Kuvassa Mika Forssin ohjastama Vinksa määrättiin koelähtöön tiistain tapahtumien johdosta.
Kuvassa Mika Forssin ohjastama Vinksa määrättiin koelähtöön tiistain tapahtumien johdosta.Kuva: Jarno Unkuri

Juha Länsimäen sakkorangaistus kumottiin – vaatimus Vinksan koelähdöstä sapettaa valmentajaa

Teivon ravien kolmannessa lähdössä nähtiin tiistaina vaaratilanne, josta langetettiin ensin Juha Länsimäelle sakkorangaistus. Nyt päätös on muuttunut, mutta edelleen se jakaa osapuolten mielipiteet.

Kylmäveristen Suomen Cupissa nähtiin vaaratilanne, kun Juha Länsimäen Vinksa ryntäsi kovaa liikkeelle käännyttyään voltista kilpailusuuntaan sillä seurauksella, että ohjastajan kärryt kippasivat ja hevonen pääsi irti.

Länsimäki nousi nopeasti tilanteen jälkeen ylös, mutta kävi ambulanssissa tarkastuttamassa kolhunsa.

”Pieniä osumia tuli alaselkään ja ranteeseen. Ambulanssissa kattelivat niitä ruhjeita siinä. Ainakaan tällaisella tunnustelulla ei ollut mitään rikki”, Länsimäki kertoi ravien jälkeen.

Epäonninen kuski pystyi ohjastamaan vielä myöhemmin raveissa.

Myös Vinksa selvisi ilman suurempia vammoja, vaikka irti päästyään hevonen hyppäsi aidan yli varikkoalueen puolelle. Materiaalivahinkoja sen sijaan syntyi, kun ainakin kilpakärryt vääntyivät käyttökelvottomiksi.

Teivon tuomaristo langetti tapauksesta 72 euron sakkorangaistuksen Länsimäelle lähdönuusinnan aiheuttamisesta, mutta kuski ei sulattanut päätöstä.

”Minä olen kuulemma tehnyt virheen siinä, kun kuskilla pitäisi olla oikeus kieltäytyä ajamasta jenkkikärryillä volttilähtöä, jos on tuollainen hevonen kuin Vinksa kyseessä”, Länsimäki hämmästeli viitaten Vinksan sähäkkään käännökseen. ”Tuomaristo ei kuulemma tiennyt mitään Vinksan tällaisista ominaisuuksista. Jos mennään pukuhuoneeseen ja kysytään kymmeneltä kuskilta mielipidettä, niin kaikki tukevat minun väittämääni, että enemmän mennään tapaukseen johtaneissa syissä sinne puolelle, että Vinksa on vain niin raju siinä voltissa.”

Keskiviikkona Länsimäen sakkorangaistus oli poistettu, mutta Vinksalta vaaditaan koelähtö ennen seuraavaa kilpailua. Teivon raveissa valvojana toiminut Matti Syrjä toteaa, että alkuperäinen ratkaisu ei mennyt aivan oikein, jonka vuoksi se on nyt korjattu.

”Analyysi aloitettiin ehkä vähän väärästä päästä, kun alettiin selvittää seurausta eikä syytä”, Syrjä sanoo. ”Syyhän löytyi, kun Juha alkoi tarkemmin analysoida meille hevosen käyttäytymistä ja valjastusta. Hevosella oli jenkkikärryt, jonka vuoksi ne kippasivat niin herkästi. Se huomiotiin siinä, ja totesimme, että meidän tulkinta oli, ei virheellinen, mutta sanotaan näin, että syy laitettiin enemmän hevosen kontolle, eikä ole järkeä syyllistää kuskia siitä. Hevoselle laitettiin sitten vaatimus koelähdöstä.”

Valmentaja tuohtunut päätöksestä

Vinksan omistaja-valmentaja Arsi Skyttä raportoi keskiviikkona hevosen olevan täysin kunnossa, mutta hevosen määrääminen koelähtöön sapettaa häntä suuresti. Etenkin häntä korpeaa se, että päätös tuli vasta jälkikäteen ja perusteena on hevosen vaarallisuus kanssakilpailijoille.

”Siitä oli jo yksi tuomio annettu, mutta sitten soitetaan neljä tuntia tapahtuneen jälkeen, että päätös on muutettu, koska Länsimäki sanoi, ettei se ole hänen vika. Minua ei olisi harmittanut yhtään, jos päätös olisi tehty heti”, Skyttä manaa. ”Kysyin, että onko se sitten minun vika? Mitä minä olisin voinut siellä aidan toisella puolen tehdä. Kerroin Juhallekin etukäteen, että sen kanssa pitää olla hereillä voltissa, kun käännytään kilpailusuuntaan, koska se lähtee niin lujaa.”

”Mielestäni vaarallinen kanssakilpailijoille on niin väärä kuvaus, koska Vinksahan väisti kaikki hevoset vapaana ollessaankin. Se on toisten hevosten kaveri. Olen ihan varma, että jos sitä ei olisi saatu kiinni, kun se meni aidan ylitse, niin se olisi mennyt omalle katokselleen, missä sen matkakaverikin oli.”

Skyttä näkee tapahtumien syyn myös eri tavalla kuin Syrjä. Treenarin mukaan kärryjen kippaaminen ei niinkään johtunut Vinksan käytöksestä vaan pehmeästä radasta.

”Koelähdössäkin annettiin neljä sekuntia hyvitystä, mikä kertoo siitä, kuinka pehmeä rata oli. Olen katsonut tilanteen uusintana useampaan kertaan, ja kärryt tökkäävät pehmeään rataan, kun Vinksa kääntyy niin jyrkästi. Sen näkee videolta ihan selvästi.”

Harmitusta lisää se, että aiheutuneet materiaalivahingot jäävät Skytän kontolle.

”Tällaistahan tämä välillä on, mutta muutenkin keljuttaa, kun hevonen pääsee irti, saatikka sitten tällainen.”

Juttua muokattu 17.3. klo 14.59: Seuraava kohta: "koska tilanne katsottiin hevosen syyksi, ei Skyttä myöskään saa korvauksia aiheutuneista materiaalivahingoista" muutettu muotoon "harmitusta lisää se, että aiheutuneet materiaalivahingot jäävät Skytän kontolle."

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi