Juoksijaoripäivien ensimmäinen päivä ohi – Djali Boko ihastutti
Ensimmäinen arvosteltava ori Juoksijaoripäivillä oli Livinonthedash.Kuva: Saara Iivari / Hippos

Juoksijaoripäivien ensimmäinen päivä ohi – Djali Boko ihastutti

Lämminverioriit avasivat kaksipäiväiset Juoksijaoripäivät torstaina.

Vuoden merkittävin jalostusarvostelutilaisuus lämminverisille ravihevosille ja juoksijasuunnan suomenhevosille pyörähti käyntiin Jokimaalla lämminverioriiden arvostelulla.

Orinäyttelyssä lautakunta arvostelee oriit jalostusohjesäännön mukaan. Arvostelu on ehtona oriiden jalostuskäytölle. Lämminveriset ravihevosoriit arvostellaan niin sanotulla tuoteselostemallilla, jossa lautakunta antaa arvionsa oriin odotettavissa olevasta jalostusluokasta. Oriiden kokonaisarvostelu muodostuu suvun, kilpailusuoritusten, terveysominaisuuksien sekä lautakunnan yleisarvion perusteella. Lisäksi rakenneominaisuudet pisteytetään ja arvioidaan sanallisesti. Suvun ja kilpailusuoritusten arvioinnista vastaa Suomen Hippoksen nimeämä asiantuntijaryhmä, lv-oriiden pisteryhmä, johon kuuluvat tänä vuonna Rainer Björkroth, Mika Martiskainen, Risto Olamo, Henrikki Halme ja sihteerinä Tommi Lähdekorpi. Pisteryhmä käyttää tietolähteenään kaikkia hevosten suvusta ja omista kilpailutuloksista kerättyä ennakkomateriaalia. Sukuarvioinnissa painotetaan kolmea lähintä sukupolvea.

Arvosteltavana oli 11 oria, joista kaksi, Djali Boko (Ready Cash) ja Going Kronos (Viking Kronos), arvosteltiin jälkeläistensä perusteella ilman ajokoetta.

Parhaimmat pisteet yksilöarvostelluista oreista sai Lewis Ale (Andover Hall), joka arvosteltiin 69 pisteellä III luokkaan, eli sen jalostusarvo arvosteltiin keskinkertaiseksi. Samaan III luokkaan arvosteltiin myös Maxus (Muscle Hill) 68 pisteellä, Zephyr Kronos (Ready Cash) 67 pisteellä, Im Your Captain (Muscle Hill) 65 pisteellä, Livinonthedash (Muscle Mass) 59 pisteellä ja Gizmo De Veluwe (Andover Hall) 57 pisteellä.

”Arvosteltavana oli tänään hyvin erityyppisiä oreja erilaisilla vahvuuksilla. Osalla oli oikeinkin hyviä sukuja, mutta omat suoritukset sitten vaatimattomia”, jalostusjohtaja ja vt. toimitusjohtaja Minna Mäenpää summasi päivän kulkua.

”Kokonaisuutena Djali Boko erottui tästä joukosta, odotusarvoa jälkeläisnäyttöpuolelle on ja se esitettiin erittäin hyvässä kunnossa. Lisäksi sillä oli hyvät tyypit ja se oli kokonaisuutena miellyttävä.”

Juoksijaoripäivät jatkuvat huomenna suomenhevosten jalostusarvostelulla. Erityisen mielenkiintoisia ovat viisivuotiaat orit, jotka rymistelivät ikäluokkansa kärkeen jo viime vuonna, kuten Siirin Valtsu, V.G. Voitto ja Vieskoff.

Jalostusarvostelu lämminveriset

Rakennearvostelupisteet esitetään järjestyksessä runko – jalka-asennot ja liikkeiden säännöllisyys – raviliikkeet – jalkaterveys – kaviot – luonne

1. Livinonthedash 8-7-9-7-8-9, pisteitä 59, luokka III

2. Lewis Ale 6-6,5-9-8-6-8,5, pisteitä 69, luokka III

3. Langen’s Greyhound 6-6,5-8-8-7,5-7,5, pisteitä 31, luokka V

4. Religious 7,5-5,5-8-7-6,5-9, pisteitä 47, luokka IV

5. Zephyr Kronos 9-7,5-7-10-8-8,5, pisteitä 67, luokka III

6. Im Your Captain 9-8-8-9-7-9, pisteitä 65, luokka III

7. Affogato 6,5-5-8-4-6,5-9, pisteitä 36, luokka V

8. Maxus 7,5-7-7-7-8,5-7,5, pisteitä 68, luokka III

9. Gizmo De Veluwe 6,5-7-7-6-7-8, pisteitä 57, luokka III

Jälkeläisarvosteltavana oli kaksi oria. Niiltä pisteet esitetään runko – jalka-asennot – jalkaterveys – kaviot – luonne:

1. Going Kronos 6,5-7-7-6-8,5, BLUP Ruotsissa 115 arvosteluvarmuus 99, Suomessa 137 arvosteluvarmuus 0.9

2. Djali Boko 7,5-6,5-9-8,5-9,5, BLUP Ruotsissa 112 arvosteluvarmuus 94

Katso täydelliset Juoksijaoripäivien tulokset ja kaikkien orien arvostelut maaliskuun alun painetuista Hevosurheilu-lehdistä.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi