Jack Vader on aloittanut kautensa hurjalla tahdilla ja iski jo neljänteen voittoonsa (kuva Jokimaalta 9. tammikuuta).
Jack Vader on aloittanut kautensa hurjalla tahdilla ja iski jo neljänteen voittoonsa (kuva Jokimaalta 9. tammikuuta).Kuva: Anu Leppänen

Jack Vader karkasi muilta avoimessa - "Se on oppinut menemään keulastakin"

Jack Vader esitteli keulajuoksun päätteeksi tiukkaa pätkänopeuttaan ja tähyää jo Suur-Hollolaan.

Kouvolan Toto5-päätöskohteesta odotettiin Jack Vaderin ja William Birdlandin kamppailua, mutta nähtiinkin jotain aivan muuta. Jack Vader otti keulan haltuunsa muutamalla harppauksella ja sai tehdä matkan ajan omaa juoksuaan. Paukut säästettiin loppuun, ja maltillisen reissun päätteeksi Hannu Torvinen antoi Jack Vaderille luvan mennä. Se livahti muilta karkuun ja tuli viimeiset metrit lentämällä maaliin. Loppupuolikkaalle kellotettiin ajaksi 10,5.

”Kyllä se varmaan tuli yhdeksän pintaan viimeiset 200 metriä ja voitto näytti helpolta. Matkalla se sai mennä rauhassa kivan leppoisaa, kun ei kukaan tullut vierelle. Kun se pääsi heti keulaan, en sen jälkeen pelännyt muita. Ollaan oikein tyytyväisiä,” myhäili sitä valmentava Tero Haapalainen.

Hän on yhdessä perheensä kanssa myös hevosen kasvattaja ja omistaja. Seitsemänvuotias ruuna on tarjonnut heille melkoisesti iloa vuodenvaihteen jälkeen, sillä se on voittanut kuudesta startistaan neljä, ollut kerran toinen ja kerran neljäs. Viime vuoden 24 kilpailustaan se voitti vain kaksi ja vuonna 2019 ei kertaakaan.

”Toissa vuonna se sai seitsemän kakkosta, mutta aina jäi jostain pienestä kiinni, ettei voittoa tullut. En tiedä, onko sen itsevarmuus kasvanut vai mitä on tapahtunut. Ihan uskomatonta, että silä on nyt jo neljä voittoa.”

Haapalainen ei ole muuttanut hevosen rutiineissa tai valmennuksessaan mitään, tai tehnyt asioita muuten selkeästi eri tavalla.

”Olen ehkä pikkuisen vähentänyt treenimäärää, kun kisakaudella ei tarvitse niin paljoa treeniä tehdä,” hän pohtii.

Viime vuoden puolella hevosen varusteisiin lisättiin vetolaput, mutta niitä ei Kouvolassa tarvittu.

”Suorittaminen oli niin tasapaksua, ja juttelin Innasen Samulin kanssa, joka Jaskaa on pääasiassa ajanut. Meillä molemmilla oli vetolaput mielessä. Tänään jäivät ne ja korvapallot kokonaan vetämättä. Hannu sanoi, että hevonen oli niin paineissaan, että oli pakko päästää se menemään lopussa.”

Haapalainen kertoo, että hokkikelit sopivat ruunalle mainiosti. Vaikka se on kesällä mennyt hyviä aikoja, tulee loppukesäisin hieman haasteita.

”Olen miettinyt, onko sillä jotain piilevää allergiaa, joka ottaa muutaman prosentin tehosta pois. Hevonen riittää hyville sijoille, mutta ei ihan kärkeen asti. Mitään tutkimuksia ei olla sille tehty.”

Jack Vaderin  voittotilillä on lähes 139 000 euroa, mikä tarkoittaa sitä, että ykkössarjan rajapyykki 150 000 euroa lähestyy vääjäämättä. Valmentaja suhtautuu siihen rennon maltillisesti.

”Kyllä Jaska sinne näin hokkikeleillä sopii hyvin, ei se varmaan kaukana kärjestä ole. Ennen se oli paras selästä ja nuorempana ensi askelissa oli epävarmuutta, mutta nyt se on varmistunut kaikin puolin ja oppinut menemään keulastakin, niin sieltä uskaltaa laskea. Ykkössarjassa on sitten vastassa esimerkiksi Thai Profit, joka on huippuhevonen.”

Yksi parhaimmista hetkistä ruunan uralla on ollut se, kun se pärjäsi derbyssä. Se oli karsinnassa toinen finaalin voittaneen Hachiko De Weluven jälkeen ja yllätti finaalissa täräyttämällä neljänneksi.

”Jo se oli niin hieno hetki, kun huomasi, että päästiin derbyfinaaliin. Kun finaalikin meni hyvin, sen tiesi, että käsissä on hieno harrastehevonen. Aivan mahtavia kokemuksia sellaiset, ei niitä unohda koskaan.”

Haapalainen kiittelee, että ruuna on aina ollut lahjakas. Sillä on pätkänopeutta ja vauhtikestävyyttä, ja nyt siihen on tullut kilpahevosen nälkää.

”Jaska näytti tänään tosi pirteältä ja on nykyään itsevarman oloinen. Sen näkee, kun olemuksessa on terävyyttä ja ryhtiä. Kun se osaa olla rento, ei se jännitä, ja silloin löytyy nopeuttakin.”

Kotona Jack Vader on kiltti kaveri ja varsinainen mammanpoika. Haapalainen naurahtaa, että kirjaimellisesti.

”Meidän 9-vuotias poikamme pystyy taluttamaan sen tarhaan ja tarhasta pois. Tarhassa se syö äitinsä kanssa vierekkäin heinää vieläkin, niillä on sellainen symbioosi.”

Tulevalle kesälle tavoitteena on Suur-Hollola-ajo.

”Olen puhunut, että jospa hevonen saisi sen verran hyviä aikoja ja rahaa tienattua, että pääsisi suoraan välieriin, ja sitten sieltä finaaliin. Kun pääsisi finaalin, olisi jo se hienoa.”

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi