kahvia. Politiikan puhuminen ei ollut tämän juttutuokion tarkoitus.

Paljon kiinnostavampaa olisi esimerkiksi kuulla, mitä Filatoffien hevosille kuuluu, miksi Patri vaihtoi jalkapallon raviurheiluun, ja miten isän ja pojan yhteistyö tallilla sujuu.

24-vuotias Patri haaveili pitkään urasta ammattilaisjalkapalloilijana. Nyt haaveet ovat muuttaneet muotoaan, ja rakas laji on enää harrastus. Tilalle on tullut raviurheilu, josta nuori ohjastaja kaavailee tulevaisuuden ammattiaan.

”Kyllä mä olen tällä hetkellä aika innostunut tästä touhusta. Tykkään sekä valmentamisesta että ohjastamisesta, ja selkeä päämäärä on tulla ammattilaiseksi”, liikuntaneuvojaksi opiskeleva Patri kertoo intoa äänessään.

Isä ei poikansa uravalintaa moiti, onhan hän itsekin hankkinut leipänsä ammattivalmentajana jo toistakymmentä vuotta. Tällä hetkellä treenattavia hevosia on 15.

Ensisijaisena treenihevosten tukikohtana toimii Metsämäen ratatalli, ja kotona Paraisilla on pääasiassa toipilaita tai muita oloneuvoksia. Isä ja poika treenaavat hevoset yhdessä, ja niiden hoitamisesta ja tallinpidosta vastaavat Janina Mäki-Korvela ja Esa Pakarinen.

Laumaan mahtuu sekä lämminverisiä että suomenhevosia, ja erityisen kiinnostava on Filatoffien 3-vuotias omakasvatti Vieskoff. Vieskeriläinen ori avasi uransa näyttävästi syyskuun alussa Varsakunkku-karsinnan voitolla.

”Vieskoff on varmaan lahjakkaimpia hevosia, mitä meillä on ollut. Odotan siltä aika paljon”, ravihevosia Elina-vaimonsa kanssa kasvattava Jyrki toteaa iloisena. ”Kuninkuuskilpailu se on tietenkin tämän rotuisten kanssa aina haaveena.”

Ja mitä vanhemmat edellä, sitä nuoret perässä. Huhtikuussa päivänvalon näki Patrin ensimmäinen kasvatti, maharajahilainen orivarsa Mo Salah.

Isää ja poikaa yhdistää siis ainakin rakkaus raviurheilua ja hevosia kohtaan, mutta mitä muuta yhteistä kaksikolla on? Mikä on pojan mielestä isän paras ominaisuus, entä millainen ravitaitaja pojasta on isänsä mukaan kehkeytynyt?

Lue keskiviikon 7.10. Hevosurheilusta, mitä miehet kertovat toisistaan. Kotiin kannettuna tai digilehtenä.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi