Tuomo Mäenpää, ravikuningatar Milia ja sitä valmentanut Veli-Erkki Paavola.
Tuomo Mäenpää, ravikuningatar Milia ja sitä valmentanut Veli-Erkki Paavola.Kuva: Totofoto

Muistamme: Kasvattajanimi jäi elämään

Saharan Ravitallin perustajana tunnettu Tuomo Mäenpää, 76, menehtyi 6.8. Mäntän sairaalassa.

Hevosurheilun Tuomo Mäenpää aloitti aikanaan hankkimalla 1976 syntyneen Valman (Valorama’s Pride).

”Tyttäret hinkusivat ratsua, niin ajattelin, että ostan siitostamman, mistä saa sitten varsojakin. Kohtahan niitä hevosia sitten siunaantui enemmänkin, niin kuin tapana tällaisissa tapauksissa on”, hän muisteli Hevosurheilun 70-vuotismerkkipäiväjutussaan kuutisen vuotta sitten.

Siitostammana Valma osoittautui todelliseksi kultakimpaleeksi. Sen tyttärentytär Sahara Shadow tienasi noin 2,5 miljoonaa Ruotsin kruunua, ja tämän poika Sahara Dynamite voitti Ruotsin Kriteriumin ja Derbyn. Sahara-kasvatit menestyvät hienosti edelleen.

Tuomo Mäenpää valmensi Sahara Shadow’ta, kunnes Saharan Ravitallin vetovastuu siirtyi kesällä 2002 sukupolvenvaihdoksen myötä Oskari-pojalle. Tuomo oli Ruotsissa kilpailemisen pioneereja Suomessa. Valmennusmeriittejä hänelle kertyi myös suomenhevosilla. Tuomon varsahuutokaupasta ostamasta ja sisäänajamasta Miliasta tuli sittemmin ravikuningatar. Vokkerin Veikko oli vuosikaudet lauantairavien kestomenestyjiä.

Aktiivisesta valmennus- ja kasvatustoiminnasta vetäydyttyään Tuomo Mäenpää panosti metsänhoitoon. Elitloppetissa ja erityisesti Kuninkuusraveissa hän oli kuitenkin vakiokävijä niin kauan kuin terveyttä riitti. Viimeiset vuodet Mäenpää sairasti muistisairautta.

Tuomo Mäenpäätä jäivät lähimpinä kaipaamaan vaimo Hanna-Leena ja neljä lasta.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi