Maleconin uran huippuhetkeksi jäi onnistuminen Jokimaa Tekee Tähtiä -kilpailun finaalissa. Ruunan ohjastajana kyseisessä kisassa toimi Ari Moilanen.Kuva: Roosa Lindholm

Jokimaa Tekee Tähtiä -voittaja lopetettiin – ”Tosi inhottava päätös”

Keskiviikkona lopetettu Malecon kärsi sydänvaivasta.

Vuonna 2018 Jokimaa Tekee Tähtiä -kilpailun voittanut Malecon lopetettiin keskiviikkona. 9-henkisen Talli Rantabulevardin omistama ruuna kilpaili viimeksi marraskuun ensimmäisenä päivänä Jyväskylässä. Se sai hyvän juoksun toisessa ulkona, mutta kirissä ei ollut totuttua ruutia, joten Malecon väsyi lopulta kahdeksanneksi.

Vaisun esityksen vuoksi valmentaja Minna Kangas halusi varmistaa, onko hevosella kaikki kunnossa. Tutkimuksissa löytyi sydänvaiva, johon sisältyi niin paljon riskejä, että omistajat joutuivat tekemään päätöksen ruunan lopettamisesta.

”Sillä oli sydämessä monessa kohtaa muutoksia. Eilen vahvistui sydänultrassa, että kilpailutoiminta joudutaan lopettamaan. Köykäisessä käytössäkin olisi voinut tulla pahoja rytmihäiriöitä, joten jouduimme tekemään tällaisen päätöksen”, hevosen yhdessä Ismo Kovasen kanssa kasvattanut ja siitä osuuden omistanut Pasi Jetsu huokaa.

Vuodenvaihteessa 8-vuotiaaksi kääntyneen Maleconin voittosumma ehti kasvaa yli 46 000 euroon. Suurimmaksi onnistumiseksi jäi Antti Ojanperän valmennuksessa tullut JTT-voitto, josta ruuna palkittiin 18 000 eurolla. Ennätyksensä 13,0ake se juoksi vuonna 2018 Vermossa, kun se sijoittui seitsemänneksi kovatasoisessa Derby Consolationissa.

”Hieno ja hyväkäytöksinen hevonen”, Jetsu kuvailee. ”Tosi inhottava päätös.”

Ikävästä lopputuloksesta huolimatta omistajakimppa haluaa kiittää viimeiset kaksi ja puoli vuotta hevosta valmentanutta Kangasta, että Maleconin sydänvaiva löydettiin.

”Hän reagoi heti, että jokin on vialla. Jos hommaa olisi vain jatkettu, se olisi voinut johtaa mihin vain esimerkiksi kilpailutilanteessa.”

Malecon ehti kilpailla urallaan 52 kertaa, joista se voitti 12. Lisäksi tilastoihin merkittiin yhdeksän muuta totosijaa.