Kuka pääsee nostamaan Suur-Hollolan komean kiertopalkinnon ilmaan? Kuvat Anu Leppänen, kuvankäsittely Petri Jokela
Kuka pääsee nostamaan Suur-Hollolan komean kiertopalkinnon ilmaan? Kuvat Anu Leppänen, kuvankäsittely Petri Jokela

Kaikki tiet vievät Jokimaalle

Hevosurheilun perjantailehdessä tutustumme muun muassa Suur-Hollola-ajossa yhtenä suosikeista starttaavaan Lake’s Actioniin sekä Jokimaan raviradan uuteen toimitusjohtajaan Niko Solkioon.

Suur-Hollola-ajoa pidetään Suomessa syntyneiden ravureiden tärkeimpänä kilpailuna. Lukion opettajana työskentelevä Ville Hakala on saanut lauantaina ajettaviin välieriin mukaan peräti kaksi valmennettavaansa. Mikäli finaalipaikka irtoaa, hevoset pääsevät kilpailemaan 96 000 euron ykköspalkinnosta. Eikä mukana olla vain olemisen ilosta, sillä Hakalan Lake’s Action kuuluu tasaisen kilpailun ennakkosuosikkeihin.

Mitä Hakala odottaa suojateiltaan viikonloppuna? Miten hänestä tuli harrastukseltaan ravivalmentaja? Milloin Hakala tiesi Lake’s Actionin olevan vähän parempi hevonen?

Kun korona pysäytti maailman, se pysäytti myös lentäjä Niko Solkion työt ja Jokimaan toimitusjohtajahaun. Kun haku avattiin uudestaan, näki Solkio ilmoituksen sattumalta. Nyt hänen kotikenttänsä on Arlandan sijasta Jokimaa ja ohjattavana lentokoneen sijasta ravirata. Miltä ensimmäinen puolivuotinen Jokimaalla on tuntunut? Miten lentäjä ja opettaja päätyi hakemaan raviradan toimitusjohtajaksi? Mitä Solkio odottaa ensimmäiseltä Suur-Hollolaltaan isännän roolissa?

Headshaking tarkoittaa kolmoishermon eli trigeminuksen toimintahäiriötä. Kolmoishermo on samanlainen sekä ihmisillä että hevosilla. Se sijaitsee pään sivussa ja jakautuu kolmeen haaraan: alaleuka-, yläleuka- sekä silmähermoon.

Myös kolmoishermon ongelmien oletetaan olevan samanlaisia sekä ihmisillä että hevosilla. Ihmisillä kipua kuvataan yhdeksi pahimmista mahdollisista kivuista, erittäin vahvana ja sähköiskumaisena. Kipukohtausten pituudet vaihtelevat. Headshakingistä kärsivän hevosen tilanteeseen onkin suhtauduttava aina vakavasti, koska sairaus on hevoselle todennäköisesti erittäin tuskallinen. Apua on kuitenkin saatavilla. Perjantain Hevosurheilussa headshakingista ja sen hoidosta kertovat Hyvinkään Hevossairaalan eläinlääkärit Sanna Harjupatana ja Jonna Jokisalo sekä fysioterapeutti Heli Hyytiäinen, jotka tekevät potilasyhteistyötä headshaking-hevosten hoitamisessa.

Ratsastuksessa huippukenttäratsastajamme Elmo Jankari kertoo miltä tuntuu, kun kokonainen ajanjakso elämästä päättyy hevosen loukkaantumiseen. Jankarin kilparatsu Duchess Desiree siirtyy jalkavamman vuoksi siitokseen.

”Menettäminen on vaikeaa. Monet ymmärtävät, että jokin eläinyksilö voi olla tärkeämpi kuin kukaan ihminen. Kun DD loukkaantui, minä en joutunut luopumaan kokonaan siitä eläimestä, mutta menetin yhden ison osa-alueen sen kanssa”, Elmo Jankari sanoo. Lue perjantain Hevosurheilusta, mihin kaikkeen Jankari ja DD ehtivät urallaan ja miten elämä nyt jatkuu.

Hevosurheilu palvelee sekä printti- että digiversiona.

Digilehden voi lukea missä päin maailmaa tahansa. Kätevästi digilehteä lukemaan pääsee lataamalla Hevosurheilun Apin sovelluskaupasta. Palveluun kirjaudutaan asiakasnumerolla, joka löytyy paperilehden osoitetiedoista postitoimipaikan jälkeen tai tilauslaskustasi (kirjoita asiakasnumero ilman ensimmäisiä nollia). Postinumero toimii salasanana.

Tilaa lehti täältä.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi