One Point Vermossa. Kuva: Annika Nisonen
One Point Vermossa. Kuva: Annika Nisonen

Kaksi lääkeainerikkomusta käsitelty

Suomen Hippoksen hallitus käsitteli kokouksessaan kahta lääkeainerikkomusta. Toisessa rikettä ei tapahtunut, mutta toisessa kyseessä oli dopingrikkomus.

Veijo Pulkan valmentamasta One Pointista Vermossa lokakuussa otetusta näytteestä ei löytynyt raportointirajan ylittäviä pitoisuuksia lääkeaineita. One Point asetettiin silti lyhyeksi ajaksi kilpailukieltoon, sillä sen näytteestä havaittiin jäämiä useammasta eri lääkeaineesta.

”Jotkut lääkeaineet ovat sellaisia, että niistä syystä tai toisesta näkyy niin sanottuja häntiä. Eli mitättömiä pitoisuuksia saatetaan löytää käsittämättömien aikojen kuluttua. Tällaisilla pitoisuuksilla ei ole mitään vaikutusta hevosen suorituskykyyn”, kertoo Suomen Hippoksen asiantuntijaeläinlääkäri Martti Tala.

”Lääkeaineiden poistuminen elimistöstä on yksilöllistä. Toiset hevoset poistaa ne nopeammin ja toiset hitaammin, riippuen esimerkiksi hevosen ravitsemuksesta, liikunnasta ja maksan ja munuaisten kunnosta, eli se on monen seikan summa.”

Tiedotteessa kerrotaan, että Suomen eläinkilpailujen antidopingtoimikunta käsitteli tapausta tammikuun kokouksessaan, eikä todennut nykyisten suomalaisten ravikilpailusääntöjen rikkomuksia. Muissa pohjoismaissa useamman lääkeaineen jäämäpitoisuudet samassa näytteessä katsotaan positiiviseksi tapaukseksi, mutta Suomessa ei.

”Meidän sääntöjen mukaan mitään rikkomusta ei ole tapahtunut. Mutta lähtökohtaisesti hevosesta ei saa kilpailuhetkellä löytyä mitään sellaisia lääkeainejäämiä, jotka ei hevoseen kuulu. Sen takia startti hylätään ja palkinto menetetään. Valmentajalle eikä hevoselle ei tule muita seurauksia, koska eläinkilpailujen antidopingtoimikunnan mukaan ravikilpailusääntöjä ei ole rikottu.

Martti Tala ei voi kommentoida, onko vastaavia tapauksia sattunut aiemmin.

”Kyseessä on sellainen informaatio, johon en voi vastata.”

Tala huomauttaa, että lääkeainevalvonta ja nollatoleranssi ovat myös eläinsuojelullisesti tärkeitä asioita.

”Tämä on erittäin oleellinen ero, mikä meillä on ihmisurheiluun. Hevonen ei voi valita, ottaako lääkkeitä vai ei. Meillä on ravikilpailuissa hyvin eri säännöt kuin ihmisurheilussa, mitä suuri yleisö ei välttämättä ymmärrä. Tässä on myös eläinsuojelullinen pointti olemassa. Karkeasti ottaen, ihmisurheilijalta on SM-kisoissa saatettu puuduttaa jalka, hänelle on saatettu antaa kipulääkettä puoli kourallista, mutta hevoselle näin ei saa tehdä. Hevosesta ei saa löytyä yhtään mitään.”

One Pointin valmentaja Veijo Pulkka ei ollut vielä nähnyt virallista päätöstä lääkeainerikkomusasiasta, joten hän ei halunnut kommentoida asiaa kuin yleisellä tasolla.

”En välitä siitä menetetystä Vermon 600 eurosta tai pisteistä, mutta se mua eniten harmittaa, että hevosen koko talvi meni pilalle, kun sillä ei voinut startata. Ja nyt on kevät ja allergiat alkaa kohta. Se työ, mikä tehtiin hevosen kanssa, kun on treenattu ja laitettu, se tässä harmittaa kaikista eniten. Tänä keväänä startataan vielä, jos ei allergia ala vaivaamaan, mutta muuten voi olla, että päästään starttaamaan vasta ensi syksynä.”

Ponivalmentajalle vuoden kilpailukielto dopingrikkeestä

Kaunisrannan Pandora -ponista otetusta virtsanäytteestä Jokimaalla 24.11.2019 löydettiin tiedotteen mukaan kohtalainen pitoisuus ketoprofeenia ja matala pitoisuus fluniksiinia. Molemmat ovat tulehduskipulääkkeitä ja niillä on voinut olla vaikutusta ponin suorituskykyyn. Nastolalaisen Lia Merimaan valmentama ja Miika Merimaan omistama poni hylättiin kilpailussa.

Ravikilpailusääntöjen mukaan kilpailuhetkellä hevosen elimistöstä ei saa löytyä elimistöön kuulumattomia lääkeainejäämiä. Kaikki hevosen lääkitseminen on kielletty 4 vuorokautta ennen kilpailua. Kaunisrannan Pandorasta löytyneiden lääkeaineiden ohjeellinen dopingvaroaika on 14 vuorokautta.

Suomen eläinkilpailujen antidopingtoimikunta totesi tammikuun kokouksessaan Suomen Hippos ry:n ravikilpailusääntöjen 45§ rikkomuksen sekä dopingrikkomuksen. Tämän perusteella Suomen Hippoksen hallitus asetti Lia Merimaan 12 kuukauden kilpailukieltoon ajalle 21.2.2020–20.2.2021 ja määräsi hänelle 1000 euron sakon.

Valmentajan kilpailukielto koskee hänen kokonaan omistamiaan hevosia sekä toimimista ohjastajana, vastuullisena valmentajana ja hevosenkäsittelijänä ravikilpailutoiminnassa. Kaunisrannan Pandora vapautetaan kilpailukiellosta.

Hevosurheilu ei tavoittanut Lia Merimaata kommentoimaan tapausta.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi