Joni-Petteri Irri suuntaa valmennettaviensa kanssa länsinaapurin raveihin. Kuva: Ada Pykäläniemi.
Joni-Petteri Irri suuntaa valmennettaviensa kanssa länsinaapurin raveihin. Kuva: Ada Pykäläniemi.

Joni-Petteri Irri hevosineen talveksi Ruotsiin

Irri on vuokrannut 12 karsinaa Tukholman Arlandan lentokentän lähistöltä paikasta, jonka suomalaiset tuntevat Sisyfoksena.

Irrin tallin ainakin väliaikainen valmennustoiminnan laajentuminen Ruotsiin varmistui viime viikonloppuna. Joni-Petteri Irri kuvailee tilannetta mielenkiintoiseksi kokeiluksi.

”Se on ollut haaveissa joka talvi”, Irri sanoo ja kiittelee kuvion mahdollistajia. ”Hevosenomistajat tässä ovat tärkeässä roolissa. Olin positiivisesti yllättynyt, kun kaikki kilpahevosten omistajat olivat innokkaita tämmöiseen.”

”Ensimmäisille hevosille oli lähtöjä joulukuun alussa, joten kuun vaihteessa lähdetään ja ainakin talvi siellä ollaan.”

”Kotoa lähtee 7-8 hevosta”, Irri sanoo nimiä erittelemättä. ”Sitten on tulossa pari muuta Suomesta sinne lähtevää hevosta. Pari paikkaa jää vielä tyhjäksi ja lisäkoppien vuokraaminen on mahdollista. Mielellään tietenkin sitä ottaisi tallin täyteen, kun kahden ihmisen aika siinä menee kumminkin.”

Sisyfoksen Söderby Gårdissa Irri näkee paljon positiivisia puolia eikä rima Ruotsiin lähtemiselle tunnu kahteen eri otteeseen Timo Nurmoksella työskenneelle miehelle korkealta. Joni-Petteri Irrin kanssa toimintaa Ruotsissa tulee pyörittämään avopuoliso Jenni Kaija.

Alamäen Marko vastaa tilan toiminnasta, hänen kanssaan on helppo asioida ja onhan sielläpäin paljon suomalaisia”, Irri laskeskelee tulevaa. Hän nimeää hevostensa tuleviksi naapureiksi Pekka Korven ja Jim Oscarssonin valmennettavat.

Aikataulullisesti Irrin Ruotsin-kokeilu osuu talveen tarkoituksellisesti.

”Onhan se selvä, että kun kevät tulee, ruotsalaisilta tulee hyviä hevosia radoille ja sen jälkeen siellä on aika tiukkaa kilpailua. Voi olla, että keväällä tullaan takaisin Suomeen ja kokeillaan sitten seuraavana talvena uudestaan. 1,5-vuotiaat jäävät Teivoon ja muut normaalisti maalle siksi aikaa.”

Irri seuraa paljon Ruotsin raviurheilua ja kokee, ettei talvella länsinaapurissa palkinnoille pääseminen ole ainakaan vaikeampaa kuin Suomessa.

”Ei tämä (Sisyfoksen sijainti) tarkoita, että tulemme kilpailemaan vain Solvallassa vaan siellä on useita ratoja kohtalaisella etäisyydellä siitä. Tuntuu, että ainakin täällä Suomessa jos ajat 2000 euron palkinnoista, joudut aika koviin lähtöihin. Tonnin (ensipalkinnolla) lähdöt ovat täällä vielä kohtalaisia, mutta Vermossa tai lauantairaveissa taso on Suomessa hurjan kova. Mutta en sitä sano, että Ruotsissakaan pääsisi helpolla.”

”Joka tapauksessa tarjoamme hevosenomistajillemme mahdollisuutta päästä kilpailemaan hyvistä palkinnoista. Olen ollut itse Ruotsissa pariin otteeseen ja tiedän, miten siellä homma toimii. ”

”Tämä on kokeilu, jonka aikana katsotaan, miltä se siellä näyttää, jääkö omistajille ja meille tästä jotain käteen.”

”Kulkeminen Ruotsiin on nykyään helppoa ja eihän tästä ole itselläkään kuin alle tunnin lento ylitse, joten voi olla, että välillä vaihdetaan niin, että Jonna (Irri) ja Taneli (Säde) menevät Ruotsiin ja me tulemme Suomeen.”

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi