Kaksijakoinen Tutun Impi aloitti vuoden kahdella voitolla – ”Siinä on laiska ja virtaisa puoli”
Tutun Impi jatkaa kilpailemista jo keskiviikkona Vermossa. Arkistokuva: Jarno Unkuri.

Kaksijakoinen Tutun Impi aloitti vuoden kahdella voitolla – ”Siinä on laiska ja virtaisa puoli”

Tutun Impi kuuluu maan kestävimpiin suomenhevostammoihin. Iskukykyään se alleviivasi perjantaina Seinäjoella jäämällä 40 metrin takamatkalta kärjestä lisää, mutta kiertämällä jokaisen. Koko viime vuoden voitoitta juossut tamma on aloittanut uuden kauden tuplaonnistumisella.

”Oli vaan pakko ottaa niin sanotusti vielä huonompi lähtö”, valmentaja, ajaja ja osaomistaja Antti Ala-Rantala perusteli suoritusta toisen takamatkan sisäradalta. ”Jos olisi joku ulkorata, se pystyisi lähtemään paremmin. Kun tämän kanssa pitää sisärataa varoa, kaksi piti päästää varmasti ohi ja sitten vasta perähän.”

Kun yli kaksi kierros oli juostu, Talli Rai Rain 9-vuotias Larsin ja Turon Tutun tytär sai Antti Ala-Rantalan nostamaan peukalon taivasta kohti maalin kohdalla. Vaikka alussa näytti huolestuttavalta, Tutun Impi ehti kuin ehtikin jyrätä ulkoratojen kautta ohi vastustajansa. Eskel ja Ypäjä Jallu pääsivät lähimmäs – suosikki Hipatsu sen sijaan laukkasi alussa hylkäykseen.

Tutun Impi juoksi voittotuloksen 26,0/2140 metriä.

”Tutun Impin kanssa on lähtenyt vuosi niin hyvin, ettei voi uskoa, kun viime vuosi oli takkuamista”, Antti Ala-Rantala summasi. ”Viime vuonna tuli laukkaa ja haaveria, kaatuminenkin Ylivieskassa vuoden kruunuksi, mikä johtui ankarasta kilpailuhenkisyydestä.”

”Onhan se sellaista hakemista se meneminen, vieläkin sellaista hätäilyä. Nytkin se haki rytmiä alkumatkasta. Kun se pääsee porukkaan, ei muuta kuin menolle. Se varmistuu ja paranoo.”

”Laskin ja kattoin vähän, ketä siellä menee edessä. Kun Hipatsu laukkasi alussa itsensä pihalle, se helpotti tilannetta. Takasuoralla arvasin, että muut ehkä eivät tule aivan sillai päähän asti niin kuin tämä tuloo. Loppusuoran alussa huomasi, että mulla on paras vauhti. Se jäi lopussa vielä vähän odottelemaankin.”

Ahkeran starttaajan on kasvattanut Timo Salmela Halsualta, kaikkiaan kilpailuja on kertynyt tamman uralle 116. Tuoreet voitot maistuvat Ala-Rantalalle, kun hevosen takana on hyvä seitsenhenkinen omistajajoukko eikä tamman ura ole ollut pelkästään ruusuilla tanssimista.

”Talli Rai Raille tuli aikoinaan Löten’s Anselm, joka sitten myytiin pois. Vanhasta Talli Rai Raista ei ole oikeastaan mukana enää kuin minä ja Atte Oja-Nisula. Joku musiikkikappalehan se Rai Rai on juhlintameiningillä”, Ala-Rantala hymähtää.

Viime vuonna Seinäjoen kuningatarkilpailuun Tutun Impi ei päässyt mukaan, kuten ei edellisvuonnakaan. Etelä-Pohjanmaata edustivat Akaasia, Lakan Leija, Ryti-Tyttö, Sävel-Taika ja Taksvenla.

”Kunkkarit ovat olleet kauheita pettymyksiä, kun ei olla päästy mukaan. Kaikki kunnia kaikille osallistujille, vaikka vähän tuntuu, että meidän paikka olisi ollut viime vuonna ja melkein edellisvuonnakin”, Ala-Rantala niputtaa. ”Viime hetken näytöt ovat menneet pieleen ja muut ovat onnistuneet siinä alla, niin me ollaan oltu ulkona. Sanoin Vermossa ja sanoin nytkin, että kun olemme kahtena vuonna yritetty, niin on sellainen olo, että ei tehdä tavoitteita. Jos päästään, niin päästään ja jos ei päästä, niin ei päästä. Se on sillä sipuli.”

Hevosena Tutun Impissä on kaksi puolta, Ala-Rantalan mainitsema kilpailuhenkisyys ja…

”Kotona on sitten niin lunki ja hieno hevonen, että ei mitään. Se menöö vaikka miten mies haluaa, mutta täällä radalla sille tulee virta päälle. Nytkään sillä ei ollut ennen lähtöä yhtään painetta, se oli laiska ja rauhallinen. Siinä on kaksi puolta. Siinä on laiska ja virtaisa puoli. Virta tulee kuin napista painaisi. Kun nyt tuli lähdönuusinta, se rupesi olemaan aika lailla ohjilla. Kurja se on antaa lähdössä lisää tasoitusta, mutta se on tämän kanssa pakon sanelema juttu.”

Kilpaura jatkuu jo heti keskiviikkona Vermossa seitsemän hevosen lähdössä.

”Tämä syö ja juo hyvin. Se ei ota starteista itseensä ja on aina valmis sotahan”, Ala-Rantala luonnehtii. ”Aina se on kuin ei olisi juossutkaan. Koko elämänsä se on ollut terve. Vajaaseen kolmeen ja puoleen vuoteen mulla ollessa se ei ole klinikkaa jalkojen takia nähnytkään.”

Toto5 äityi harvinaisesti niin ylivaikeaksi, ettei kukaan osannut viittä oikein. Noin neljä prosenttia pelatut hevoset voittivat toinen toisensa jälkeen. Matti Riipisen valmentama ja Seppo Markkulan ohjastama The Battle juoksi voiton vetotyöt tehneen Makeadreamcometruen takaa.

New Life Wheels voitti niinikään vain 4 prosenttia pelattuna. Menestymään tottunut Risto Salmelan valmennettava starttasi nyt neljännen kerran Seinäjoella ja voitti radalla yhtä monennen kerran. Niko Jokelan ajokin voitto syntyi viidennestä ulkoparista.

Jokelan oma valmennettava Kilmisteri hallitsi neljättä kohdetta ja voitti vielä hieman vähemmän Toto5:ssä huomioituna hevosenmitalla ennen hyvin loppua kirinyttä H.V. Tokkaa. Vuaran Viima teki vahvan juoksun kuolemanpaikalta – Salaliitto jäi pussiin.

Ennen päätöskohdetta rivin arvo oli kohonnut yli 8.000 euroon, mutta Ruotsissa vaikuttaneen Cheap Thrillsin keulavoitto Suomen-debyytissään pudotti loputkin rivit. Monica Kolppasen valmennettava erkani muilta Santtu Raitalan ajamana. Tämä tarkoitti, että neljällä oikein lunasti 839,93 euroa.

Alkuraveissa Jari Kinnusen valmentamat nelivuotiaat Shackhills Desiree ja Shackhills Flash kirivät väkevästi täysosumiin. Valmentajista tuplat kokosi myös Kari Lehtonen päätöslähtöjen BWT Edenillä ja Winetolla, jolla Niko Jokela korkkasi illan kolmantensa.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi